Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Új külsőt kapott a makói evangélikus templom

Az önkormányzat segítségével, uniós forrásból renoválták, majd újraszentelték a makói evangélikus templomot. A födém az utóbbi években életveszélyessé vált. A lelkész szerint jó lenne, ha az egész gyülekezet megújulna, gyarapodna. Ma húsznál is kevesebben vannak a rendszeresen templomba járó makói evangélikusok.
Makó evangélikus templomának külsejét is újjávarázsolták. Fotó: Schmidt Andrea
Az újraszentelési istentiszteleten ugyan zsúfolásig telt a makói evangélikus templom, Makoviczky Gyula lelkész azonban realista: az igazán aktív hívek száma alig több mint tucatnyi. A nagy érdeklődés oka az volt, hogy a templomot uniós forrásból renoválták. A tizennyolcmilliós beruházás rendkívülinek nevezhető a kis gyülekezet életében, így a hívek mellett a környéken lakók is ellátogattak az istentiszteletre. A szükséges források egynegyedét egyébként a közösségnek önrészként kellett előteremtenie. Ehhez rendkívül jelentős segítséget, több mint hárommillió forintot kaptak az önkormányzattól, hiszen városképi jelentőségű az épület, ami az utóbbi időben már életveszélyessé vált.

– Teljesen új a belső festés, és kijavították a födém és a tető hibáit is, hiszen az utóbbi években már csak támpillérek között juthattak be a hívek az istentiszteletekre – mutatta be a munka eredményét a lelkész, aki kiemelte: az életveszélyes elemek cseréje mellett kívül is megújult a templom, hófehér nemes vakolatot és új lábazatot kapott.

– Annak a környező házakban lakók is örültek, hogy megújult a járda, és teljesen új kerítés övezi a templomkertet. Rámpát is építettek, így teljesen akadálymentessé vált a bejutás, most már „csak" meg kell tölteni a termet – összegezte a lelkész.

Az akadálymentesítés már is „jól jött", hiszen vasárnap, a templom újraszentelési ünnepségére így el tudott jönni egy, a környéken lakó, és kerekes székben élő néni is – mondta Csala Attila, a gyülekezet egyik elöljárója.

– A külső megújulást a gyülekezet belső megújulásának is követnie kell, hiszen sok makói evangélikus nem jár a közösségünkbe, őket újra meg kell találnunk. Emellett szeretnénk, ha még szorosabbra foghatnánk a makói keresztény felekezetek együttműködését, ezért lehetőséget adnánk arra, hogy minden hónap első szerdáján ökumenikus összejövetelt szervezhessünk minden makói keresztény számára – fűzte hozzá a gyülekezeti tag.

Az egyébként Szegedről átjáró lelkész ehhez hozzátette: egyelőre csak kéthetente vasárnap tudnak istentiszteletet tartani, de szeretné, ha egy-két héten belül családi bibliaórákat rendezhetnének. Emellett szeretnék megszólítani a hit nélkül élőket is, hogy otthonra találhassanak az evangélikusok közt. A végső cél: akkora legyen a gyülekezet, hogy saját lelkésze lehessen ismét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Makói nyertesünk és az ünnepek

A Délmagyarország és a Délvilág nyugdíjas előfizetői között minden héten egy harmincezer forintos… Tovább olvasom