Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Új, lézeres sebességmérő a 43-as főúton

Új, lézeres sebességmérő készüléket kapott a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság, amelyet a 43-as főútvonalon, Makó térségében fognak üzemeltetni a rendőrök. A sebességmérő készülékre azért volt nagy szükség, mert az év eleje óta megnövekedett a forgalom, és rengeteg baleset történt a gyorshajtások miatt.
Csak idén Makó térségében 5 halálos közlekedési balesetben 12 ember halt meg. A legsúlyosabb ezek közül a makói Maros hídon történt buszbaleset, amelyben nyolcan vesztették életüket. Ebben a balesetben is közrejátszott a gyorshajtás.

Buzás Péter, Makó polgármestere elmondta: január elseje - Románia és Bulgária uniós csatlakozása óta - a teherforgalom megháromszorozódott, de a személyforgalom is a duplájára nőtt. Rengeteg a gyorshajtó a 43-as főúton, ez különösen a településeken veszélyes, ezért kezdeményezte az önkormányzat az ORFK-nál a sebességmérő beszerzését.

Csongrád megyében ezzel már 7 lézeres sebességmérő készülékkel ellenőrzik a közlekedést a rendőrök, közülük az egyik - egy beépített infra lámpának és egy GPS-nek köszönhetően - éjszaka is és akár menet közben is képes a gyorshajtók kiszűrésére.

Olvasóink írták

 • 3. Námeth Pál 2007. december 02. 21:39
  „Kedves Olvasók!

  Az új műszer valóban csak nappal tud mérni. De az éjjelire be lesz adva egy pályázat, s remélem az jövőre meg is érkezik.

  Mi itt nem csak Makóról beszélünk, hanem ,,Makó és Kistérsége", azaz Klárafalvától a határig.

  A legnagyobb gond az éjjeli sebesség túllépés, amikor az emberek aludni szeretnének.

  Ezek az intézkedések addig célozzák enyhíteni az M43-as melletti zajszintet, amíg az új elkerülő autópálya 2010-ig elkészül.

  S csak ügy mellékesen a szegedi szenvedők is profitálnak a mostani és a jövőre bevetendő éjjeli mérőműszerből, hiszen ezek a megyei rendőrségen lesznek bevetve.

  Remélem azonban, hogy büntetésbehajtás jogi része is addig elkészül.

  Azon kívül csak gondoljanak a makói Önkormányzat 2007-11-08.-i ülésére, ahol a 19. napirendi pontban el lett fogadva a ,,Felterjesztés" az igazságügyi miniszterhez a jogi alapok elkészítésére, miszerint a kamionok tachográfját a határon ellenőriznék (a www.mako.hu / Önkormányzat alatt ez elolvasható). Ez is egy ,,tuti" dolog lenne. Szóval ez is folyamatban van.

  A legtöbb (hatásos)intézkedést jövőre várom......

  Ja igen, a nappali műszer már üzemben lehet.

  Üdvözlet”
 • 2. zsoltee0716 2007. november 22. 00:24
  „Na legalább a technika dolgozik a rendőrök helyett.
  A külföldi kamionokat, autósokat is úgyanúgy büntesék mint a magyar társaikat!!!
  Amúgy mikor is fog üzemelni az lézeres sebességmérő???”
 • 1. Stevvve 2007. november 21. 20:55
  „Remélem használni is fogják.
  Gykorlatilag a 43-as teljes hosszán éjjel-nappal büntethetnek, én ugyanis nem ismerek olyan útszakaszt, ahol betartanák a szabályokat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült Szekeres István makói triptichonja

Makó - Elkészült a Makó történelmét reprezentáló triptichon, azaz hármas festmény még hiányzó két… Tovább olvasom