Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -1°C | 5°C Még több cikk.

Új nevet kapott a makói sportcsarnok

Makó - Egy évvel ezelőtt lapunk hozta nyilvánosságra az ötletet, ami a hét végén megvalósult: immár a város szülötte, Erdei János egykori olimpikon ökölvívó nevét viseli a sportcsarnok Makón.
A névadás egyfajta kései elégtétel is, hiszen nem rajta múlt, hogy az örökös magyar bajnoki cím mellé nem szerezhetett Európa-bajnoki és olimpiai aranyérmet is.

Az 1919-ben, Makón született örökös magyar bajnok ökölvívót, Erdei Jánost élete végéig nyomasztotta két kudarc: rajta kívül álló okok miatt sem Európa-bajnoki, sem olimpiai aranyérmet nem kaphatott. A pontozóbírók 1951-ben Milánóban azért ütötték el az EB-aranyéremtől, hogy egy hazai ökölvívónak kedvezzenek, az 1952-ben Helsinkiben rendezett olimpián pedig az úgynevezett „baráti" országok részéről született politikai döntés: mivel Magyarországnak Papp László személyében már van olimpiai bajnok ökölvívója, Erdei nem juthat a dobogó közelébe.

Erdei nem juthatott a dobogó közelébe: már a negyeddöntőbe sem kerülhetett be, ötödik lett, miután a későbbi csehszlovák aranyérmestől pontozással kikapott. „Ki fog engem ezért kárpótolni?" – kérdezte élete vége felé egy kétségbeesett hangú levélben az akkori sportvezetőktől. A választ szülővárosa adta meg: szombat óta az ő nevét viseli a makói sportcsarnok.

Az aranyérmektől elüthették, de a sportcsarnok hirdetni fogja Erdei János dicsőségét. Fotó: Dobó Dolli
Az aranyérmektől elüthették, de a sportcsarnok hirdetni fogja Erdei János dicsőségét.
Fotó: Dobó Dolli

Az elképzelésről, hogy nevet kellene adni a látványosságként is számon tartott, Makovecz-stílusjegyeket magán viselő, kilenc éve avatott épületegyüttesnek, elsőként lapunk számolt be majdnem pontosan egy esztendeje. Az ötletgazda Molnár László MSZP-s önkormányzati képviselő, sporttanácsnok volt – ő mondta az avatóbeszédet a városnapi ünnepségen. Nemcsak a névadó sportpályafutását elevenítette fel, de arról is szólt, hogy Erdei milyen jószívű, emberséges volt. Az ínséges időkben például ő hordott Pestre élelmet olyan neves sportembereknek, mint Adler Zsiga bácsi vagy Papp Laci, ezért is ragadt rajta a becenév: János gazda. A család nevében egy unoka, ifjabb Erdei János köszönte meg a nemes gesztust. „Nagyapám nagyon sokszor elmondta nekünk: meglátjátok, egyszer majd nagyon büszkék lesztek rám! Mi eddig is büszkék voltunk, de ezek után még inkább azok leszünk" – mondta meghatottan.

Fenyő Miklós a Hagymaházban

A városnapi programsorozat hétvégi rendezvényei között nemcsak a sport, de a művészet, a zene is nagy hangsúlyt kapott: megnyílt Jámborné Balog Tünde batikkiállítása a József Attila Múzeumban, koncertet adott a Hagymaházban a makói szimfonikusok együttese Deák Sándor vezényletével, s fellépett Fenyő Miklós, a rock and roll királya is.

Olvasóink írták

 • 4. rozator 2009. május 13. 07:28
  „Ezt most miért is fikázzátok?”
 • 3. bo 2009. május 12. 19:49
  „Hurrá! Még egy strigula a polg.mest. neve mellé! Ezt is megértük, de jó!”
 • 2. napiszar 2009. május 11. 18:25
  „Szép volt és értelmetlen a meg emlékezés,egy valamit azért hiányoltam senki nem osztogatott Mszp-lufikat,kedves elvtársak minden rendezvényen kötelező,hogy felejthették el,ebben a bizonytalan helyzetükben!!!!!:):):(:(”
 • 1. ptiszai 2009. május 11. 18:16
  „Ennek most mi értelme volt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oltás után elvihető a választott kutya Makón

Makó - Szimpátia és oltás – mindössze ennyi kell ahhoz, hogy valaki hazavihesse a makói gyepmesteri telepre bevitt kóbor kutyák valamelyikét. Tovább olvasom