Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Új regényt írt a makói muzsikus - 80 felé is aktív Bozsogi Attila

Még a télen, januárban elsöpörtem a havat a házam előtt, aztán úgy gondoltam, megteszem ugyanezt a szomszéd néninek is, mert ő már idős, kilencven éves - mesélte az ismert makói vendéglátós muzsikus, nótaszerző, Bozsogi Attila, amikor arról kérdeztük, miért jár bottal.
– Közben megcsúsztam, és úgy elestem, hogy 4 helyen eltört a lábam. Most fém csavarok tartják össze – tette hozzá. Ez az oka annak, hogy le kellett mondania arról, hogy a nyolcvanadik születésnapját egy utolsó nagy koncerttel ünnepelje meg. – Így nem tudok gyakorolni – fűzte hozzá a magyarázatot.

Bozsogi Attila neve Makón főként az idősebb korosztály számára cseng ismerősen. Jó hat évtizede muzsikál, pályafutása során játszott az összes makói zenés szórakozóhelyen – pedig szinte véletlenül lett zenész, a családban senki sem volt muzsikus. Egy majálison látott Tabányi-koncert után a tangóharmónka szerelmese lett és már az általános iskolában zenekart alapított. Akkor lett végleg a hangjegyek szerelmese, amikor hiába felvételizett sikerrel a jogra, nem tanulhatott, mert a szüleit osztályidegennek minősítették. Dalokat, nótákat, dalszövegeket is írt. Egyébként ő volt az, aki kitalálta, hogy a főtéren legyen szobra a neves cigányprímásnak, Fátyol Misinek. Muzsikált is vele egy zenekarban.
Bozsogi Attila ma már szinte csak otthon, a maga kedvére muzsikál. Fotó: Szabó Imre
Bozsogi Attila ma már szinte csak otthon, a maga kedvére muzsikál. Fotó: Szabó Imre
Az utóbbi években már nagyon ritkán lépett közönség elé, pedig fizikailag bírta volna: a balesete előtt naponta 30 kilométert kerékpározott. Van egy valamikori osztály, amelyikkel anno egy évfolyamon tanult, a találkozóikon évről évre játszik. Mint mondja, baráti alapon, amíg el nem fogynak. – Néha egy-egy dal még megszületik, amikor kézbe veszem a harmonikát, de hiába játszották a dalaimat a rádióban, a tévében is, ma már nem kellenek a közönségnek – mondta. Mostanában már inkább ír. Mint beszámoltunk róla, eddig három kötete jelent meg egy osztrák kiadónál, a közelmúltban pedig megjelent a negyedik is. A Véletlen szerelem egy regény, egy pár történetét meséli el, akik fiatal korukban elsodródtak egymás mellől, aztán mindketten művészi pályára léptek, majd végül, idősebb éveikben egymásra találtak. – Már írom a következőt is. Az lesz a címe, hogy Regényes életem. Makói emlékeimet írom meg versben és prózában. Úgy tervezem, ez lesz az utolsó könyvem – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Működik az automata Csanádpalotán

Üzembe helyezte a 3A Takarékszövetkezet azt a bank­automatát, ami nagyrészt meg­oldja a pénzintézeti… Tovább olvasom