Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Új szakképzések indulnak Makón szeptembertől

Makó - Jövő héttől a Makói Oktatási Központ Szakképző Iskola diákjának számít az az ezernégyszáz diák, aki eddig az Erdei Ferenc Szakközépiskola és a Galamb József Szakképző Iskola tanulója volt. Az intézményben új szakképzések is indulnak.
Jövő héttől a Makói Oktatási Központ Szakképző Iskola diákjának számít az az ezernégyszáz diák, aki eddig az Erdei Ferenc Szakközépiskola és a Galamb József Szakképző Iskola tanulója volt. Az intézményben új szakképzések is indulnak. Bár a két tagiskola a főút két ellentétes oldalán van, Horváth Zoltán igazgató ígérete szerint amíg a 43-as főút forgalma nem enyhül, a diákoknak nem kell átvándorolniuk egyik épületből a másikba.

Összeállt a két középiskola összevonásából született új makói oktatási intézmény szervezete – indulhat a tanév. Az iskolák összevonásáról még augusztus elsején döntött a fenntartó megyei önkormányzat. Az iskola új vezetője szerint az átszervezés a jelenleginél hatékonyabb működést eredményez. Elmondta, hogy a két tagintézmény megőrzi névadója nevét, sőt az Erdeiben hamarosan elhelyezik a híres szociológus felújított szobrát, és külön kiállítóterem is lesz róla. Itt a meglévő szakmák mellett újak bevezetését is tervezik, kereskedelmi ügyintéző és ráépülő külkereskedelmi ügyintéző képzés is lesz.

Buzás tiltakozik

Ismételten politikai tisztogatásnak nevezte az összevont makói középiskolákban zajló átszervezést a város MSZP-s polgármestere és parlamenti képviselője, Buzás Péter. Elmondta: a megyében egyedülálló módon csak Makón fordult elő, hogy az összevonások után sem igazgató, sem igazgatóhelyettes nem maradt a posztján, ami nélkülöz minden szakmai ésszerűséget, veszélyezteti a folyamatos működés biztonságát. Szerinte a középiskolákban félelemkeltés folyik, a vezetői székekbe pedig politikai hitbizományosok ültek – ez ellen továbbra is tiltakozik.

Az átalakítás személyi változásokkal is jár: három tanár vonult nyugdíjba július 31-én, viszont hét fiatal pedagógus érkezik a városba. Közöttük van agrármérnök, aki a mezőgazdasági képzések oktatásában veszt részt, és új némettanár is. Az igazgatónak segítői is lesznek: Kincses Tímea az Erdei Ferenc, Barna Gábor a Galamb József tagintézmény vezetője lesz. Kincses Tímea személye újdonság lesz a keriben, hiszen eddig nem tanított ott, ám az eddigiekhez képest lényeges változást nem fognak észlelni a tagintézmény diákjai. Barna Gábor elmondta: a Galamb Józsefben részben átalakul a szakképzés, több tanfolyamot szerveznek majd, megújul a mezőgazdasági gépszerelő szak és az agrár-informatikai képzés bevezetését is tervezik.

Az új oktatási központ struktúrájában létrehoztak egy külön egységet, ami a rendszerszervező és kiszolgáló csoport nevet kapta. Itt Farkas Éva foglalkozik majd az ifjúságvédelem mellett a pályázatok figyelésével, koordinációjával és a diákokra vonatkozó regisztrációs feladatokkal. Az Erdei Ferenc tagintézményhez tartozó kollégium igazgatói székébe is új ember kerül: Kozák Györgyöt bízták meg ezzel a feladattal. Bár sokan politikai összefüggést fedeztek fel abban, ami a megyei fenntartású középiskolákban az összevonással járó átszervezés során történik, az igazgató hangsúlyozta: szeretné, ha a politika kívül maradna az intézmény kapuin.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kifizeti a megye a bérleti díjat a makó gimnáziumnak

Makó - Bár a városban elterjedt, hogy nem így lesz, mégis tovább használhatja szeptembertől a megyei… Tovább olvasom