Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Új székházban a rendőrök

Az Interpol által körözött gyanúsítottakat vittek tegnap a makói rendőrök Budapestre; az új épületbe költözött kapitányság egy informatikai fejlesztés révén szorosabb kapcsolatot tart fenn az unió más országaiban dolgozó kollégákkal. Bár Makón már egy helyen működik a rendőrség, a tűzoltó-parancsnokság és a mentőközpont, a közös riasztási ügyelet kialakítása még várat magára.
Az épület átalakítása 250 millióba került Makón Fotó: Szabó Imre
Egy hónapja költözött – egyébként példás gyorsasággal, egyetlen hétvége alatt – új, Csanád vezér téri székházába a Makói Rendőrkapitányság.

Mint korábban megírtuk, a rendőrség épületcsere révén jutott az egykori Közösségi Ház, korábban MSZMP-székház háromemeletes épületéhez: a Teleki László utcai közel százesztendős, szecessziós stílusú kapitánysági épületet adta érte, és még bruttó 113 millió forintot. A tavaly tavasszal megkezdett átalakítási munkálatokkal együtt a beruházás kétszázötvenmillióba került. Az új, korszerűen kialakított és jól tagolt helyet a makói rendőrök azóta megszokták: a napokban már itt tartották évértékelő állománygyűlésüket is, amit eddig mindig másutt, vendégségben kellett megrendezniük. A beköltözéskor egyébként még nyolcvan szakmunkás dolgozott az utolsó simításokon és még most is befejezésre vár néhány apróbb munka.

A költözéssel egy időben informatikai fejlesztésre is sor került: a makói kapitányság immár az unió rendőri szerveivel is folyamatos kapcsolatban áll. Erre a határ közelsége miatt szükség is van – a minap például két Interpol-körözöttet vittek Budapestre – mondta el lapunknak Márton István alezredes, városi kapitány.

Makón egyébként azzal, hogy a rendőröké lett az egykori pártház épülete, lényegében egy helyre kerültek a mentősökkel és a tűzoltósággal – ők a szomszédos épületekben kaptak helyet korábban. Már az elsőként a volt munkásőrszékházba érkező mentők költözködésekor felmerült, hogy ha az akkori európai trendhez alkalmazkodva sikerül minden hasonló szervet egy helyre koncentrálni a városban, jó lenne egy közös riasztási központot felállítani, hiszen gyakran adódnak közös feladataik. Ez azóta sem valósult meg. Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány az elképzeléssel kapcsolatban elmondta: bár ennek a megoldásnak kétségkívül vannak előnyei, az országban eddig nagyon kevés helyen működik hasonló diszpécserszolgálat. A legtöbb segélyhívás egyébként a rendőrséghez fut be. Ennek oka az, hogy a legismertebb, nemzetközi segélyhívó szám, a 112-es a rendőrségé. Ráadásul rendőri jelenlétre szinte minden vészhelyzetnél szükség van és az is igaz, hogy ezekben a szituációkban a rendőrségnek van a legszélesebb intézkedési hatásköre.

A főkapitány elégedett

Az elmúlt évben valamelyest emelkedett az ismertté vált erőszakos és garázda bűncselekmények száma a térségben, kevesebb lett ugyanakkor a lakás- és egyéb betörés. A makói rendőrök ráadásul az elmúlt hat év második legjobb nyomozási eredményét produkálták tavaly. Lukács János dandártábornok, megyei főkapitány értékelése szerint a lakosság – a visszajelzések tanúsága szerint – elégedett a makói rendőrök munkájával. Márton István városi kapitány az egyik legfontosabb feladatnak a közterületi rendőri jelenlét erősítését nevezte, amelyben a polgárőrséggel és a határőrséggel is igyekeznek együttműködni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Károly életet lehel a halott óraszerkezetbe

Különösen a százéves, vagy ennél is öregebb órák javításában leli örömét a makói Pintér Károly. A… Tovább olvasom