Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Új teret álmodott Makóra Makovecz

Makó - A Makovecz Imre által megálmodott épületegyüttes az építész szerint teljesen új képet ad majd a belvárosnak. A koncepció részleteit pénteken mutatták be a sajtó nyilvánossága előtt.
– Makó három és félmilliárdosra tervezett, kiemelt projektjének tervei a napokban kerültek az országos tervtanács elé, a bírálószakemberek – a tanács élén Fegyverneky Sándor országos főépítésszel – dicsérettel jutalmazták Makovecz Imre épületkompozícióját – jelentette be tegnap a sajtó nyilvánossága előtt Buzás Péter. Makó polgármestere elmondta: a beruházás teljes költségvetését tartalmazó uniós pályázatot a város nemrégiben beadta a bírálóhivatalhoz, döntést május második felére remélnek.

Makovecz Imre szerint az új épületkompozíció fellendítheti Makó idegenforgalmát. Fotó: Illyés Szabolcs
Makovecz Imre szerint az új épületkompozíció fellendítheti Makó idegenforgalmát. Fotó: Illyés Szabolcs

– Más terekkel együtt került a tervtanács elé a makói koncepció, de a bizottság egyértelműen a MAKONA-iroda dokumentációját tartotta a legjobbnak, klasszisokkal nagyobb elismerésben részesült, mint a többi fürdőterv. Kiemelték, hogy nem szokványos, típusos elképzeléseket vetettek papírra, hanem egyedi elképzelés valósulhat meg Makó főterén, ami egyébként a belváros egészének látványvilágát átformálja – foglalta össze tapasztalatait a bírálaton a város részéről részt vevő Marosvári Attila alpolgármester.

Csillagos ötös

Fegyverneky Sándor országos főépítész a tervek láttán így fogalmazott: a tervtanács meggyőződése, hogy nemcsak a megfelelő funkció, de az épületegyüttes kiváló építészeti értékei is nagymértékben hozzájárulnak a turisztikai vonzerő növekedéséhez. A tanács az egyedi, vonzó alkotás tervét dicsérettel engedélyezésre ajánlotta.

A nyilvános bemutatón Makovecz Imre személyesen mutatta be a vázlatokat, látványterveket, kiemelve: a fürdő bejáratához szinte teljesen megújuló, közösségi jellegű tér kapcsolódik majd egy zenei előadások megrendezésére alkalmas pavilonnal. Ezzel lehetőség nyílik a turizmus látványos fejlesztésére, és számos vállalkozásnak is otthont biztosíthat az új létesítmény.

– Ez a beruházás esélyt adhat Makónak, hogy kitörjön provinciális tehetetlenségéből, amibe az eszement trianoni határok kényszerítették. Jó a fürdő pozíciója a városon belül, ez alapot adhat a tér teljes átalakításához – fogalmazott a Kossuth-díjas építész.

– A koncepció szervesen illeszkedik a belváros képébe – tette hozzá Novák István városi főépítész, aki még kiemelte: ilyen színvonalú épületekre lenne szükség a városközpont megújulásához.

Olvasóink írták

36 hozzászólás
12
 • 36. Tedi 2008. április 01. 23:22
  „és tudjátok, hogy jutott még eszembe??? hol vannak a greepeace aktivisták, akik felszólalnak a rengeteg fa értelmetlen kivágásán??? ugyan állítsuk már még őket is magunk mögé. hívjuk fel az országos tv-ket, csapjunk már egy kis figyelemfelkeltést, mert ennek nem lesz jó vége... bár Tedi erőteljesen az irányba létezik, hogy elpakolja népes családját a városból, de attól még érinti az ügy, nagyon is....”
 • 35. bentfentes 2008. április 01. 08:21
  „Kedves Halovány!
  Ez az ujságcik a füdőről szól, ezért erről vitatkozunk. Az M43-asról szóló cikk után meg a forgalomról vitatkoztunk.”
 • 34. halovány 2008. április 01. 05:48
  „Még itt vitatkoznak a kedves urak addig másról megfeledkeznek!!!
  Inkább a M43-as autópályát kéne nagyooooon sürgetni!!!!!”
 • 33. németh pál nyugalmazott kripta lakó makó 2008. március 31. 22:12
  „dúrjuátok le a főteret, mindent és lesz munka utána sok embernek!!!”
 • 32. bentfentes 2008. március 31. 18:22
  „Kedves Martiniasti!
  Felesleges, úgy is mondhatnám fölöslegös, mentegetőzni a tekintetben, hogy a döntésthozók mások és semmi felelőssége a most kialakult helyzetben. Babits után:" ..mert vétkesek közt cinkos, aki néma.." Ha jól emlékszem éppen ön is benne volt abban a bírálóbizottságban, akik a hagymaház pályázatán a beadott pályaműveket alkalmatlannak, a pályázatot pedig eredméyntelennek minősítették. Ez után kaphatta meg a tervezést Makovecz. Törvénytelen volt olyannak adni a munkát, aki nem adott be pályázatot. Mégha ez nem is az ön egyszemélyi döntése volt.
  Ha jól látom most is ott ül a képen Makovecz mögött. Talán nem ön a városi főépítész? Talán nem önnek kellene a komplexitás hiányára felhívni a figyelmet. Talán nem önnek kellene az egész város működőképességét figyelemmel kisérni és a hibákra rámutatni?
  Bori67 aggodalmát részben el kell oszlatnom a terek kapcsolata és a működőképességet illetően. Ezt a bírálatkor vizsgálják.
  A működési költség tervezése megtörtént. A sárvári szakértő meghatározta azokat. Van belépődíj táblázat, megtérülés számítás, szükséges forgalom meghatározás. A gond az, hogy ez irreális adatokat tartalmaz.”
 • 31. M@M 2008. március 31. 12:31
  „Kedves "bori67" és előtteszólók!
  A szakmához eddig sem értett senki!! Mert ,ha értettek volna már nem itt tartana ez a nyomorult fürdő!! (lásd: Kiskunmajsa Jonatán fürdő és Mórahalom!) Azt meg hogy mi mennyibe fog később kerülni, azt nagyívben lesz...ja a mostani vezetés mert hol lesznek ők már akkor? Hiába csépelitek itt a szót -annak ellenére, hogy a lényeg többször is megfogalmazásra került- a fűrer tojik a fejünkre, a lényeg az, hogy a zsebek teljenek tovább, mert később szükség lesz a sok pénzre a megszokott életszínvonal tartásához! Ha igazán a választói érdekét képviselné a parlamentben is másképp viselkedne. De amiíg megveszi a nyugdíjas szavazókat egy "tál lencséért" addig nekünk nincs mit keresni!!”
 • 30. bori67 2008. március 31. 10:45
  „Kedves 29 hozzászóló !
  Szeretném tudni, valakinek eszébe jutott-e valaha, hogy ennek a gigantikus épületnek az üzemeltetése mennyibe fog kerülni. A tervek és az üzemeltetetési költség alapján számoltak-e a jegyek várható árával ? Egyáltalán tudja-e valaki ( polgármester, tervező ) milyen üzemeltetni egy fürdőt ? Hogyan oszlik meg a dolgozók munkaidőn belüli leterheltsége ? Milyen a leendő intézmény átjárhatósága a vendégek részére - illetve baleset, tűz vagy egy egyszerű gépészeti szervíz esetén ? Gondolt-e valaki arra, hogy ez fürdő lesz, nem lovarda, vagy imaház. Ez a terv pont annak a legfontosabb szempontnak nem felel meg ami a nyaralók, turisták, pihenni vágyók legfőbb kivánsága: szabadság, természetesség. Duma a munkanélküliek foglalkoztatása. Ép eszű vezető nem alkalmaz munkanélkülieket nagy létszámban !! Gondolom új intézményhez új, fiatal menedzser szemléletű vezető dukál. BARÁTAIM A SZAKMÁHOZ FOG ÉRTENI VALAKI ?”
 • 29. sétáló 2008. március 31. 09:20
  „Szerintem elég az építész úr munkájából Megismertük.Ismerjünk meg mást is-más stílust ,ami még jellemző erre az új századra .A régi épületeket sem egy építész tervezte és milyen szépek ha a városban sétálunk.Nem unalmasak midegyik més és ezért szép.A nagytudásu építész máshol bontakozzon tovább,álmodozzon.Sok a fa ,a boltiv , mitha más építészeti lehetőség nem is létezne.”
 • 28. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. március 30. 22:00
  „Tisztelt Olvasók!

  Válasz:
  http://www.delmagyar.hu/mako_hirek/uj_teret_almodott_makora_makovecz/2052303/#hozzaszolok
  ezen belül:
  25. Martiniasti 2008.03.30 19:37

  Ez a válasz a www.marosnet.hu
  a ,,Kistérség"
  a ,,Délmagyar és Délvilág cikkei" alól lett ide másolva.

  ,,Demagógia" és a ,,tény".

  1. Az a tény, amiről ő, Martiniasti, beszél.
  A Martiniasti úr azt állítja, hogy az öszödi beszéd tartalma az nem tény.
  Aki pedig azt ténynek veszi, az demagóg.

  Tehát evvel csak azt szeretném mondani, hogy az egyéni érdek, vagy politikai meggyőződés, mindent képes tagadni. Vagy egy szintén könnyebb példa: hányan tagadják az elkövetett autóbalesetüket és elmenekülnek a helyszínről? Rengetegen. Tehát a tettek tagadása ,,elterjedt".

  Az analitikus szociálpszichológia tanítja, hogy a tények tagadása karakterfejletlenséget jelent.
  Az élet és a példái pedig alátámasztja ezt.

  Martiniasti úr is tagadja az öszödi beszédet, a tartalmát és annak társadalompolitikai jelentőségét. De lehet, hogy nem is tudja felmérni annak jelentőségét.

  2. Autortikus, uralkodó tipus
  Martiniasti úr egy autoritikus, uralkodó típust képvisel, aki megmondja,
  ha azt mondod, ami nekem tetszik, az én érdekem, az szakmai ügy,
  ha nem, akkor demagóg vagy.

  3. Ergó
  Ergó, ha demagóg vagy, akkor nem beszélek a demagóg témádról.

  4. Martiniasti: Az én témámról beszélhetünk.
  De beszélhetünk az én témámról, mert az nem demagóg.

  4. Martiniasti logikája
  szerint Sólyom László köztársasági elnök is demagóg lehet, mert ő is morális és társadalmi válságról beszél Magyarországon. És demagógok ezrek, tízezrek, százezrei, milliók Magyarországon is.

  ******** Ilyen egyszerű Martiniasti definíciója a ,,tény"-ről és a ,,demagóg"-ról. *****


  S további gondolatok.

  1.
  A balatonöszödi beszéd és annak tartalma a fejlett nyugati országokban a tiszta demagógia.
  Ön nem látja a fáktól az erdőt!


  2.
  A balatonöszödi beszéd egyáltalán nem volt, s nincs ma sem a magyar nép nagy részében intellektuálisan és emocionálisan feldolgozva.
  Okosan ezt elismerte Gy.F. is a 2008.03.29.-i beszédében. Gy.F. ezt a legnagyobb hibájának is nevezte.
  Ahova már Gy.F. eljutott a belátás terén, Martiniasti úr még nem. Nem baj. Van ideje. Majd megmondják a többiek lassan, mit, hol és hogyan kell előadnia.

  3.
  A makói multimilliomos és milliárdos Dr. Buzás Péter is megpróbál - mint Martiniasti úr - ,,szakmaiságról" és mint Martiniasti úr ,,demagógiáról" beszélni, ahelyett, hogy letisztáznák a 2 éve tartó társadalmi és morális válságot. Az MSZP-SZDSZ becsapott mintegy 10´000´000 embert 2006 tavaszán. Keveseknek ezek a tények - mint Martiniasti úrnak - ez demagógia, de a többségnek, a nép mintegy 80%-ának ezek tények.

  4.
  A 2008.03.09.-i szavazásra is azt mondta az MSZP, hogy demagógia. Ma a választások után, Makón a lakosság 86% elutasította az MSZP tévelygését, már nem demagógia. Ma már a nép akarata. Csak egy népszavazás, s más a hivatalos szöveg!

  5. Jön az idő!
  Kedves Martiniasti úr! Eljön az idő is, amikor meg fogja hallani a vezetőitől, hogy a balatonöszödi beszédet tényként kell elismerni. S el fogják kezdeni nyilvánosan feldolgozni azt, amit addig elhallgattak (politikai, hatalmi és anyagi érdekeik miatt).

  Ezt egyébként az egész történelem is bizonyítja minden eseménnyel.
  A történelmi események feldolgozása mindég később történik.
  De megtörténik.
  A balatonöszödi beszéd, de főleg a tartalma, egy történelmi esemény volt Magyarországon!

  6. Én párton kívüli vagyok.
  Szerintem a társadalmi feladatokat csak társadalmi összefogással lehet elérni.

  Azért vagyok pártonkívüli, mert szerintem a hatalommegosztás, azaz a nagykoalíció és a kétkamarás parlament (vidék képviselet) lenne szükséges. Mint pl. A, D, CH, F, Gr, USA és így tovább. Én hibának tartom a magyar pártoktól és a lakosságtól is, hogy nincsenek nyilvános fórumok egy jobb alkotmányos politikai rendszerről. S ezek alatt az összes pártot értem: MSZP, SZDSZ, MDF, Fidesz, KDNP.

  7. Az élet dialektikus
  Tézis, antitézis és szintézis.
  Aki csak az egyiket képviseli, az (saját) törvényeit járja - tévesen -.

  De ezt sokan átlátják, elmondják és leírják.”
 • 27. Kispál 2008. március 30. 21:51
  „Uramisten Makovecz!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Hát nem volt még elég a sok szarból! Bár a polgármester elvtárs szépen gazdagodik egyik beruházástól a másikig! Biztos nincs semmi összefüggés ebben. Nem ilyen hülyeségeken kellene gondolkodni,hanem munkahelyeket kellene teremteni! Na meg az autopálya. Milyen túristáknak csinálják a fürdőt is? A nyugati nem fog idejönni,a románoknak meg pár éven belül különb lessz mint nekünk. Ahogy Temesvár meg Arad fejlődik............!És hogy miért Buzás a polgármester? Az agitátorai a mostani választások előtt is járták a nyugdijas klubbokat és távolmaradásra biztatták őket. Most nem jött be.A tér meg a fürdő után majd jönnek a kibucok! Remélem addigra felébred a MAGYAR!”
 • 26. németh pál nyugalmazott kripta lakó 2008. március 30. 21:00
  „udv mindenkinek!”
 • 25. Martiniasti 2008. március 30. 19:37
  „Tisztelt Németh Pál nyugalmazott mérnök úr!

  Demagógiával szemben nem szándékozom vitatkozni! Ön a demagógiát képviseli.
  Én megpróbálok érveket és tényeket említeni, de Ön nem ezt teszi.
  Önnek nem kell egyetértenie azzal a nézetemmel, hogy a mai gazdasági gondok és problémák alapjai a 90-es évek elején kezdődtek el.
  De azért tisztelettel kérem, hogy a mai gazdasági gondokért ne hárítsa rám a felelőséget. Azon oknál fogva sem, mert több mint 7 éve nyugdíjas vagyok, és nem voltam soha olyan helyzetben hogy döntéseket hozhassak a magyar gazdaság irányításában.
  De kiváncsian várom a véleményét a tervezett makói új épületekről és a városközpontról.

  Tisztelettel:
  Martinasti”
 • 24. Németh Pál nyugalmazott mérnök, Makó 2008. március 30. 18:11
  „Tisztelt Olvasók!

  Martiniasti a mai gazdasági, politikai katasztrófát 1990-el próbálja magyarázni.
  Evvel nem lehet egyet érteni!
  Csatlakozom a Bentfentes véleményéhez.

  Úgy az MSZP-SZDSZ, mint Martiniasti megpróbálnak kibújni a felelősség alól, ami a kormánykoalíciót terheli az elmúlt 6 év semmit tevésére.
  Ne felejtsük: Balatonöszödön azt mondta Gy.F.: négy évig nem csináltunk semmit, az utolsó 1.5-2 évet végighazudtuk, a trükkök százait csináltuk. Ennek semmi köze 1990-hez.

  Ismét feltűnt ,,anonym" most ,,hévalaki" név alatt.
  Mint mindég, ,,buzog" a demokratikus ,,stílusa".
  Csak buzogjon!


  Üdvözlettel”
 • 23. hévalaki 2008. március 30. 15:36
  „Német Pál !
  # Mérnök Úr ! Szinte szenilisen ismétli önmagát minden fórumon ! #
  Osztogatja a tanácsokat, regényeket ír !
  Hol él, és hol élt maga ?
  Olyan okos ,hogy egyszer szétrobban az agya.Menjen el politológusnak, kár, hogy ahhoz már túl öreg.
  Küldje el szakembereknek, az értékes tanácsait,csak itt az embereket ne hülyítse !@´”
 • 22. jamek 2008. március 30. 11:40
  „Makovecz úr igenis nagyon elismert szakember. A probléma az hogy nem tudjuk megfizetni. A fürdőt is jól megtervezte csak a helyzet az hogy az a sok makói aki eddig használta a nagy medencét az hol fog úszni azokban az izlésesen kialakított lavrokban? A városnak szem előtt kellene tartani a célszerűséget és a használhatóságot is. A virágbeültetés is szép lehetne a főtéren kívül is. Mondjuk ha a mi polgármesterünknek faipari vállalkozása lenne akkor meg a legerdősebb város lennénk. Így hogy virágkertészete van így lettünk virágváros. A szökőkútról meg annyit hogy van olyan dunántúli város ahol ugyanilyen van annyira egyedi.”
 • 21. lokálpatrióta 2008. március 30. 11:30
  „Tisztelt Martiniasti!
  Az ön becsületes neve nem lehet más: NOVÁK ISTVÁN, a város főépítésze, szegedi lakos. Ezeket a díjakat Makón más nem jegyzi. A 90-es éveket csak az ön korabeliek emlegetik vissza (Bocsánat a nem szocislista érzelműektől). Ha tévedek, akkor a megjegyzéseimet vegye magára az, akire tartozik.
  Egy ilyen nagy ember és a városi projektekben döntést hozók nem jutottak el odáig, hogy nem lesz működés képes ez a fürdő vendégek nélkül?
  A bevétel elmaradása pedig csak adóságot hoz a városra. 1200 fő autóval ide nem tud jönni nap, mint nap. Tehát fel kell készülni szállodával és étteremmel erre. Ha ide tervezi a nyaralását valaki, akkor napi pár órát ücsörög a vízben, azután valamilyen elfoglaltságot szeretne a szabadidejében. A városközpontot fél óra alatt bejárja. Mit csináljon a többi idejével? Arra utalok, hogy az étterem és szálloda mellett programok is kellenek. A kijelölt épületek a szükséglet felét sem fedik le. Az eladásra meghírdetett épületek alapterületéből kiindulva 500-600 ágynál több nem fér el. Ha ez magasabb kategória, akkor még kevesebb. Mivel az évben nem egyenletes az érdeklődés, ezért csúcsidejű létszámmal kellene számolni. Ez viszont legalább 2000 fő naponta. Hogyan lesz így 430000 fizető belépő évente? Ha nem lesz marad az adóság áthárítása a makóiakra.
  A fürdő a vízről a napfényről, a sportról és a jókedvről szól. Ebből a tervből kimaradt a napfény és a sport. Az 50-es medence elbontásával megszünik a makói úszó sport. A zöldterületeket elveszik, az épületbe nem jut be a fény.
  Felelőtlenség az, amit a várossal művelnek, kedves döntésthozók és kiszolgálóik.
  Makovecz úr a díjait nem a budapesti épületeiért kapta, mivel ilyen nincs is neki. Ebből is látszik, hogy az építész szakma is megosztott az ő építészetét illetően. Legyen ez szive joga a makóiaknak is. Miért ne minősíthetnénk rondának, jurtának, önmutogató értelmetlennek ( a többi jelzőt a látványtervet bemutató cikk mögött elolvashatják)?”
 • 20. profi 2008. március 30. 09:08
  „Azért néha belegondolok ,milyen is lesz makó akár 5 év múlva!
  Aki idős ,beteg itt marad. Aki fiatal ,agilis és hosszútávú tervei vannak az elmegy innen.Nem tudok olyan emberről aki a szép vagy csicsás épületek miatt maradna lakóhelyén.
  Ha egyszer megépül az M-43-as ,akkor meg a városon átmenő forgalom lesz olyan mint a 60-as években. Kinek is épülne az épületegyüttes és a többi ???
  A fürdőben a makóiak biztosan nem tapossák egymást , mert így nagy költség egy családnak egy napot ott tölteni.Ja ,hogy a románok jönnek majd ide kikapcsolódni!
  Biztosan, csak azt nem kell elfelejteni ,hogy már leköröztek minket régen és ha esze van nem áll meg a határszélen ha , beljebb az országban ill. európában nagyobb lehetőségei vannak.
  Én sem eszem meg ebédre a zsíroskenyeret ,ha tudom ,hogy a másik asztalon gőzölög a pörkölt.
  Ezt a várost és (mint az országot) szocialista vezetés és mindennek a tönkreverése jellemzi.bÚzás nem egyenes ember, hzudozik ,és takargatja a szennyest.Mikor megy el a nyakunkról végleg. Addig amíg egy tál lencséért eladják a lelküket az idősek addig maradhat.Valaki elképzelte hogyan megy a szavazás ,egy szociális otthonban , egy bentfekvéses intézetben , egy kh-i osztályon vagy esetleg mozgó urnával???
  Mit gondoltok a nyugdíjas klubban miért jelenik meg olykor petike?? Igen ,szavazatokat szed ,ha még áttételesen is .
  Ha én lennék a polgármester.....
  Olyan kell a vezetésbe akit nem lehet megvenni !!!!!!!
  Engem nem sikerült eddig , és nem is fog sikerülni. Lokálpatriota vagyok és magyar, nem engedem a városom és az országom. Mindannyiunk érdeke ez kellene legyen.
  És makó-vecz pedig érdemei elismerése mellett, jobb lenne eltűnne innen. Majd ha egy csettintésre kiköhögi a város a csikkzsebből a kellő tőkét akkor jöhet. Addig nem .
  Nem vagyok hajlandó a dilettantizmus miatt eladósítani sem magam sem a várost.
  Arra is kíváncsi lennék többek között ,hogy azok az adók amik köztudottan a régió legmagasabb adói hova kerülnek.
  Mert az Eötvös utca elég pofásan fejlődik!
  Főleg a közepe táján!
  Hogy a fenébe lehet ekkora házat építeni? Tisztességgel munkával biztosan nem - nekem sem sikerül pedig dolgozok mint a csonka bika!!!!!!!!!”
 • 19. bentfentes 2008. március 29. 22:47
  „Tisztelt Martiniasti!
  A gondolatai végén a 90-es rendszerváltókon akarja számon kérni a mai állapotokat? Elfelejti, hogy a 18 évből 10 évet a szocik uralkodtak? Az elmúlt 6 évben is ők kormányoztak folyamatosan. Eközben bőven volt lehetőségük, hogy az országot jó útra vigyék. Most viszont a gödör fenekén (hacsak nincs még lejebb) vagyunk. Ilyen dumával tényleg csak a bigott elfogult tud előjönni. Beszéljünk csak a máról és a tegnapról.
  A kedvünk jobb lenne, ha a jelenlegi fejlesztések valódi kibontakozást jelenthetnének a város számára. Ezzel szemben eladósodunk. Még a gyerekeinknek is csináltunk egy kis törleszteni valót. Ha megvalósul ez az építkezés, akkor sem oldja meg Makó problémáit. A mostani munkanélküliek fognak a fürdőben dolgozni? A mostani munkanélküliek fognak kozmetikus, vagy vendéglős vállalkozást indítani? Nem. Vajon az új építkezésből kapnak majd megrendelést a makóiak? Nem. Nekünk csak a törlesztés és a magas fürdőárak jutnak majd. Kiszorulunk abból, ami a mienk volt.”
 • 18. bentfentes 2008. március 29. 22:26
  „Tisztelt Martiniasti!
  Kezdjük ott, hogy Makovecz Imre Makóra úgy tette be a lábát, hogy előzőleg Sárospatakon elegük lett az organikus építészetből. A Művelődési ház faszerkezetei javíthatatlanok, az üvegfelületeket úgy tudták tisztítani, hogy kiverték és a tűzoltóknak kellett segíteni az ujra üvegezésben. A városközponti lakóházból menekültek a lakók, mert a magas művészet nevében egyetlen egyenes fal nem volt ahova a bútorokat rakni lehet. Személyes látogatásunk tapasztalata ez.
  Első munkáját úgykapta meg, hogy a polgármesterrel ledumálta. Nem pályázat útján. A kiírt pályázatra 6 pályamű érkezett.( mind É-1-es építész, köztük volt makóiak ) A bírálat napján Makovecz 600-as Mercije az önkormányzat parkolójában állt. A bizottság minden tervet leminősített. (érdekes) A pályázatot eredménytelennek hírdették meg. Utána már nem volt újabb kiírás, csak a közvetlen megbízás. Azt is megjegyzem, hogy a páylázaton részt vevők igényelt tervezési díja 3-8 millió Ft volt. Makovecz úr 16 milliót kapott a tervekért. A pályázati kiírásban az szerepelt, hogy a régi épületet a lehető legnagyobb mértékben meg kell őrízni. Ezt a tervezők teljesíteni igyekeztek. Makovecz úr egyetlen téglát sem örzött meg az épületből. A kiírás azt is tartalmazta, hogy a bekerülési összeg 285 millió Ft lehet. A hagymaház ezek után 440 millióba került.
  Ha akarja, akkor felrakom a hibajegyzéket is, ami úgy kezdődik, hogy tervezési hibára visszavezethető hiba 1 oldal. Ezt követi a kivitelezési hibák 3 oldal.
  Makovecz Imrét azért nem szeretjük, mert elviszi a város lakóitól a munkát és a pénzt. Tervei igen drágák és mi megelégednénk olcsóbb megoldásokkal is. Kehes lóra nem illik a cifra kantár.
  Abban téved, hogy a döntéseket a testület hozza. Minden döntés a Buzás szobájában négyszemközt születik. Ezt követően csalással, fenyegetéssel, a kiszolgáltatottság és a butaság kihasználásával átviszi a testületen.
  Annyit elismerek, hogy ha a városban jól mennének a dolgok, akkor nem a Makoveczen próbálnánk meg kitölteni a dühünket.
  A sarokba szorított állat is megpróbál támadni. Ha ön is itt élne, akkor értené a haragunkat. Nem volna munkája, élvezhetné a legfejletlenebb város összes hátrányát. Az idegen szakértők, tervezők, fővállalkozók ezért vörös posztók a szemünkben. A város gazdaságából igen hiányzik az a 8-10 milliárd Ft.
  Az is fűti a dühünket, hogy miközben a város folyamatosan sűlyed, a polgármester meg meggazdagodott. Ugye ilyenkor senki nem gondol korrupcióra?”
 • 17. Martiniasti 2008. március 29. 18:56
  „Kedves egyszerű vállalkozó!

  Megértem én a hozzászólásod lényegét, de alapvetően hibás logikád. Arra gondolok, hogy sajnos rossz következtetéseket vonsz le az írásodban.
  Nálunk is -ha a családra gondolsz-, nem csak a nagyberuházásokat, de minden beruházást legyen az bármilyen jellegű, megbeszéljük. Véleményem szerint ez átvitt értelemben Makón is így van, mert nem a polgármester döntött közbeszerzési eljárás keretében tervpályázat kiírásáról, hanem a képviselő testület. És a beérkező pályázatokat is a képviselők illetve a bizottságok delegáltjai értékelték. A képviselőket pedig a város lakói választották meg, utoljára 2006 őszén. A választópolgárok pedig a szavazatukkal erre is adtak meghatalmazást a képviselőiknek.
  Azzal a megállapításoddal teljesen egyetértek, hogy a Honvéd, illetve a Vertán telepen iletve a város más részein élő és súlyos egzisztenciális problémákkal küzdő embertársainknak teljesen mindegy, hogy ki tervezi újra a fürdőt. És a városközpontot.
  Emlékezetem szerint a 60-as években az emberek jelentős részének nem volt szimpatikus a fürdő szoc.reál stílusú épülete. Sőt nagyon sokan szovjet építési technológia ,,vívmányának" tartották. Talán nem véletlen, hogy - az én ismeretanyagom szerint -, nem felelt meg az 50 méteres úszómedence követelményeinek sem. Talán 1974-ben volt egy Magyarország-Canada barátságos vízilabda mérkőzés. A nagymedence arra a célra megfelelt, bár mai fejjel visszagondolva talán furcsa lehetet a vendégek öltözője...de nem akarok eltérni a tárgytól.
  Az építészet az egy külön fogalom. Sőt már művészet. És egy hasonlattal élve a fiatal -pályakezdő-, szegedi zenei konzervatóriumban végzett énekesek sem kapnak főszerepet a Milánói Scala-ban, de még a Szeged Nemzeti színház operatársulatánál sem. Talán ezért van az, hogy igazán nagy dolgokat, mindig a híres nagynevű építészek alkotják!
  Az M-43-as építése, tudomásom szerint nem Makó város projektje. Hanem a Magyar Köztársaság Kormánya és az Európai Unió közös programja, különös tekintettel a költségekre, és annak viselésére. Az más kérdés, hogy véleményem szerint jó magyar hagyományokhoz híven nem fog megépülni 2010-re sem, és itt elég a kisajátítások sajátos magyar értelmezésére, és azok jogi úton történő érvényesítésére utalnom.
  Talán még egy gondolat a munkahelyekkel kapcsolatban. 1990-ben a rendszerváltozáskor a nyugodt erő valamint a vele szövetséges politikai pártok, olyan társadalmat ígértek a választások előtt, ahol védik a munkahelyeket, és megfelelő szociális védőháló is az egyszerű dolgozó emberek rendelkezésére áll....Az más kérdés, hogy ez nem valósult meg és ezt talán rajtuk kellene számon kérni.
  Tisztelettel:
  Martiniasti”
36 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még nem döntöttek a palotai bioerőműről

Csanádpalota - Hujber Ottó még nem határozott arról, hogy hol szeretné megvalósítani bioerőművét,… Tovább olvasom