Délmagyar logó

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -5°C | 2°C Még több cikk.

Új vallomás az első napon

A bíróság előtt tegnap új vallomást tett a Pénzes Henrietta meggyilkolásával vádolt Kurai András, aki feltehetőleg a felgyújtott lány barátjára, S. Norbertra tett terhelő kijelentéseket a zárt tárgyaláson. Váratlan fordulatnak számít, hogy az áldozat barátjának alibit igazoló Sándor Béla többször is ellentmondásba keveredett.
Láncon. Kurai András a vádlottak padján. Fotó: Schmidt Andrea
– Mocskolt! Mindenféle mocskot összehordott rólam! – mondta feldúltan a bíróság folyosóján a több mint kétórás kihallgatása után S. Norbert. A 27 éves makói férfi nem árult el részleteket a barátnőjének, a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henriettának a meggyilkolásával vádolt Kurai András vallomásából. Kifakadása alapján azonban biztosra vehető, hogy a 16 éves fiú a zárt tárgyaláson megint őt vádolta a szörnyű bűncselekmény elkövetésével.

A Csongrád Megyei Bíróságon tegnap óriási érdeklődés mellett kezdődött meg a 18 éves magyarcsanádi Pénzes Henrietta ellen tavaly július 20-án elkövetett bűncselekmények miatt indított büntetőeljárás tárgyalása. A 16 éves makói Kurai Andrást aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberöléssel, erőszakos közösüléssel és kifosztással vádolja a Csongrád Megyei Főügyészség.

Az alig 140 centiméter magas és 40 kilós, összebilincselt kezű fiút négy börtönőr kísérte a tárgyalóterembe. A bíróság első emeleti folyosóján és a bejáratnál egész nap rendőrök és fegyveres őrök álltak.

Joó Attila bíró a per megkezdése előtt bejelentette, kegyeleti okokból zárt tárgyalást rendel el. A bíró hozzátette, egyes tanúk meghallgatása és az ítélet kihirdetése nyilvános lesz. Lőrinczy György, a vádat benyújtó, és azt tegnap ismertető főügyész megkérte a bírót, hívja fel a jelenlévők figyelmét, hogy bűncselekményt követ el, aki bármit elmond a zárt tárgyaláson elhangzottakból. Lőrinczy György az egyik szünetben ezt azzal egészítette ki, hogy nemcsak a kiszivárogtató követ el bűncselekményt, hanem az is, aki a zárt meghallgatások alatt
elhangzottakat nyilvánosságra hozza.

Kurai András vádlott. Médiaeseménnyé vált az első tárgyalási nap a szegedi bíróságon. Fotó: Schmidt Andrea
Kurai Andrást két órán keresztül hallgatta meg a bíróság. Biztosra vehető, a fiú visszavonta a rendőrségen tett beismerő vallomását, és részben vagy teljesen azt ismételte meg, amelyben azt állította, járt a bűncselekmény helyszínén, de nem ő gyújtotta fel Pénzes Henriettát, hanem a lány barátja, S. Norbert. Bár ezt tegnap hivatalosan senki nem erősítette meg, családtagjai korábban elmondták, hogy erre készül. Sőt mint azt hétfőn megírtuk, kirendelt védője, Bene Zoltán is ezt mondta a múlt héten.

A per első tanúja a vádlott édesanyja volt, Kurai Andrásnét egy órán át faggatta a bíróság. Az asszony kihallgatása közben, édesanyja kíséretében, érkezett meg S. Norbert és a neki alibit igazoló Sándor Béla. A tárgyalóteremből kétórás meghallgatása és szembesítése után kilépő S. Norbert nem tudta visszafogni indulatait. Az érkezésekor még nyugodt férfi rendkívül ideges volt, édesanyjának és Sándor Bélának fojtott
hangon percekig szidta a vádlottat.

A kihallgatások jóval tovább tartottak, mint azt a bíróság eredetileg tervezte. A jelentős csúszás miatt Joó Attila bíró megkérte azt a három tanút, akik a súlyosan összeégett lánynak segítettek, hogy menjenek haza és holnap 10 órára jöjjenek vissza.

"Egyedül nem követhette el!"

A bíróságon megjelent Pénzes Henrietta nagybátyja is, aki barátjával reggel nyolc órától az újságírókkal együtt a folyosón várakozott. A férfinek ugyanaz a véleménye, mint a testvérének (a felgyújtott lány édesanyjának) és sógorának, Pénzes Sándornak. Inkább magának, mint a körülötte ülőknek mondta, hogy „Nem, ez a gyerek egyedül nem követhette el!"

Sándor Béla meghallgatása már nyilvános volt. A bíró részletesen kifaggatta az S. Norbertnek alibit igazoló 65 éves makói férfit arról, hogy mit csinált(ak) július 20-án hajnalban és délelőtt.

A férfi elmondta, a lány barátjával július 19-én beszélték meg, hogy másnap horgászni mennek, S. Norbert 20-án hajnalban, négy óra után 1-2 perccel bekopogtatott az ablakán, vele volt Pénzes Henrietta és Kurai András is. A tanú szerint S. Norbert arra kérte a vádlottat, hogy vigye haza a lányt, ezután elváltak, a vádlott a lánnyal a buszmegálló, ők pedig a Maros felé indultak. Meglepetésre a férfi tegnap, hat hónappal a bűncselekmény elkövetése után sok mindenre jobban emlékezett, mint a szörnyű tett napján és húsz nappal később tett kihallgatásakor.

Sándor Bélát ezután Bene Zoltán faggatta. Az ügyvéd a tanú szavahihetőségét igyekezett kétségbe vonni, ami többször is sikerült. A tanú ellentmondásba keveredett korábbi vallomásaival, valamint S. Norberttal és Kurai Andrással is.

Joó Attilla azzal „engedte" el a tanút, hogy „nem ígéri, hogy nem fogja újra beidézni".

A tárgyalás ma többek között Pénzes Henrietta szüleinek meghallgatásával folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a báli szezon Makón

Megkezdődött a báli szezon Makón: szombat este közel ötszázan mulattak a Juhász Gyula Református… Tovább olvasom