Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Újabb lépés a csatornázásért

A Makót, Kiszombort, Maroslelét, Földeákot, Apátfalvát és Magyarcsanádot érintő csatornázás előkészítő munkáiról szerződtek tegnap az önkormányzatok a kormány képviselőivel.
Makó és a környező kistérség történetének eddigi legnagyobb, összesen közel 17 és fél milliárd forintos beruházására készül a város és a környező öt kistelepülés: Kiszombor, Maroslele, Földeák, Apátfalva és Magyarcsanád. A csatornázás előkészítéséről szóló támogatási szerződést tegnap írták alá Makón. Az érintett települések az Európai Uniótól várnak támogatást, de anyagi segítség nélkül még a pályázati követelményeket sem teljesíthetnék az önkormányzatok. A tervdokumentáció összeállítása és az egyéb költségek meghaladják a 150 millió forintot, ennek háromnegyedét, mintegy 113 millió forintot a magyar kormány biztosít a Makó és Térsége Szennyvíztársulás számára.

A támogatással kapcsolatban Buzás Péter, Makó polgármestere elmondta: a nyertes beruházással csaknem olyan gazdasági helyzetbe kerülhetne a kistérség, mint egykor, a 19. és a 20. század fordulóján. Hangsúlyozta, sikeres pályázat esetén 2010-re befejeződhetne a csatornázás, és ezzel hazánk környezetvédelmi szempontból legfejlettebb területei közé sorolhatnák a makói kistérséget.

Az együttműködési dokumentumot az érintett települések polgármesterei mellett a magyar kormány két képviselője is aláírta. Ennek kapcsán Veress József, az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter politikai államtitkára kiemelte: ezzel a beruházással bebizonyosodhat, milyen előnyei is vannak uniós tagságunknak, hiszen 14 ezer 300 háztartás élvezhetné a csatornázás előnyeit. Gombos András, a környezetvédelmi tárca politikai államtitkára pedig hangsúlyozta: a belvizes, mély fekvésű makói térség számára kiemelten fontos a csatornázás, ezért támogatja a tervet a magyar kormány.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Akik derűt visznek a makói otthonokba

Egyelőre önkénteseket keres, decembertől viszont már munkába állna az Otthon Segítünk Alapítvány… Tovább olvasom