Délmagyar logó

2018. 12. 17. hétfő - Lázár, Olimpia -10°C | 1°C Még több cikk.

Újabb nagy lépés a várossá váláshoz

Csanádpalota - Már csak a minisztérium elbírálására vár az a pályázat, amelyet a városi rang elnyeréséért nyújtott be egy hónappal ezelőtt Csanádpalota önkormányzata. A megyéből idén egyedül pályázó nagyközség első embere, Kovács Sándor továbbra is bízik a sikerben – az anyag eddig mindenkinek tetszett.
Már az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban van az a pályázat, amelyet a városi rang elnyerése érdekében készített a makói kistérséghez tartozó, 3300 fő lélekszámú Csanádpalota. Kovács Sándor polgármester ötletéről, hogy legyen a nagyközség város, lapunk elsőként tavaly szeptemberben számolt be. Azóta – decemberben – az elképzelést megtárgyalta, és támogatásáról biztosította a képviselő-testület, majd január 14-én elküldték a közigazgatási hivatalnak azt a városi cím elnyeréséhez szükséges pályázatot, amelyet a pécsi Janus Pannonius Tudományegyetem szakértői fogalmaztak Trócsányi András vezetésével. Csongrád megyéből egyébként idén a megszabott határidőig ezt az egy pályázatot nyújtották be.

A falu első embere most arról tájékoztatta lapunkat: megkapták a hivataltól a visszajelzést, hogy a pályázat alkalmas az elbírálásra, támogatják, és továbbították az illetékes minisztérium felé. A több mint százoldalas anyag egyébként, amely részletesen bemutatja a falu múltját egészen az 1421-es alapítástól napjainkig, megrajzolja fejlődését, bemutatja demográfiai és gazdasági helyzetét, sőt a jövő lehetőségeit is, máshonnan is csak pozitív kritikákat kapott. Kovács Sándor tíz-tizenöt, a témában járatos szakembernek mutatta meg – egytől egyig elismerően szóltak róla.

A minisztérium a pályázattal három dolgot tehet: vagy elutasítja, vagy támogatásra érdemesnek ítéli ugyan, de most nem fogadja el, vagy felterjeszti a köztársasági elnöknek. A polgármester úgy tudja, az anyagot először áprilisban vitatja meg egy tizenöt tagú, szakemberekből álló testület, majd ennek alapján júniusban mondja ki a végső szót a tárca. Ha ez kedvező, Sólyom László köztársasági elnök még idén, várhatóan a nyár végén jóváhagyja Csanádpalota városi rangra emelését. Kovács Sándor legutóbb lapunknak azt mondta, úgy gondolja, a siker esélye több mint ötvenszázalékos – most, hogy már a minisztériumig is eljutott a pályázat, minimum hetvenszázalékosra becsüli.

Olvasóink írták

 • 3. 140 2009. február 18. 12:06
  „Én mellettük vagyok!
  Hajrá, Palota!”
 • 2. Ludrew 2009. február 15. 00:12
  „Nem rég voltam Palotán, az tény hogy a többi kistérségbeli faluhoz mérten több nevezetessége van, meg a főtér is rendezett, vannak városias jegyek, de ezek még mindig elenyészőek. Szóval jobban áll mint a legtöbb, de attól még sztem nincs városi szinten. Ahhoz hiányozna egy multi, nem ártana egy középiskola, valami normális munkáltató. Nincs vonzáskörzete sem. Persze mostanában leértékelődött a városi cím, úgyhogy lehet megadják neki, de sztem nem most kellene ezzel foglalkoznia. Elképzelhetőnek tartom, hogy 5-6 év múlva már valóban kisvárosias lesz a település, de most még nem az.”
 • 1. Power 2009. február 14. 19:20
  „Kipattant egy "ötlet"és a faluból város lesz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontális karambol Kiszombor közelében

Kiszombor - Frontálisan ütközött két személygépkocsi a 43-ason Kiszombortól kb. 3 km-re Szeged… Tovább olvasom