Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Újabb negyvenmilliót nyert Makó belvízmentesítésre

A korábbi, csaknem negyvenmillió forintos, belvízmentesítésre kapott pályázati pénzt után nemrég ismét ugyanennyit nyert Makó. Ebből a gacsiba–papháti főcsatorna tisztítását, rekonstrukcióját kezdheti meg júliusban, így megújulhat a kistérség összes főgyűjtője.
Csaknem ezer hektárnyi terület belvízmentesítése akadozik a Makótól észak-nyugatra fekvő földeáki–maroslelei térségben. A gacsiba-papháti főcsatornát ugyanis – hasonlóan más elvezetőkhöz – az utóbbi években teljesen benőtte a sás és a nád. Egy sikeres AVOP-pályázat eredményeképp azonban nemrég újabb negyvenmilliós belvíz-mentesítési beruházáshoz nyert pénzt a város – tudtuk meg Buzás Péter polgármestertől.

– Mintegy tizenöt százalékos önerő, azaz közel hatmillió forint befektetése mellett 34 millió forintos támogatásból újulhat meg ez a fontos vízelvezető-rendszer – mondta Buzás Péter. – A beruházás júliusban kezdődhet meg, és egy év alatt kell végezni a nád és a sás kivágásával, a mederkotrással, az elromlott műtárgyak helyrehozatalával és egy átemelő szivattyú üzembe helyezésével.

A kormányzat által biztosított alapból preventív, kármegelőző munkák címén idén valamivel több mint 37 millió forintot költöttek összesen 40 kilométernyi csatornaszakasz rekonstrukciójára, ebből Makó külterületéhez közel 6 kilométernyi tartozik. A munkálatok április elejéig befejeződtek. Ezt követően egy vis maior-pályázat eredményeképp Makó-Rákos belvízelvezető csatornarendszerének helyreállítására nyert a város pénzt, ez a beruházás összesen nyolc és fél millió forintba került.

Makó kezelésébe az elmúlt esztendőkben közel 110 kilométernyi kül- és belterületi csatorna került, és a felújítás halaszthatatlan. Most közel 85 millió forintot költhet a város erre a feladatra. Makóval együtt egyébként Királyhegyes és Kövegy is nekiláthat a területén húzódó csatornarendszer helyrehozásának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fiát is elvesztette Tóth-Kása László

Nem kíméli a sors a makói Tóth-Kása családot: a szombat hajnalban történt halálos baleset áldozata… Tovább olvasom