Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Újjáépülnek a télen megrongálódott iskolák

Maroslele, Nagylak - Nagylakon ma kezdődik, Maroslelén már folyamatban a téli rendkívüli időjárás miatt megrongálódott iskolaépület felújítása. A határ menti falu még mindig reménykedik, hogy központi támogatást is kap.
Ma kezdődik a tetőcserép bontása a nagylaki általános iskola régi, 50-es években épült épületénél – mint megírtuk, tetőszerkezete az utcafront felőli végén mintegy 12 méter hosszan megrogyott még a télen, a felgyülemlett hó miatt. Itt működik a könyvtár, az ifjúsági klub és a tornaterem – most zárva van az életveszély miatt.

A polgármester, Gyarmati András lapunknak elmondta: a cserepek eltávolítása után meg fogják erősíteni a tető belső faszerkezetét, majd a cserepeket visszarakják. A munka várhatóan 3 hétig tart. A felújítás költségeit előzetesen 1,2 millióra becsülték. A pénzből 600 ezret a biztosító fizetett ki, 100 ezret az önkormányzat áll, a többit reményeik szerint a vis maior alapból kapják meg. Gyarmati András bízik a pályázat sikerében, mert a beküldött anyaghoz még hiánypótlást is kértek a belügyi tárcánál.

Folyik a munka a maroslelei iskolánál is. Beszámoltunk róla: a tanári szobának otthont adó toldaléképület teteje ázott be hóolvadáskor – a pedagógusoknak így ideiglenesen az igazgatói irodába kellett költözniük. Martonosi György polgármester eleinte 7–8 milliós felújítást tervezett, szerették volna elvégezni a korszerű hőszigetelést is, ám hamar kiderült: a leleiek forráshiány miatt nem kapnak ugyanabból az alapból, amelyre a nagylakiak is pályáznak.

Ezt követően más lehetőség híján saját erőből láttak neki a munkának. Kicserélik az ablakokat, új födémet építenek, elvégzik a villanyszerelési munkákat, és ki is festenek – tudtuk meg. A felújítás nagyjából egymilliós költségét az önkormányzaton kívül egy helyi mezőgazdasági cég, az Agro-Lele Kft. fedezi, utóbbi adományként. Mivel kevés a pénz, nagyrészt közmunkások dolgoznak az épületen, ezért a vártnál lassabb a tempó – a befejezés májusban várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

25 éves költőnőé a Makói Medáliák díj

Deres Kornélia kapta a tavalyi év legjobb pályakezdő verseskötetéért járó díjat Makón. Tovább olvasom