Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Újra élettel telt meg a Maros-part

Örülnek a hétvégi kiskertek, bigecsek és a Maros-parti nyaralók tulajdonosai, hogy idén nem öntött ki a folyó: az elmúlt évek sorozatos kiöntései után most újra épülnek üdülők és a telkeken is többen szorgoskodnak. Mindenki azt reméli Makón, most már őszig kegyes lesz hozzájuk a Maros.
Idén nyáron végre nem egyhetes takarítással kezdődik a Maros-parti üdülőövezetben a nyári szezon. Az egyik nyaralótulajdonos, Sipos Erika elmondta nekünk: tavaly ilyenkor hólapáttal kellett a teraszról húsz centi iszapot és szemetet lelapátolni, de ez még hagyján: kőművest kellett hívni a padlócsempe helyreállításához és szobafestőt a meszeléshez. Mi több, tavaly háromszor is kiöntött a folyó. A családnak az szegte kedvét igazán, hogy a húsz éve vásárolt emeletes nyaralóval az elmúlt pár esztendőben mindig ez történt.

Most viszont – mondja Sipos Erika – elég volt egy nap a nagytakarításhoz, máris várhatják barátaikat, rokonaikat egy kis szalonnasütésre vagy bográcsos főzésre a Maros-partra. Eddig egyébként nem sok időt tudtak tölteni az üdülőövezetben, mostantól viszont gyakran lesznek az árnyas fák közt, a jó levegőn. Még a szúnyogokkal sincs gondjuk, most irtják rendesen – mondja. Úgy véli, Makónak nagy értéke a folyópart és úgy látja, most megint van kedvük az üdülőhöz az embereknek: megélénkült az övezet, mi több, új épületekkel gyarapodott a bő kétszáz nyaralót számláló terület.

Hasonlóan jó hatással van a folyó szelídsége az úgynevezett bigecsekre, azaz a többnyire két kislánc méretű hétvégi kiskertekre is. Az elmúlt esztendőkben sok volt az elhanyagolt, gazverte telek, gazdáik nem sok értelmét látták a művelésnek a folyamatos áradások közepette. A nyugdíjas szövetkezeti főkönyvelőnek, Hajdu Istvánnak is szinte mindene kipusztult az amúgy szépen gondozott kertben – ennek viszont ma már szinte nyoma sincs. Csak a tönkrement fák emlékeztetnek a Maros korábbi szeszélyességére, amúgy az apró parcellán szinte minden konyhakerti növény megterem.

Szép termést ígér a szőlő is. Hajdu István egyébként az elsők között, még a hetvenes nagy árvíz előtt kapott itt bigecset. Manapság szinte mindennap kijár, ahogyan a többi nyugdíjas teszi. Feleségével együtt maguknak termelnek, és bár a fő szempont inkább az, hogy a jó levegőn, madárdal mellett van mit csinálni, az sem utolsó szempont, hogy évi 70-80 ezer forintot meg lehet takarítani azzal, hogy nem kell zöldségért, gyümölcsért a piacra járni. Az egykori pénzügyi szakember örömmel látja, hogy mind többen szorgoskodnak a földeken – még kereslet is van irántuk, egy fiatal család épp mellettük vásárolt a napokban egy kertet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul az állandó kiállítás Makón

Az ország múzeumai közül idén a makói nyerte a legtöbb pénzt, negyvenkétmillió forintot a kulturális… Tovább olvasom