Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Újra felavatták Erdei Ferenc szobrát

Nincs fényesebb tudományos karrier, mint Erdei Ferencé volt
Hagymás paraszt fiából lett az akadémia főtitkára – méltatta Makó ismert szülöttét szobrának újraavatásán tegnap Varga Gyula professzor, az Erdei Ferenc Társaság elnöke. Buzás Péter makói polgármester azt hangsúlyozta, hogy noha vannak, akik Erdei politikai munkásságát eklektikusan ítélik meg, népi íróként, szociológusként, agrártudósként és lokálpatriótaként vitathatatlan a személye. Hadik Magda alkotása tegnap óta a Posta utcában, a Pulitzer-kollégium melletti szökőkútnál áll.

Hadik Magda alkotása tegnap óta a Posta utcában, a Pulitzer-kollégium melletti szökőkútnál áll. Fotó: Szabó Imre
Hadik Magda alkotása tegnap óta a Posta utcában, a Pulitzer-kollégium melletti szökőkútnál áll.
Fotó: Szabó Imre

Olvasóink írták

 • 20. Foschpisztoj 2010. december 22. 10:08
  „moderálva> Pétör, igaz nem vót makai, de Biszkunak nem állítanátok egy olcsóbb mellszobrot?”
 • 19. DélMagyarFan 2010. december 21. 04:58
  „18. Nem állítottam, hogy egyetértek Erdei szobrával.”
 • 18. magyar36 2010. december 20. 23:06
  „DélMagyarFan
  Mengele tetteire tudsz példát hozni, de kérdezz rá a Recskről visszatértek , vagy a kulák listára kerültek, vagy a deportáltak akarnak-e koszorút elhelyezni a szobránál?”
 • 17. scott1 2010. december 20. 06:31
  „"Már többször olvashattuk scott1 nézeteit." - talán, mert folyamatosan meg lettem szólítva, illetve azért mert itt egy nap után már el van minden felejtve és csak az van sugallva, hogy pár apró-cseprő semmiségért támadják ezt az ártatlan szegény, tudós, népi írót...
  "Kriptonkommunista vagy kriptokommunista." - csodálkozom, hogy nem vette észre azt, hogy mind a kettő előfordult a hozzászólásaimban, az első csak azért mert, ha gyors a gépelés - a DM hibakereső nem tudja értelmezni a helyest - automatikus a javítás és ez rögzül :) és az is érdekes, hogy nem tudja értelmezni a "fogalmat", amikor már több esetben le is írtam és ki is bontottam a gondolatot... :)
  A logikátlan következtetéséből adódóan a Hágai Bíróság össze se ült volna a világháború után, mivel nem egyedül követték el az emberiség ellenes bűntetteket... amit ön művel az ellen szerencsére most hoznak törvényt a holokauszt tagadás mintájára. Nyomógombos büntethetetlenség Erdeinél? Ne tessék már viccelni, Ön vagy nincs tisztában a történelemmel vagy szándékosan csúsztat! Erdei áldozatos munkával járta ki a németek kitelepítését, pedig arra a békeszerződés nem kötelezte az országot, majd szervezte és irányította... ugyanúgy, ahogy a kuláklistákat vagy a kolhozosítást, és élharcosa volt a több párt rendszer szétverésének. Ezt már a megyei közgyűlés is így látja, kivéve egy embert a holdudvarát és Önt.”
 • 16. DélMagyarFan 2010. december 19. 22:43
  „14. "Dr. Mengeléről kutató szobrot emelni, hát ha jobban belegondolunk tulajdonképpen kik robbantották ki a világháborúkat lehet megérdemelné, bár ezen sokat lehetne vitatkozni. Nem biztos sőt tuti nem biztos hogy ezek a háborús bűnösök valóban bűnösök."

  Miért, kik robbantották ki a világháborúkat? Ja, gondolom most olvastad a kurucon, hogy a zsidók, ezért Mengele biztosan érdemelne szobrot, főképpen a "kutatásai" miatt, pl. amikor a világháborúkat (mind a kettőt!) kirobbantó zsidó ikerpárokon kísérletezett, vagy amikor a háborós felbújtó 4 éves zsidó kisgyerekek szemébe festéket fecskendezett. Valóban, ezekért szobrot érdemelne!

  Megyek okádni...”
 • 15. zolibá 2010. december 19. 19:27
  „Már többször olvashattuk scott1 nézeteit. Sajnos írásának tartalmát nagyban rontja, ha bizonyos fogalmakkal nincs tisztában. Kriptonkommunista vagy kriptokommunista. Az az egy "n" betű mindent megváltoztat.
  Elitéljük Erdeit? Azért érdekes feltevés, hogy egyedül képes volt ennyi rossz elkövetésére. Tudom, nem mentség, hiszen a rendszer tagja volt. S akik most ott fogják a koszorút, büntetlenek? Jogilag igen. Hiszen egy képviselő, a nyomógombos tettéért nem vonható felelősségre.”
 • 14. Tony_Soprano 2010. december 19. 08:15
  „Makói polgárok!
  Nekem csak egy kérdésem lenne, mi a <moderálva> kell a képen is jól látható alsó tagozatosokat kirendelni ilyen szarságra? Hogy ki legyen a létszám?! Másik ha jobban megnézitek a képet van ott ellenzéki is ő mi a sz@rt keres ott?!magyar36 2010.12.18. 23:06 Dr. Mengeléről kutató szobrot emelni, hát ha jobban belegondolunk tulajdonképpen kik robbantották ki a világháborúkat lehet megérdemelné, bár ezen sokat lehetne vitatkozni. Nem biztos sőt tuti nem biztos hogy ezek a háborús bűnösök valóban bűnösök. Ez Erdeire nem vonatkozik.”
 • 13. magyar36 2010. december 18. 23:06
  „Makói polgárok!
  Nem lebecsülve Erdey szociológiai munkásságát, de lenne egy kérdésem!
  Ha Dr. Mengele szülőhelyén azzal címszóval, hogy az "orvosi" kutató szobrot emelnek, mit szólnátok hozzá? Ja tudom recsk nem Auschwitz, de ez sem jó emberi cselekedet volt!”
 • 12. szilléri 2010. december 18. 20:19
  „Erdei és a hagymás családok felemelkedése! Érdekes írás !
  (politikamentes )

  http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/telepulesek_ertekei/Mako_monografia_sorozat/pages/monografia_2/013_a_hagyma_mako_nepeleteben.htm”
 • 11. Tony_Soprano 2010. december 18. 17:34
  „Az avatáskor a város főterén megállt egy nem idevalósi autós és megszólította Buzás Petyust:)
  - Nem vigyázna néhány percig a kocsimra?
  - De uram, én a város polgármestere vagyok!
  - Azért én még bízhatok magába, nem?”
 • 10. scott1 2010. december 18. 17:03
  „Tévedsz dondongó!
  A makói szellemi (milliárdos) arisztokrácia éppen most emeltet egy újabb szobrot egy kriptonkommunista, kollaboráns antiszemitának... gondolom ez már a választások utánra ígért baloldali megújulás első szimbóluma. Amúgy a hozzászólásomban semmi sértő nem volt, a tényeken kívül semmit nem írtam, ezt valószínűleg te is tudod, azért nem próbáltál érvelni. Ugyanakkor hiányoltam a talapzatról az idézeteket amelyek a nagy emberetektől származnak. Akkor nem csak a helyi lakosok nézhetnének fel rá, hanem a hazalátogató makói zsidók és a csodafürdő miatt idelátogató, vagy az itt munkahelyet teremteni akaró németek is. Négy oldalra négy felirat:
  1. A politikus aki 400000 zsidó származású honfitársunk elhurcolását támogatta a "Zsidókért nem jár keresztes lovagnak lenni" jelmondatával. /magyarul és héberül/
  2. A politikus aki 163000 német származású honfitársunkat deportáltatta marhavagonokba az "Egy batyuval jöttek, egy batyuval menjenek" jelmondattal. /magyarul és németül/
  3. A rákosi éra belügyminisztere aki 64000 honfitársunkat vagoníroztatta a gulágra, kolhozosított, kuláklistákat állíttatott össze, padlásokat söpörtetett...
  4. De ő írta A város és vidéke című szociográfiát.”
 • 9. dondongó 2010. december 18. 16:13
  „Nem vagyok makói, ezért külön gratula dédi8 és scotty nevű nemeslelkű jobber kommentelőknek azért, hogy ízelítőt adnak abból: kik is a szellem arisztokratái Makó cityben:-)”
 • 8. Egyolvasó 2010. december 18. 15:48
  „Jaj majd el felejtettem, mindenkinek ugyan azt kívánom, mint amit ök kívánnak nekem.”
 • 7. Egyolvasó 2010. december 18. 15:46
  „Na végre már méltó helyre került Feribácsi szobra, így legalább akik a postára mennek felnézhetnek rá.
  A makóiak nevében is köszönöm a város vezetésnek, a szobor elhelyezést.”
 • 6. dédi8 2010. december 18. 14:15
  „Az Erdei leszármazottja: ugyanolyan <moderálva> kommunista az is, mint emez...”
 • 5. xxx666 2010. december 18. 14:13
  „A képen az a kalapos az hagymatermesztő paraszt vagy Erdei unokája mert a képről nem ismerem fel.”
 • 4. dédi8 2010. december 18. 14:12
  „Mint tegnap írtam, már csak egy átadás kellene minél gyorsabban: átadni az enyészetnek ezt a szemetet.
  Az Észak-Koreában dühöngő kommunizmus atomháborúval fenyeget, az oroszok még mindig tiltakoznak a kommunizmus bűneinek feltárása ellen, Makón meg vígan főkommunisták szobrát avatják.
  Erdeit tiltott önkényuralmi jelképnek kellene nyilvánítani!”
 • 3. buzástakarodj 2010. december 18. 14:07
  „Bronzból van...
  Remélem olvassa valami színes fémtolvaj.”
 • 2. scott1 2010. december 18. 11:25
  „"Hagymás paraszt fiából lett az akadémia főtitkára" - odarakták, hogy lenyesegesse a kertész gyereke (a bizonyítottan megbízható kádert) a magyar értelmiségről az 56-os vadhajtásokat...
  "Nincs fényesebb tudományos karrier, mint Erdei Ferencé volt" - A tudományos karrierről nem beszélhetnénk, ha nincs előtte politikai karrier. Csak ezt valamiért elfelejtette megemlíteni a professzor úr... gondolom azért, mivel nincs gátlástalanabb politikai karrier, mint Erdei Ferencé volt.”
 • 1. dodó 2010. december 18. 11:05
  „Rákosi(Rosenfeld) Mátyás alatt 1949 és 1953 között földművelésügyi miniszter volt. Felelős a szovjet mintára bevezetett kulák-listáért, a padlássöprésekért és a falvakban, vidéken történt atrocitásokért. 1953 júliusától igazságügy-miniszter volt. 1955-ben rövid ideig újra földművelésügyi miniszter lett.

  Az 1956-os forradalom során miniszterelnök-helyettesnek nevezték ki, az egyik vezetője volt a szovjetekkel tárgyaló magyar delegációknak. A tököli tárgyalásokra érkezve november 3-án a KGB Maléter Pál honvédelmi miniszterrel együtt letartóztatta, de Erdeit néhány hét múlva Kádár János közbenjárására szabadon bocsátották. /Wikipédia/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolai informatikai fejlesztés

Makó - Összesen 53,6 millió forint értékben szerezhetett be oktatást segítő informatikai eszközöket… Tovább olvasom