Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Újra ihatóvá tennék a Marost

A Csongrád megyei környezetvédők szerint akár ihatóvá is lehetne tenni a Maros vizét, ha jobban vigyáznának rá. Makón és Apátfalván fél évszázaddal ezelőtt még ittak belőle – ma nehézfémet és ipari iszapot is sodor magával. Makónak már biológiai tisztítóműve van: változást az hozhat, ha a január elsejétől uniós tag Románia betartja a környezetvédelemre vonatkozó előírásokat.
Homokkitermelés a folyó partján. Apátfalvánál hajómalmot is szeretnének üzemeltetni. Fotó: Gyenes Kálmán
„Ihatóvá tenné" a Maros vizét a Csemete Környezet és Természetvédelmi Egyesület – jelentette ki Apátfalván a napokban tartott prezentációjában
Paulovics Péter, a szervezet társelnöke. Ehhez csupán arra lenne szükség, hogy a folyó vízgyűjtő területén működő több tucatnyi ipari üzem – betartva az uniós elvárásokat – ne bocsássa szennyét a Tisza legnagyobb mellékfolyójába. Ma nehézfém is található a mintákban.

– Talán kevesen tudják, hogy a Maros vízgyűjtő területe akkora, mint Magyarország harmada, ám ezt szörnyű környezetvédelmi állapot jellemzi, és ugyanez tapasztalható a folyó középső szakaszán is – fogalmazott Paulovics. – Ám úgy vélem, van realitása annak, hogy ez az egyedi élővilággal és természeti értékekkel rendelkező folyó teljesen megtisztuljon, ez elemi érdeke lenne a folyó partján élőknek is.

– Egészen 1952-ig rendszeresen ittuk a folyó vizét, egy szőlőskertünk volt a folyó partján, és jól emlékszem, egy cserépkancsóban mindig Maros-vizet tároltunk – emlékezik a boldog békeidőkre Tóth Ferenc nyugalmazott makói múzeumigazgató. – Megmerítettük, megvártuk míg leülepszik, majd ivóvízként használtuk. '52-ben édesanyám tífuszt kapott, természetesen nem a Marostól, ám ettől kezdve vigyáztunk minden vízzel, a folyóból sem ittunk többet. Tudom, még hosszú évekig tiszta és jó illatú volt a Maros.

Javul a vízminőség

A magyarországi szakasz egészén rajzó tiszavirág, és a tiszta vízre különlegesen érzékeny kagylófajok újbóli megtelepedése is jelzi, hogy jelentősen javult az utóbbi években a folyó vízminősége – tudtuk meg az Atikövizig munkatársaitól. A tisztulás oka: a folyó romániai szakasza mentén sok olyan üzem zárt be, amely szennyezte a folyót.

Negyven évvel ezelőtt még a környék falvaiban úgy tartották, hogy a legjobb halászlé a marosi vízből készül.

Makó után a második legnagyobb Maros menti település Apátfalva – a falu egykor a folyóból élt, és sokan szeretnék, ha ez így lenne a jövőben is. De sajnos ma még gyenge a halállomány és jelentős profitot csak a homok- és sóderbánya termel. A faluban élő, csaknem negyven éve horgászengedéllyel rendelkező Károlyi Sándor – aki lapunknak úgy fogalmazott: mindene a Maros – megmutatta kedvenc halfogó helyét is a meder szakadozó partján. Ma a víz olykor sárgás, büdös, és hab úszik a tetején – vegyszerek nyomai. Nem is túl rég „minőségi" halért Apátfalvára jártak a környék falvaiból, városaiból, és a lúdvár szigeténél százkilós harcsákat akasztottak a horgászok.

Hajómalmot a Marosra!

Nagy tervei vannak a tisztuló vizű folyóval a mintegy 3700 lakost számláló Apátfalvának: az ártérben túraútvonalakat jelöltek ki, és pályázati forrásból, mintegy ötvenmillió forintból felépítenék az egykori hajómalom pontos mását. Itt a biogazdálkodás keretében megtermelt gabonát őrölnék meg a folyó vizének erejével – foglalta össze Varga Péter polgármester. Emellett csónakkikötővel, hajózási lehetőséggel és vendégfogadóval csalogatnák a turistákat.

– Jól emlékszem, nem is voltam már nagyon kis gyerek, az ötvenes évek végén lehetett, hogy öregapámmal a folyó partján sétáltunk, én megszomjaztam. Nagyon finom, tiszta és hideg volt a folyóvíz – idézte fel Károlyi.

Dr. Szelesné Kutas Borbála, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség műszaki igazgatóhelyettese szerint is számítani lehet a Maros megtisztulására. 2015-ig kell végrehajtani az unió vízkeret-irányelvét, ami a Maros számára azt jelentheti, hogy ha ivásra nem is, de fürdésre biztos alkalmas lesz. Ehhez azonban Romániával közösen kell dolgoznia a magyar hatóságoknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A fiához megy Brazíliába

Információink szerint az egyik kereskedelmi televízió szervezésében hamarosan a fiához, Brazíliába… Tovább olvasom