Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Újra Návay lehet a makói Erdei

Makó - Miközben a városi önkormányzat újra köztérre állítaná a makói születésű tudós és politikus szobrát, a megyei visszakeresztelné a most Erdei Ferenc nevét viselő szakközépiskolát – a közgyűlés döntése pénteken várható. Návay Lajos nevét viselheti majd, mint amikor megalapították.
Még ebben a hónapban szoboravató ünnepséget tartanak Makón: a baloldali többségű városi képviselő-testület döntése alapján ismét köztérre helyezik ismert szülöttjének, Erdei Ferencnek a szobrát alig néhány méterre attól az iskolától, amely most a nevét viseli. Ám mire a szobrot felállítják, valószínűleg már meglesz a határozat arról, hogy az intézményt a következő tanévtől másként hívják. Az iskolát fenntartó fideszes többségű megyei önkormányzat visszaadná eredeti nevét, amelyet alapításától 1946-ig viselt. A kérdésről pénteken tárgyalnak a megyeházán. A közgyűlés honlapján olvasható előterjesztés szerint 1923-ban Makói Návay Lajos Fiú Felső Kereskedelmi Iskolaként alapította meg a Makói Kereskedők Egyesülete, és elnevezését baloldali politikai nyomásra változtatták meg – Erdei nevét 1977-től viselte, s viseli ma is, immár mint a Makói Oktatási Központ tagintézménye.

Dombormű a Hagymaház falán, pár méterre az iskola bejáratától. Itt biztosan fennmaradhat. Fotó: Karnok Csaba
Dombormű a Hagymaház falán, pár méterre az iskola bejáratától. Itt biztosan fennmaradhat.
Fotó: Karnok Csaba

Mint megírtuk, az 1910-ben született Erdei Ferenc megítélése kettős szülővárosában: sokan a szociológust, írót, agrártudóst tisztelik benne, mások a múlt rendszer törvénytelenségekért is felelős politikusának tekintik. Erre a vitathatóságra hivatkozott az indítvány előterjesztője, Zakar Péter megyei alelnök is, amikor arról kérdeztük, miért gondolták úgy, hogy vissza kellene adni az iskola eredeti elnevezését. Az 1919-es vörösterror idején mártírhalált halt haladó szellemű főnemes, Návay Lajos ezzel szemben egyértelműen olyan személyiség, akire méltán lehet büszke az intézmény – hangsúlyozta. Hozzátette: Erdei Ferencnek az iskola nevén kívül amúgy is sok minden őrzi az emlékét szülővárosában, nincs szó tehát arról, hogy eltüntetnék Erdeit Makóról.

Mint az előterjesztésben olvasható, a névváltoztatást az iskolaszék és a szülői szervezet is támogatta. Kincses Tímea tagintézmény-vezető nem kívánt nyilatkozni az ügyben, a Makói Oktatási Központ igazgatója, Horváth Zoltán azonban már korábban elmondta lapunknak, személy szerint jobban tud azonosulni Návay munkásságával, mint Erdeiével. A szobor egyébként a Pulitzer-kollégium melletti szökőkútnál, egy kör alakú, díszkővel burkolt téren áll majd – csaknem ugyanott, ahol korábban is állt, mielőtt az iskola a Posta utca felé is kaput nyitott.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. vidake 2010. december 11. 11:29
  „Erdei egy kiváló ember.mert 1956-ban hárman mentek a szovjet laktanyába tárgyalni és abból kettőt Malétert és társát kivégezték.Ez a nagyszerű makai pedig további karriert futott be.A hülye is látja,hogy Erdei szellemén egy pár elfajzott szocialista akar megélni,mint politikai hulla.Javasolnám,hogy Szőllősinek is állítsanak szobrot,mert kiváló gyógyszerész volt persze lényegtelen a politikai múltja .Ezt a következtetést vonom le a Makót eladósító és elfajzott igennel szavazók képviselők magatartásából,akik Búzás vezetésével rárontottak a makóiakra és több emberöltőnyi adósságba kergettek minket.Remélem a nagy kárt okozó hűtlen kezelés miatt a nyomozás talán egyszer megindul.”
 • 45. scott1 2010. december 09. 07:24
  „nagydann!
  "mintha nem lenne éppen más baj városunkban, megyénkben..." - És ha nem foglalkoznának a témával, akkor már nem volna munkanélküliség, hajléktalan, hitelébe belebukott család? Nem érted, hogy lehet az, hogy egy politikusról elnevezett iskola névváltoztatásával kapcsolatban, előjön a politika? Ne viccelj!
  Neked milyen szimpatikus "szempontok" vannak Erdei munkásságában? Az antiszemitizmusa győzött meg? A nacionalizmusa miatt támogatod? Vagy az, ahogy kollaborált a szovjetekkel, a több párt rendszer szétverésében való munkássága miatt ragaszkodsz hozzá? Vagy amiatt, ahogy 56-ban kivágta magát a szovjet fogságban és azt a simulékonyságot tartod példa értékűnek, hogy Ő nem csak, hogy megúszta, hanem az MTA-n kötött ki. Vagy a magántulajdontól való erőszakos megfosztás által generált elvándorlás és öngyilkosság hullám szimpi (olyan emos, ugye). Esetleg az emberek bevagonírozása?
  Mi "akadályoz" bennünket, hogy nem látjuk a Te szempontjaidat? A kertészkedésről írt könyvével szerinted ellensúlyozta azt, hogy Radnóti barátjának és további 400 ezer zsidó koncentrációs táborba hurcolását békésen támogatta? Az MTA időszakában írt szociológiai írásaival meg jóvátette azt, hogy 64 ezer magyart a Gulágra vagoníroztatott? Mi itt a fórumon nem találtunk olyan megyei születésű személyt akinek több árulás, szenvedés és halál tapadna a nevéhez mint neki. Amennyiben te találnál akkor légy szíves írd le!
  Amúgy, ha megkérdeznék tőled azok akiket sért ez a név, akár egy kitelepített, kisemmizett sváb, vagy egy Dachaut megjárt zsidó, egy kisemmizett magyar család - kisiparos, földműves - hogy te miért ragaszkodsz ahhoz, hogy az iskoládnak továbbra is Ő legyen a névadója, egyuttal példaképet állítva az ott tanulóknak, akkor te a két álláspontos szöveggel le is tudnád? Itt a lehetőség az indokod leírására!”
 • 44. 3évesférfi 2010. december 08. 20:55
  „43: Az korántsem egyéretelmű, hogy jelen esetben ki "picsog".”
 • 43. nagydann 2010. december 08. 20:47
  „"Mindenkinek megvannak a saját szempontjai, amelyek megakadályozzák, hogy észrevegyék a másokét is." Szomorúan és elkeseredetten veszem tudomásul azon tényt, hogy a még Erdei Ferenc nevét viselő iskola diákjainak véleményét ugyan protokollárisan kikérték, de a végeredmény mondhatni a szemetesládába került, pedig az Iskolai Diákbizottság egyhangú nemmel ellenezte a tisztelt képviselő indítványát. Gondoljunk csak bele, hogy mit is jelent ez. Ha minimális számokkal számolunk, akkor is körülbelül 200 fő fejezte ki nemtetszését a felvetődött témával kapcsolatban. Úgy gondolom, hogy 200 fő véleményét nem kellene azon pár főével összevetni, akik egy ülés során eldöntik, hogy ez legyen-e a neve, avagy sem. Véleményem szerint a névváltoztatás csak az iskolát illetné meg, azon embereket, akik mindennapjaikat élik eme falak között. Beszélhetünk itt politikáról vagy más dolgokról is, melyek mind-mind feleslegesek, hiszen mindig lesz minimum két nézőpont, és azok fognak "győzedelmeskedni", akik éppen többségben vannak. Elkeserítő, hogy már egy oktatási intézményből, azok dolgozóiból és diákjaiból is politikai hadszintért képeznek, mintha nem lenne éppen más baj városunkban, megyénkben, vagy éppen a nevezett tagintézményben. Roppantul örülnék, ha olyan indítványokat olvashatnék, amelyek az iskola fejlesztését és előrehaladását segítené, és nem pedig ehhez hasonló primitív, "megmutatjuk, ki az úr a háznál" című politikai identitású felvetések.”
 • 42. buzástakarodj 2010. december 08. 20:15
  „Orsii_ -kám!
  Maradhatsz Keris, mert eddig sem voltál Erdeis. Ne nyafogj, nem áll jól. Ne hallgass a sok picsogóra!”
 • 41. zoltan1 2010. december 07. 21:05
  „Mielőtt bárki messzemenő következtetéseket levonna: az átnevezés valóban nem sok pénzbe kerül. Három darab pecsétet kell újra íratni. A többi csak digitális adminisztráció. Nincs előre fejlécezett papír: nincs rá pénz. Ennyire egyszerű.”
 • 40. scott1 2010. december 07. 19:24
  „T.36!
  Pedig legalább törekedni kellene rá...
  T.37!
  Amennyiben egy olyan pártot alapítanék amelynek a programja, magyar állampolgárok vallási és nemzetiségi alapon való teljes jogfosztása, hát ócsároljanak ha elmentem, ha azért nem emelném fel a hangom 400000 magyar honfitársam koncentrációs táborba való hurcolása ellen, mert az nem tenne jót a politikai karrieremnek hát ócsároljanak, ha a kollektív bűnösség elvét hirdetve 160000 honfitársamat deportáltatnám marhavagonokba megfosztva állampolgárságuktól, hát ócsároljanak, ha 64000 honfitársamat küldeném a Gulágra, akiknek jó része sohasem tér már haza, hát ócsároljanak, ha tulajdon alapján semmiznék ki honfitársaimat tömeges elvándorlást és öngyilkosságot előidézve, hát ócsároljanak. ha a közreműködésemmel Nagy Imrét és társait a 301-s parcellába küldeném hát ócsároljanak...
  Mi csak leírtuk, hogy ki mellett is kardoskodnak olyan hevesen. Amúgy felajánlom sokadjára is, hogy a hőzöngései helyett érveljen nyugodtan, de ezzel nem fog élni úgysem, szokás szerint.
  Az igazi perverzió az, ha valaki egy antiszemita szobrát a Pulitzerről elnevezett kollégium mellé állítja, az a perverzió ha egy nyáron német vendégeket is fogadható épület mellé egy olyan ember szobrát helyezzük aki 200000 német nemzetiségű honfitársunkat takarította el az országból...
  T. zoltanszabo!
  Megnéztem a bizonyítványt, annyiban különbözik más iskolák bizonyítványaitól, hogy más a pecsét... Digitális formában átírni egy nevet pedig szintén nem igazán összeg.”
 • 39. Palacsinta 2010. december 07. 18:57
  „Egyáltalán mi a p.csáért kell valakiről elnevezni egy iskolát? Miért muszáj természetes személyről nevet adni??”
 • 38. zoltanszabo 2010. december 07. 16:33
  „T 35. scott1. Én arra gondoltam pl: Az iskolának új béjegző, új embléma, új fejléc az iratokra, az előre gyártott bizonyítványokra, oklevelekre, gyerekek pólóira, Internetes oldal átdolgozása....stb.
  a politikusokról pedig a vélemény más--és más. Az attól függ ki melyik oldalon áll--v.állt.Ki mit élt át. Mindenki másként látja a VVilágot.”
 • 37. zolcsi44 2010. december 07. 15:09
  „Itt egy jo pár hozzászolo aki rendszeresen, ha kell, ha nem irogat, még soha jot, vagy valamilyen pozitiv dolgot soha nem irt semmiről és senkiről. Örökös az ocsmánykodás,rágalmazás -nemirom le, hogy kik ugyis tudja mindenki.
  Miért nem állnak elő jo ötletekkel, javaslatokkal ammennyiben ennyire jol értesültek???
  Mit szoltok ahhoz, hogy ha ti "elmentek" mindenki ocsárolni fog.
  Lehet, hogy nálatok ez perverzio???”
 • 36. 3évesférfi 2010. december 07. 13:09
  „35: Igazad van teljesen, kivéve hogy egy politikusról csak objektíven lehet beszélni.
  Szerintem pont hogy úgy nem lehet egyedül.”
 • 35. scott1 2010. december 07. 12:56
  „Belegondoltam, szinte semmibe.
  Hírnév vesztés??? Azon a szinten ahol hírnevet szerzett az iskola, szerintem már szorult annyi intelligencia, hogy nem fog gondot okozni az, hogy az iskola elnevezésébe a név kicserélődött :)
  Az írásod végét pedig biztos, hogy csak viccnek szánhattad. Erdei egy politikus, ezért nem lehet másképpen beszélni róla csak objektíven, a te gondolatmenetedet követve a történelemkönyvek Szálasiról annyit írnának csak, hogy egy magyar értelmiségi, Hitler egy osztrák festő, Sztálin egy grúz paraszt, Kádár meg egy csepeli esztergályos (szerencsére már egyikről sincs elnevezve semmi)... a tatárok csak látogatóba jöttek, a törökök meg fürödni voltak - 150 évig :)”
 • 34. zoltanszabo 2010. december 07. 12:04
  „Elgondolkodtak ezek a jó emberek pl. arról mibe kerül a név megváltoztatása? Mennyi kiadás lessz ezzel? Kiszámolta már valaki? Az oktatásra ,fejlesztésre nincs lóvé , akkor erre honnan lenne.
  Ennek a sulinak országos híre van.A diákok sok tanulmányi versenyről elhozták az érmeket, díjakat.Ezt a hírnevet az elmúlt 30-35 évben vívta ki.Ha átkeresztelik kb.ennyi idő míg ismét hírnevet szerez magának.
  Egyébbként a köztudatban inkább a KERI néven ismerik.
  Erdeiről--pedig : HALOTTRÓL JÓT---v.SEMMIT. ez a mondás most is aktuális.”
 • 33. Zhao_Ziyang 2010. december 07. 11:46
  „dédi8 2010.12.07. 07:14
  Makón lenni még szocializmus. Kis makó nagy szocializmus.”
 • 32. dédi8 2010. december 07. 07:14
  „Semmi baj, sőt jó dolog, hogy egy iskolában ilyen gondolkozás van jelen. Igenis fel kell vállalni a múltat. Igenis szembe kell nézni vele. Ennek első lépése, hogy helyére kell tenni a múlt örökségét. Návay-t is az őt megillető helyre: iskola nevének visszaállítása, szobrának visszaállítása. Erdeit is az őt megillető helyre: szoborparkba, ahol mementóként emlékeztet bennünket az ország egyik legsötétebb történelmi idejére: soha többé kommunizmust, soha többé kitelepítéseket, soha többé padlássöpréseket, soha többé politikai gyilkosságokat. Ekkor kerül a helyére minden és ebből a történelmi tanulságból lehet okulni és előre menni a helyes úton. Ezért fontos, hogy az iskola névváltoztatásával is jelezzük, hogy 60 év szocializmus után a helyére kerül szép lassan minden.”
 • 31. scott1 2010. december 07. 06:58
  „Nem értem miért baj az, ha az iskolaszék 20 évvel a rendszerváltás után megszabadul a rákosi éra volt belügyminiszterének, egy antiszemita, kriptonkommunista, kollaboráns nevétől.
  Munkahelyek. Megállapodás +200 hektáron az Audi elkezdi az autógyártást is Győrbe. Mogul (Győr-gépgyártás-USA) megkétszerezi hazai gyárát. Volkswagen alkatrészgyártás új üzemcsarnok. Bosch megkétszerezte a foglalkoztatottjainak létszámát Miskolcon. Jabil (USA-elektronika) Tiszaújváros 1500 új munkahely. Grundfoss Tatabánya új üzemcsarnok. Opel Szentgotthárd motorgyártás 2000 új munkahelyről állapodtak meg. Kecskemét a sváb Mercedes gyár (ők már azok a svábok akik nem csak egy batyuval jöttek:) megjelenésével a beszállítók további 8000 ezer munkahelyet teremtenek. Siemens kapacitás bővítés , új fejlesztések... A teljesség igénye nélkül, persze ha nem akarjátok látni ezeket, akkor tagadjátok csak tovább is, de szerintem nem egy makói fiatal köt majd ki hosszútávon ezeken a helyeken...”
 • 30. Egyolvasó 2010. december 07. 06:20
  „makovaros 2010.12.06. 20:26

  ..."(amiben fideszes többség van mondjuk a parlamentben is csak ilyenekkel vannak elfoglalva de egy új munka hely se jött létre mióta hatalmon vannak)"

  ez hazugság, hogy nem jött létre munkahely mióta hatalmon van a fidesz, hiszen olyan posztok alakultak ki amikről még soha nem hallottam ( ilyen álamtitkári poszt, olyan álamtitkár, helyetes álamtitkár helyettes és még annak a helyettese is) csak ugye ide tanult emberekre van szükség és család barátnak, de legalább is rokonságban kell leni valamelyik képviselővel.”
 • 29. Tony_Soprano 2010. december 07. 04:21
  „makovaros 2010.12.06. 20:26
  Mért Peti bátyád milyen munkahelyeket csinált az elmúlt 16 évben:)”
 • 28. zoltan1 2010. december 06. 21:32
  „Kedves Ludrew Úr!
  Az iskolaszék nem áll a FIDESZ színekben induló tagintézmény-vezetőből és nem áll, az egyébként otthon sajnos keveset tartózkodó, igazgatóból. Szülőkből, diákokból és tanárokból áll. Csupán egyetlen tagja fenntartó által delegált, ő egyébként most nem volt jelen, mert az új megyei felállásban már nem vesz részt, ezért új tagot fognak jelölni. Mielőtt megjegyzéseket tesz, kérem tájékozódjon.”
 • 27. makovaros 2010. december 06. 20:26
  „De most ide miért került be Buzás Péter neve(meg az hogy ez a legnagyobb baja Makónak) a hozzászólások közé??? A suli megyei fenntartású nem városi (úgyhogy a megyének ez a legnagyobb baja (amiben fideszes többség van mondjuk a parlamentben is csak ilyenekkel vannak elfoglalva de egy új munka hely se jött létre mióta hatalmon vannak)”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hajnali baleset Klárafalván

Félpályán le kellett zárni a 43-as utat, miután hétfőn hajnalban egy autó Klárafalván egy útszéli betonelemnek ütközött. Tovább olvasom