Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Újra nyit a makói Medicor Klub

Januárban Kultúrpince néven újra kinyit a harmincas korosztály egykori legendás makói szórakozóhelye, a Medicor Klub. Egy fiatalokból álló civil szervezet vette bérbe az ingatlant az önkormányzattól, és többek között koncerteket, kiállításokat szeretne itt rendezni.
Kis Ferenc mint a Medicor egykori látogatója, nosztalgiával vegyes meghatottsággal vette át a klub kulcsait Fotó: Szabó Imre
A régi makói városháza műemléképületének egyik pincéjében működött a kilencvenes évek közepéig a Medicor Klub, amelyre a mai harmincas korosztály nem kevés nosztalgiával gondol vissza: video- és diaporámavetítések, koncertek és klubestek helyszíne volt. Az utóbbi néhány évben hol volt gazdája, hol nem – használták színházi és táncpróbateremnek, egy időben a diákönkormányzat próbálta üzemeltetni, régi rangját azonban nem tudta visszanyerni. Mi több: a pince állapota műszakilag is leromlott. Az, hogy sorsa jobbra fordult, egy makói fiatalok által alapított új civil szervezetnek köszönhető. A Makói Fiatalok Kulturális Egyesülete most kibérelte az önkormányzattól, helyreállította és januárban újra meg fogja nyitni, Kultúrpince néven.

A felújítás egyébként korántsem volt egyszerű dolog. Mint az egyik ötletgazdától, Kis Ferenctől megtudtuk, a nagyrészt elrohadt burkolatot például pótolni kellett és több vödör szemetet, törmeléket kellett kihordani a pincéből. Helyre kellett hozni a székeket, asztalokat, kicserélték a világítótesteket is. Mindezt az egyesületi tagok szabadidejükben, esténként végezték el, mintegy két hét alatt. Kis Ferenc azt mondja: meghatottan vették át a klub kulcsait, hiszen ők is gyakran látogatták annak idején. Bár bent szétnézve először a szomorúság lett úrrá rajtuk, a helyreállítással haladva napról napra lelkesebben szőtték a terveket a majdani üzemeltetésről. Az, hogy bérbe vegyék, azért jutott először eszükbe, mert próbatermet kerestek zenekaruknak, az instrumentális rockzenét játszó Sea-nek – ám hamar rájöttek, ez a hely ennél többre hivatott.

A klub leghátsó kis szobájában persze lesz próbaterem, három-négy helybeli zenekar osztozik majd rajta, ám az előtte lévő nagyteremben hamarosan kialakítanak egy koncertekre alkalmas színpadot. A tervek szerint egy-két hetente lép itt fel valamilyen makói vagy környékbeli zenekar, amikor pedig nem lesz fellépés, a nyilvános zenekari próbákat hallgathatják hétvégente az érdeklődők. A koncerteken kívül kiállításokat, felolvasóesteket és videovetítéseket tartanak még a Kultúrpincében. A klubban egyébként alkalmanként száz-százhúsz ember szórakozhat majd; a dohányzás tilos lesz és italt sem árusítanak. A nyitó estre január 6-án, pénteken 6-tól kerül sor: a Sea együttes ad zenél, amit a városi televízió is közvetít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt egyszer egy parkszínpad

Miközben mindenki örül Makón, hogy megújul a Petőfi park, sokan sajnálják, hogy egyúttal lebontják… Tovább olvasom