Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Újra őrölnének az apátfalvi hajómalomban

Apátfalva - Apátfalva nevezetessége volt egykor a Maroson horgonyzó hajómalom, amit az 1920-as években lebontottak. Keresztesi József, a malomtulajdonos család leszármazottja szívesen segítené az újjáépítést tanácsaival. Az elképzelések szerint őrölnének is a malomban.
Száz esztendeje egyértelműen Apátfalva nevezetessége és látványossága volt a térségben egyedülálló hajómalom – emlékét ma már egy tudományos igényességű néprajzi felmérésen túl csak néhány fotó őrzi. Korabeli jelentőségét jelzi, hogy az 1910-es években készült apátfalvi képeslapokon a vízparthoz láncolt, jókora szerkezet látható – fedélzetén három figurával, akikben a ma már Makón élő Keresztesi József családtagjait véli felfedezni.

– Bár kevés szó esett róla a família összejövetelein, nagyapámtól tudom, hogy a Marczikák tulajdonában volt a csodás szerkezet, ez pedig az én családom. Így a történelmi léptékű fotókon szinte biztos, hogy nagyapám, illetve idősebb rokonaim láthatók, hiszen ők őrölték a térségben termett gabonát ezzel az eszközzel. Mivel az 1920-as évek végén lebontották, én magam teljes pompájában nem láthattam, de egyes részeiről pontos emlékeim vannak – idézte fel az 1931-es születésű, egyébként gépész végzettségű férfi.

Száz éve még működött a hajómalom
Száz éve még működött a hajómalom

– Hosszú éveken át a kapubejárónk mellett volt a malomkő, így gyermekként is nagyon érdekelt, hogy milyen is volt az egykori malom, és mi történt a szerkezettel, miért kellett lebontani. Nagyapám aztán egyszer ráállt, és elmondta a családi tragédiát. 1927 lehetett, amikor az olvadáskor a makói Maros-hídnál feltorlódott a jég, Apátfalváig duzzasztva a folyó vizét. A magas vízállás miatt a töltés széléhez vontatták a jókora szerkezetet. Ám ekkor hirtelen megindult a torlasz, és gyorsan apadni kezdett a Maros. A malom alól kifolyt a víz, a hatalmas gép pedig ferdén került a szárazra, és eltört, teljesen használhatatlanná vált, már nem érte meg felújítani. Így vált meg a család az akkori kenyérkereseti forrásától, de vízi emberek lévén más módot találtak a megélhetésre: homokot szállítottak Szegedig – foglalta össze a férfi, aki szívügyének tekintené, ha újjáépítenék famíliája egykori büszkeségét, a munkálatokat szívesen segítené emlékeivel, tanácsaival.

Keresztesi József szívesen segítené tanácsaival a látványosság újjáépítését. A szerző felvétele
Keresztesi József szívesen segítené tanácsaival a látványosság újjáépítését. A szerző felvétele

– Még nem bukkantunk megfelelő pályázati forrásra, de mindenképpen szeretnénk megépíteni ezt a szerkezetet. Becslések szerint 60-100 millió forintba kerülne a tervezés és a kivitelezés, amihez reméljük, hogy segítséget ad a Leader-forrás – beszélt az apátfalvi tervekről Varga Péter polgármester.

Várják a befektetőt

Nemcsak turisztikai, hanem konkrét mezőgazdasági funkciót is adna az újjáépülő hajómalomnak Apátfalva – tudtuk meg a polgármestertől, aki szerint a víz energiáját használva gabonát, de bio-, illetve gyógynövényeket is őrölhetnének. Ez a funkció talán befektetőt is vonzhat az ötlet megvalósításához.

Olvasóink írták

  • 1. robert12 2008. július 23. 21:22
    „Teljes mértékben támogatom az ötletet, azzal a kiegészítéssel, hogy akár lehetne egy elektromos áramot termelő úszó vizikereket is beüzemelni a maroson. Persze ez csak javaslat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem lopják a csatornafedeleket Makón

Makó - Bár az elfogott fémtolvajok közül senki sem ismerte be, hogy köze lett volna a… Tovább olvasom