Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Újra pusztul a makói zsinagóga

Makó - Egy év alatt nem történt semmi a nyolcvanmilliós költséggel öt éve felújított, de azóta újra felvizesedő, pusztuló makói zsinagóga megmentése érdekében. A helyi hitközség ügyeit intéző ügyvéd, Báron Zsuzsa már csak abban bízik, a civil szféra segít majd valamiképp.
Bár több mint egy esztendeje annak, hogy először hírül adtuk, újra veszély fenyegeti a makói ortodox zsinagóga épületét, azóta sem történt semmi a megmentése érdekében. Az 1895-ben, közadakozásból épült makói ortodox imaház a vészkorszakot követő évtizedekben nagyon leromlott, ezért felújítása közel nyolcvanmilliós beruházást igényelt. A páratlan építészeti és kultúrtörténeti értékkel is bíró, romantikus stílusú épületet azóta főként Makóról elszármazott izraelita zarándokok keresik fel nagy számban, de egyre több az egyszerű érdeklődő, turista is – ugyanakkor homlokzata egyre elkeserítőbb képet mutat, mállik róla a vakolat, és a felvizesedés már a falaknak is árt.

Báron Zsuzsanna, a hitközség ügyeit felvállaló ügyvéd most arról tájékoztatta lapunkat: a zsinagógával kapcsolatos tavalyi cikk megjelenése óta mindössze annyi történt, hogy az épület tulajdonosa, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) kiküldött egy szakembert, aki megnézte az épületet, ezt azonban semmilyen más lépés nem követte. Erre egyébként számítani sem lehet igazán: Lednitzky András, a Mazsihisz alelnöke már egy évvel ezelőtt azt nyilatkozta lapunknak, a hitközségi szövetségnek az épület helyreállítására egyszerűen nincs pénze, hiszen szerte az országban száznyolcvan olyan zsinagógáról kell gondoskodniuk, amelyhez nem tartozik hitközség – mindeközben a személyi jövedelemadó egyszázalékos felajánlásaiból befolyó összeg éppúgy csökken évről évre, mint az állami járandóság. A szövetség ugyanakkor ennek ellenére sem mond le az épület tulajdonjogáról.

A makói zsinagóga rendbehozatala érdekében Báron Zsuzsanna már nem számít másra, csak a civil szférára. Tavalyi cikkünk megjelenése után egyébként egy dzsesszegyüttes jelentkezett, hogy koncertet ad az imaház javára – végül azonban ebből a hangversenyből sem lett semmi.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Apátfalva 250 éves temploma

Apátfalván a katolikus templom alapításának 250. évfordulóját ünneplik vasárnap. A Szent Mihály-napi… Tovább olvasom