Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Újraszámolást kérne Toldi

Újraszámoltatná a szavazatokat a makói 12. választókerületben a második helyen végzett képviselőjelölt, Toldi János. Egy szavazattal maradt le a mandátumról, és már nem ez az első eset, hogy kis híján győzött. Meglehet, most akkor is képviselő lesz, ha beadványát elutasítják.
Toldi János abban bízik, hogy így vagy úgy, de képviselő lesz. Fotó: Frank Yvette
– A legkevesebb, amit mondani lehet, hogy nincs szerencsém – fogalmaz némi öniróniával a makói Toldi János. A Fidesz-MPSZ civilben újságok, kiadványok terjesztésével foglalkozó képviselőjelöltje a város déli részén lévő 12. számú választókerületben mérettette meg magát. A győzelmet Bakos Gáborné, a Polgári Szövetség Makóért aspiránsa szerezte meg, ő második lett – ám mindössze egyetlen szavazattal maradt le. Ráadásul nem először járt így: nyolc évvel ezelőtt az akkor MIÉP-es Puszta János verte meg három szavazattal. Akkoriban hivatalból újraszámolták a szavazatokat azokban a körzetekben, amelyekben szoros volt a végeredmény, és kiderült, hogy Toldinak tényleg több szavazata van – de csak eggyel, így második maradt. Úgy látszik, ez a sorsom – mondja.

Persze nem hagyja annyiban a dolgot: jelölő szervezete révén kérni fogja az újraszámolást. Ez azonban nem lesz egyszerű, mert mint Kiss Matild, a makói választási bizottság helyettes vezetője lapunknak elmondta, nem elég, hogy matematikai esély legyen a végeredmény változására, az is kell, hogy törvénysértésre hivatkozzon a beadvány. A benyújtásra egyébként három napjuk van a jelölteknek. Toldi János ügyében még nem fogalmazták meg a levelet, a jelenleg Budapesten tartózkodó ügyvéd, Rácz Árpád hazatérésére várnak, övé lesz a feladat. Toldi János azt mondta: a két szavazókörben öt érvénytelen szavazat van. Ő abban bízik, lesz közöttük legalább egy, amit rá adtak le, és végül mégis érvényesnek fogadnak el. Ez esetben időközi választást írnak ki a körzetben. Ha pedig egynél több pluszszavazatot találnak neki, ő nyert.

Toldi János ugyanakkor a beadvány sikerétől függetlenül is képviselő lehet – igaz, nem egyéniben, hanem a Fidesz kompenzációs listájáról. Erről a pártnak töredékszavazatai alapján három mandátum jár. Toldi János ugyan csak a hatodik, az előtte álló Martonosi György azonban – minthogy Maroslelén polgármesterré választották – már vissza is lépett a listáról, Orosné Spák Hedvig egyéni körzetben szerzett mandátumot, Szabó Sándor pedig azt ígérte, ugyancsak átadja a helyét, ha megyei képviselővé választják – és ez megtörtént. Toldi János ezzel a helyzettel is elégedett lenne; mint mondja, lakhelyének, körzetének így tulajdonképpen két képviselője lenne a városházán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Buzás negyedszer nyert Makón

Békésen szavaztak tegnap a makóiak, a voksolást semmi nem zavarta meg. A részvétel itt is magasabb… Tovább olvasom