Délmagyar logó

2019. 04. 19. péntek - Emma Még több cikk.

Uniós pénzből újulna meg a Maros-part

Két pályázattal összesen csaknem nyolcvanmillió forintot nyert Makó és kistérsége a Maros-part rehabilitációjának, és egy kerékpárútnak a megtervezésére. A tervek megvalósítására 2007-ben nyílhat lehetőség.
Van mire költeni. Illusztráció Gyenes Kálmán
A napokban 57 millió forintot nyert a város önkormányzata a Maros-part és a környező területek rehabilitációs tervének elkészítéséhez. A jókora összeg utal rá, hogy a végleges koncepció több milliárd forintba kerül majd, ám ennek eredményeképp egy európai színvonalú üdülőkörnyezettel büszkélkedhet Makó.

– Még tavaly nyújtottuk be az Interreghez a Maros-part rekonstrukciójának tervére, és egy nagyszabású kerékpárút-építés megtervezésére a pályázatainkat. A beruházások kivitelezésére pedig további uniós forrásokért pályázunk, reméljük, hogy az EU 2007 és 2013 közötti költségvetési időszakában elnyerhetjük a szükséges pénzt – foglalta össze az elképzeléseket Buzás Péter polgármester.

A Maros-part rendezése gyakorlatilag egy közel 30 hektáros ártéri terület komplex rehabilitációját jelenti majd. A turisztikai szempontok mellett fontos az üdülőövezet környezetterhelésének mérséklése is. A terv elkészítésével együtt a romániai Nagyszentmiklóshoz tartozó területekkel együtt környezeti hatásvizsgálat készül, hiszen az Interreg kiírásnak megfelelően csak határ menti együttműködés esetén nyújtható be a pályázat.

Palotai Pétertől, az önkormányzat műszaki osztályvezetőjétől megtudtuk: az elképzelések szerint több ártéri ingatlant is felújítanak, teljesen megváltozik a strand egész területe a kiszolgáló épületekkel együtt, új külsőt és belsőt kap a vadászház, ami panzióként is hasznosítható lesz. Emellett egy lovardát is építenek.

A másik nyertes pályázat révén a Deszktől egészen Nagylakig épülő kerékpárút tervei készülnek el. Ez Deszktől Ferencszállásig a 43-as út mellett húzódik, innen pedig a Maros-töltésre épített úton kerekezhetnek a túrázni vágyók, ha tetszik, Szegedtől egészen a nagylaki határig – és azon is túl, hiszen a román partner biztosítja majd ennek meghosszabbítását. A bicikliúttól közvetlen lejáró épül a megújult Maros-parthoz, így egy komplex turisztikai értékkel gazdagodhat a térség – ha a megépítésre is lesz pénz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mától új helyen szolgálnak és védenek

Hivatalosan ma költözik át új épületébe a Makói Rendőrkapitányság, ám a munka dandárját már tegnap… Tovább olvasom