Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Ünnepelt a búcsúzó makói testület

Makó - Az önkormányzatok napját ünnepelve búcsúzott a ciklustól kedden a makói képviselő-testület a városházán.
A rendhagyó ülésen személyes hangvételű visszaemlékezéseket hallhattak az érdeklődők. Sánta Sándor, a város rendszerváltás utáni első, kisgazda polgármestere, jelenleg fideszes önkormányzati képviselő többek között azt idézte fel, hogyan pezsgett azidőtájt a város közélete, amit az követett, hogy a kisgazdák „túlnyerték" magukat a helyhatósági választáson.

A jelenlegi polgármester, Buzás Péter úgy értékelte, Makó összességében nyertese volt a rendszerváltás utáni önkormányzatiságnak. Ezt milliárdos beruházások jelzik, no meg az, hogy országos összevetésben a város nyerte el a harmadik legtöbb pályázati támogatást. Siket István, aki a kezdetektől önkormányzati képviselő, de idén búcsúzik a testülettől, egykori kulturális ügyekért felelős alpolgármesterként arra is emlékezett, hogyan teremtettek hagyományt például a hagymafesztivál vagy a művésztelep megszervezésével, szobrok állításával.

A mostani alpolgármester, Marosvári Attila pedig történészként elemezte a magyar önkormányzatiság történetét a kiegyezést követő időszaktól napjainkig. Azt mondta, a rendszerváltáskor meghozott önkormányzati törvény toleráns, liberális szellemű volt; a rendszer és a forrásokhoz való hozzáférés lehetősége folyamatosan változott, most azonban ismét központosító törekvéseket lehet tapasztalni, ami nem tesz jót az önkormányzatiság eszméjének s az ország fejlődésének.

Az ülés végén minden képviselő oklevelet és ajándékot kapott a város első emberétől – az előadók személyre szóló könyveket is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szűz Mária a makói Töltés utcában

A kerítésoszlop fülkéjében elhelyezett szobrot Pálfai Zoltán plébános áldotta meg a szomszédok, ismerősök jelenlétében. Tovább olvasom