Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -2°C | 5°C Még több cikk.

Üres ingatlanokat alakítanának át lakásokká Makón

A makói önkormányzat is lakásokat alakítana ki az utóbbi években felszabadult épületeiben, és vállalkozó is lenne a projekt megvalósítására. Első nekifutásra azonban nem sikerült megállapodniuk. Annyi biztos: lenne igény a bérlakásokra.
Az egykori Mező Imre Kollégium épületében is lakásokat alakítanának ki. Fotó: Szabó Imre
A tervek szerint makói vállalkozók bérlakásokat alakítottak volna ki három jókora makói épületben, amelyek az önkormányzat tulajdonában állnak, és nemrég veszítették el korábbi „funkcióikat". Ám az anyagiakban az ősszel nem sikerült egyezségre jutniuk a városvezetéssel – így egyelőre üresen maradnak az ingatlanok. Pedig az önkormányzat is szeretné, ha az egykori Mező Imre Kollégium, a kórház Lonovics sugárúti, kiürített épülete és a Bajza utcai iskola szobáit lakásokként hasznosíthatnák.

– Sajnos a jelenlegi finanszírozási rendnek megfelelően csak önerőből alakíthatnánk át lakóépületté ezeket az ingatlanjainkat, ám a költségvetésünk ezt nem teszi lehetővé, így más megoldásokat keresünk – mondta Dévényi Zsuzsa, az önkormányzat vagyoncsoportjának vezetője. – Biztatónak tűnik a makói vállalkozók ajánlata, akik 60 lakást alakítanának ki három épületben. Annak a fejében, hogy a város rendelkezésükre bocsátja az ingatlanokat, tizenöt új lakást biztosítanának a városnak, amit bérleményekként adhattunk volna ki. A képviselő-testület ősszel elvetette a vállalkozók javaslatát, ám a tárgyalásokat még nem zártuk le – foglalta össze Dévényi Zsuzsa.

Az ajánlatról azonban a napokban újra döntenek. A csoportvezető megerősítette: nagy szükség lenne további bérlakásokra, és biztos, hogy gyorsan gazdára találnának az otthonok, hiszen a jelenlegi bérleményekre is sokan várnak. Ha az önkormányzat kezelésébe új ingatlanok kerülnének, azokra is valószínű, hogy piaci lakbért határoznának meg, ami egy átlagos lakás esetében 25 ezer forintos díjat jelentene havonta.

– Országszerte nagy az igény bérlakásokra, úgy döntöttünk, hogy Makón is építünk ilyet – mondta lapunknak Kinyó Zsolt vállalkozó. – Nem tettünk le a tervünkről, bízunk a kedvező döntésben.
A kormány tervezi a bérlakásépítés további támogatását, így kedvező döntés esetén a százmillió forintos nagyságrendű projektjük is kedvezőbb kondíciókkal kerülhet az önkormányzat döntéshozói elé.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A zombori Diána újra a lován

Újabb sikerekkel igazolta tehetségét a kiszombori Takács Diána, aki személyes konfliktusok miatt… Tovább olvasom