Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Utakat, járdákat, közösségi házakat szeretnének a települések - Csak Vásárhelyről nem kapott javaslatot Lázár János

A választókerület 19 településéből 18-tól kapott fejlesztési terveket Lázár János országgyűlési képviselő, egyedül Hódmezővásárhelyről nem érkezett semmilyen ötlet. A képviselő úgy látja: ahol együttműködés van, ott fejlődik a település, anyagi helyzettől függetlenül.
A települések élhetősége, népességmegtartó képessége a legfontosabb probléma – ezt tapasztalta általánosságban Lázár János, aki az elmúlt néhány hétben végigjárta választókerülete mind a 19 települését, és a következő évek fejlesztési lehetőségeiről tárgyalt a képviselő-testületekkel. Az utolsó állomás Óföldeák volt, ahol járdákat, utakat, közösségi házat szeretnének építeni a következő esztendőkben.
Csak Vásárhelyről nem kapott javaslatot Lázár János - Galéria


Az országgyűlési képviselő lapunk kérdésére elmondta: a demográfiai nehézségeken akkor lehet változtatni, ha élhető a település, az alapvető szolgáltatások rendelkezésre állnak, van óvoda, iskola, orvosi rendelő, gyógyszertár, sportolási lehetőség és egy művelődési ház, ahol a helybeliek közös programokat tudnak szervezni. Hozzátette, településenként 2–300 millió forintból lényeges, hosszú távú változást lehet elérni. Kérdésünkre a képviselő elmondta azt is: Hódmezővásárhely az egyetlen település, ahonnan nem kapott érdemi városfejlesztési programot.

– Úgy látom, a képviselő-testület és a polgármester között akkora a vita, hogy nem marad idő Vásárhely következő 10 vagy 20 évéről gondolkodni és beszélni. A városvezetésben csak vita és látszatpolitizálás zajlik. Hiába adtam meg a telefonszámomat, nem szokott felhívni a polgármester, általában a politikai vitát fontosabbnak tartja, mint a városfejlesztést – fogalmazott Lázár János. Úgy véli, jól látható a tizenkilenc településen, hogy ahol politikai viták vannak, ott lebénul a város, lefagy a szoftver, és megáll a fejlődés. Kiemelte, neki viszont fontos Vásárhely fejlődése, ezért foglalkozik például a tramtrainnel. Emlékeztetett, a hosszú távú tervek között szerepel a villamosvasút kiépítése Szeged és Szabadka, illetve Szeged és Makó között is. – A közlekedés és a mobilitás a szavak jelentése ellenére itt tudja tartani az embereket ebben a térségben, hiszen ha fél órán belül el tud jutni valaki a munkahelyére, akkor nem költözik el – mondta a képviselő.

Simonné Sinkó Erika, Óföldeák polgármestere ezt megerősítve azt mondta, az egyik legnagyobb problémájuk éppen az, hogy a Maroslelén keresztül Szegedre vezető, a Magyar Közút kezelésében lévő út annyira rossz állapotban van, hogy a DAKK Zrt. az ott közlekedő buszjárat megszüntetésén gondolkodik. Ez viszont már okozhatná azt is, hogy a fiatalok elköltöznének Óföldeákról. Lázár azt javasolta, hogy a polgármesterrel közösen írjanak levelet a Magyar Közútnak az út felújítása érdekében.

Simonné Sinkó Erika elmondta azt is, a Szeged-Csanádi Egyházmegye közel 85 millió forintot kapott a kormánytól az óföldeáki erődtemplom felújítására. – Ez a térség egyik legkülönlegesebb temploma, nagy öröm számunkra, hogy felújítják – mondta a polgármester.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói képviselők az Almási-iskola fejlesztéséről is tárgyaltak

A makói képviselők az Almási-iskola fejlesztéséről is tárgyaltak
Lehet, hogy szálloda lesz ott, ahová a makói Hagymatikum bővítésének részeként sportuszodát… Tovább olvasom