Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Utazó logopédusok Makón

Az elmúlt tanévben 352 makói és a környező falvakban lakó gyermekkel foglalkozott a logopédiai intézet. A munka eredményeképpen a kicsik kétharmada könnyebben szólal meg. Az intézet munkatársainak idén tíz százalékkal több óvodás és iskolás gyerekhez kell elutazniuk.
A makói kistérség tizenhét településén összesen 352 gyermek szorult logopédiai ellátásra – derül ki a városi önkormányzat összefoglalójából. A városban önálló szolgálat látja el ezt a feladatot: a logopédiai intézet a tavalyi tanévben alakult, a Belvárosi Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény része.

– Az általános iskolás korosztályt zömmel a beszédhibák, az általános vagy a részleges pöszeség, a beszédfejlődési rendellenességek, az orrhangzós beszéd, a dadogás, valamint a diszlexia és a diszgráfia érinti elsősorban – foglalta össze Kissné Takács Emese, az intézet vezetője. – A makói térségben nem fordul elő több ilyen rendellenesség, mint másutt, ugyanakkor mi máshogyan dolgozunk, mint a nagyvárosi kollégák. Utazó logopédusokként látjuk el a szolgálatot, míg a nagyobb központokban beviszik a gyermekeket a szakemberekhez. Sikeres volt az első esztendő, a legnagyobb eredményeink közé tartozik, hogy a szülők is elfogadták segítő tevékenységünket.

A szakemberek az új tanévben hetente egy-két alkalommal foglalkoznak az érintett gyerekekkel. A súlyosabb eseteknél ennél gyakoribb találkozás kellene, ám ehhez egyenlőre nem biztosítottak a források. Ennek ellenére mégis fontos szakmai sikereket értek el a foglalkozások eredményeképp, hiszen a 352 gyermek közül 113-an teljesen tünetmentesekké váltak, 90 gyermek állapota lényegesen jobb lett, 95 tanuló problémái pedig részben javultak, velük tovább kell foglalkozni. A szolgálat statisztikái alapján mindössze nyolc gyermek esetében nem mutatható ki javulás.

Az előzetes felmérések alapján az intézet munkatársai a most kezdődő tanévben sem pihenhetnek, hiszen az előző évben ellátott gyermekek száma idén 10 százalékkal nőni fog: 384 óvodás és kisdiák logopédiai fejlesztésére van szükség. A problémás gyermekeket egyébként a szervezett szűrések során hívják el a foglalkozásokra, utazó logopédusként két belső és öt külsős szakember foglalkozott a problémákkal.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mesélnek a régi falvédők

Falvédőket gyűjt, s olykor restaurál is egy magyarcsanádi védőnő, Lánczné Miklós Katalin. Azt… Tovább olvasom