Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Utolsó hónapban a gyermekosztály

Makó - A makói kórházban vasárnap óta papíron már nincs gyermekosztály, de a megszüntetés csak a júliusi egy hónapos átmeneti időszak után lép életbe. A főigazgató bízik abban, hogy egy pályázat révén nappali kórházi ellátást továbbra is kaphatnak Makón a térségben élő gyerekek.
Csöndes és csaknem üres a makói kórház papíron már nem is létező gyermekosztálya: jelenleg éppen egyetlen csöppséget ápolnak az egyik kórteremben. Mint az osztályt vezető főorvostól, Ordódy Anikótól megtudtuk: amint közeledett a múlt hónap utolsó, bezárást jelentő napja, akit csak lehetett, hazaküldtek.

Ez azonban, mondja Baráth Lajos főigazgató, egyelőre nem jelenti a véget, s könnyen lehet, hogy a kórtermek benépesülnek még. Mint kiderült, egy hónapig továbbra is el tudják látni az új betegeket, az intézmény ugyanis ennyi haladékot kapott, hogy átálljon az új rendszerre. A július 31-éig tartó időszakot a kórház arra is felhasználja, hogy a szülőket tájékoztatva felkészítse őket az új rendre.

A makói gyermekosztályon jelenleg egyetlen babát ápolnak. A szerző felvétele
A makói gyermekosztályon jelenleg egyetlen babát ápolnak. A szerző felvétele


Mint megírtuk, a megyében a makói kórházat érinti legjobban az egészségügyi ellátás most zajló átszervezése – három szakterületen. Önálló osztályként mindegyik megszűnik, de a neurológia néhány ággyal a belgyógyászat részeként, a szülészet-nőgyógyászat pedig a vásárhelyi társintézménnyel közreműködve megmarad. A változás legnagyobb vesztese a gyermekosztály lesz.

Mi marad a gyermekosztály helyén az egy hónapos türelmi idő után? Baráth Lajos úgy tájékoztatott, a kis betegeket reggel 8-tól délután 2 óráig járóbeteg-ellátásban fogadják majd, ezt követően pedig sürgősségi betegellátó helyként. Ezen kívül várható, hogy lesz egy 5–10 ágyas nappali kórházi részleg is, tehát az eddigi kórtermek sem maradnak teljesen kihasználatlanul. Erre a pályázatot még nem írták ki – jelentkezni minden, az átszervezésben érintett intézmény jogosult lesz –, de Makón már nagyon várják. A vezetés tervei szerint senkit sem bocsátanak el, minden dolgozónak kínálnak munkát, igaz, lesz, aki új feladatot kap.

Olvasóink írták

 • 20. scott1 2012. július 07. 20:39
  „janoka! Akkor nézd meg milyen szolgáltatással működnek tovább a makói nagyságú kórházak az ország más részein (pedig kevés helyen volt 25%-os kihasználtságú osztály mint Makón) - biztos nekik sincs képviselőjük :)! Ugye?
  Lehet, hogy Vásárhelynek kisebb a körzete, de ott közel annyian laknak mint Makón és a vonzáskörzetében összesen! A makói kórház legtöbb osztálya az előző kormányzati ciklus alatt zárt be - biztos akkor se volt a városnak képviselője, ugye :)
  De mondjuk a győri kórház gyerekosztályát is nehéz lesz azzal az érvvel bezáratni, hogy helyette Makón legyen este is ellátás, mert itt átlagban 2 gyerek is bent alszik naponta - csak a Lázár lobbija ezt nem vette figyelembe...”
 • 19. janoka 2012. július 07. 13:45
  „Ez egy lobbizás eredménye!
  Lázár János így menti a vásárhelyi kórházat mivel vonzáskörzetet tekintve ott a leg kevesebb a beteg ,Mágoriné ebben partner volt! Makónak nincs országgyülési képviselője vagy mintha nem is lenne ott! Na ezért szünik meg szép lassan a makói kórház! Lépésről lépésre osztályról osztályra, esetleg az elfekvőt növelik majd.”
 • 18. scott1 2012. július 05. 17:58
  „Lokálpatrióta!
  "a kis betegeket reggel 8-tól délután 2 óráig járóbeteg-ellátásban fogadják majd, ezt követően pedig sürgősségi betegellátó helyként." - szóval ne vidd Szegedre vagy Vásárhelyre, csak ha azt akarod, hogy maradandó károsodást szenvedjen...
  makovaros!
  Jogtalan...”
 • 17. makovaros 2012. július 05. 17:07
  „16 Jogos...”
 • 16. Lokálpatrióta 2012. július 05. 12:59
  „Makó és vonzáskörzete nagyjából 50.000 embert jelent. Ennek az 50.000 embernek nem jár gyermekosztály? Ezek az emberek ne érezzék biztonságban a gyermekeik életét?
  Basszus, amikor lázgörccsel hajnal kettökor csak a sírkert utcán vittem a gyerekemet padlógázzal az ügyeletre, mert az egyetlen esetkocsi vidéken volt egy betegnél, már akkor az az 1-2 km is rémálomnak tünt!!!! (A jóisten áldja meg a Tanár Urat aki éppen ügyeletben volt, és olyan gondosan, nyugodtan segített!!!) Most majd vigyem Hódmezövásárhelyre vagy Szegedre? És ha közben maradandó sérülése lesz, mert mondjuk megint nem lesz mentö, akkor mi lesz? Nem ez az a kormány, aki támogatja a családosokat és arra törekszik, hogy az ország végre szaporodjon???? Kedves Mágoriné! Ilyenkor nem kellene Önnek picit kiabálni????? Emberek!!!!! Ébresztö!!!!!!”
 • 15. Egyolvasó 2012. július 04. 21:17
  „A gyerek osztály után pedig majd jön a szülészet-nőgyógyászat.”
 • 14. makovaros 2012. július 03. 18:26
  „11. ez hogy jön ide? Az állam szünteti meg nem a város...”
 • 13. Tibi71 2012. július 03. 18:24
  „A politikát nem érdekli az ország sorsa és a benne élő emberek,csak a pártpolitika érdekeit és saját érdekeiket nézik.
  Ez az ország összefogás nélkül nem fog előre jutni,a politikusoknak kellene először összefogni,de hát a saját érdekeik és a pártjuk mást kíván.
  A zavarosban nagyon jól megélnek az adónkból!!!!!!!!!
  Az egyik kutya a másik eb! Tisztelet a kivételnek,csak sajnos NAGYON KEVESEN vannak!”
 • 12. immortal5 2012. július 03. 17:58
  „Remélni tudom csak, hogy nem fog emberi életbe kerülni az, hogy ennyi hozzá nem értő pancser vezeti ezt az országot. Mágoriné pedig, hogy esküdözött, hogy szó nincs megszünésről és csak azt higyjük el amit Ő mond......”
 • 11. smalltown 2012. július 03. 17:35
  „van helyette gagyi Makovecz furdo”
 • 10. Commander-V2 2012. július 03. 15:44
  „Röstellje magát az összes jobbikos és fideszes politikus, aki megszavazta és támogatta ezt a hitvány döntést!”
 • 9. ancsahair 2012. július 03. 15:33
  „Megint egy eszemet ötlet a kormány részéről....lassan ébredni kéne emberek!”
 • 8. makovaros 2012. július 03. 15:03
  „6. hiába ez a kormány nem foglalkozik a véleményekkel a nemzeti konzultáció is csak nagy szinjáték, 1 millárd forintba került a mostani abból megmaradt volna a gyerekosztály”
 • 7. Egyolvasó 2012. július 03. 14:11
  „Hol van ilyenkor az országgyűlési képviselőnk, alszik, vagy a pénzt számolja???”
 • 6. spiler 2012. július 03. 13:21
  „szégyen.... de az ottlakók is felelősek miért nem mentek ki az utcára és követelték volna a visszavonást/ahol nincs szülészet ott 1-2 éven belül leépül minden,,,,nőgyógyászat lesz a következő mert akkor arra mi szükség...
  a gyógyitás az utazási költségek miatt nem lesz drágább,mindenki kérjen utazási utalványt vagy szgk-hoz utalványt......mivan ha elveszítenek 1 gyereket ki lesz a felelős remélem a szülők akkor perelnek bár egy gyerek élete nem megfizethető”
 • 5. makovaros 2012. július 03. 12:35
  „Gratulálok a fidesznek szégyeljék magukat, most már mire beér egy beteg gyerek szegedre mi lesz vele addig???”
 • 4. nospel42 2012. július 03. 09:56
  „Molnár Lajos megkaphatja végre a megérdemelt jutalmát.Néhány éve hasonló változtatásokat tervezett,de akkor valamiféle "nemzetárulók" ezt megakadályozták.”
 • 3. troy 2012. július 03. 09:14
  „A politika még mindig kénye- kedve szerint azt csinál, amit akar, mi emberek, pedig szemet húnyunk a nyilvánvalóan ember- és életellenes buta döntéseik felett. Ameddig ez így marad, sajnos nem fognak ezek a tendenciák megváltozni.El kellene már hinnünk magunknak is, hogy vagyunk éppen elegen, ahhoz, hogy az ilyen balga, anyagilag racionalizált döntések ellenében is hatékonyan ki lehet állni.”
 • 2. dmonlájn 2012. július 03. 09:10
  „Ó pedig lázár elvtárs, hogy hangoztatta, hogy ha egyesül a vásárhelyi és a makói kórház, akkor minden megmarad! Hazudott megint és ezután is fog! Andrea meg kussol a kényelmes parlamenti székében! Köszönjük fityesz! (kapjátok be)”
 • 1. muci 2012. július 03. 08:53
  „Fooadok, annak, aki kitalálta ez a "racionalizálást" nincs gyereke. Nem tudja milyen az, amikor minden perc egy örökkévalóság, mire orvos kezébe kerül a gyerek. Ennyit ér egy gyerek manapság? "Gratulálok..."”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hét témája: milyen szalámit szeret?

Ezúttal arról kérdeztük a makói olvasóinkat, melyik a kedvenc szalámijuk. Tovább olvasom