Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 7°C Még több cikk.

Utolsóból első lesz a makói kórház

Ma Csongrád megye legtöbb energiát pazarló kórháza a makói. Egy 175 millió forintos beruházással jövőre ebből a szempontból a legkorszerűbb intézménnyé válhat. A hőcserélő segítségével évi húszmilliós megtakarítást érhetnek el.
Évente a 80 millió forintot is eléri a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel Kórház és Rendelőintézet gáz- és villamosáram-számlája, ezzel Csongrád megye legtöbb energiát elpazarló egészségügyi intézménye a makói, ez a helyzet azonban hamarosan megváltozik – tudtuk meg Baráth Lajostól, a kórház igazgatójától. A megyei önkormányzat ugyanis elsőként épp a makói kórház teljes energetikai rekonstrukcióját vállalta fel a hamarosan megkezdődő, 175 milliós beruházással.

– A jelenlegi gázárakkal számolva évente húszmillió forintot is megspórolhat a makói kórház, ha korszerű hőcserélőrendszert kap az intézmény két termálkútja. Ez azt jelenti, hogy tíz év alatt bőven megtérül a befektetés, amit 44 millió forintos megyei önerő mellett uniós és belügyminisztériumi forrásokkal egészítettünk ki – mondta a beruházással kapcsolatban Marosvári Attila, a megyei közgyűlés makói alelnöke.

A program eredményeképp a jelenleg direkt termálfűtést egy korszerű, komputervezérelt hőcserélő rendszer váltja fel. Most a mélyből feltörő forró víz hűtés és lágyítás nélkül áramlik a csövekben, ami egyrészt egészségtelenül magas hőmérsékletet eredményez, másrészt a rendkívül agresszív ásványtartalmú víz két-három év alatt gyakorlatilag teljesen eltömíti a 15-20 centiméter vastag csöveket is. Az új rendszer számítógépe a külső hőmérsékletnek megfelelően meleg vizet enged a rendszerbe, és a kémiai szűrést is biztosítja, valamint maradéktalanul alkalmas a hőforrás vizének visszasajtolására. Emellett a gőzellátó rendszer és a világítás is korszerűsödik: energiatakarékos izzókat szerelnek fel.

– Jelenleg a tervek készítése folyik, de 2007 fűtési szezonjára már üzemelni is fog az új berendezés – tette hozzá Marosvári. A beruházással az energiatakarékosság szempontjából az első helyre lép a makói intézmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Brazíliában tűnt el a fiú

Két éve nem adott életjelt magáról egy földeáki fiatalember, a huszonhat esztendős Szarvas Ferenc.… Tovább olvasom