Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Vak párját kísérve jöttek az ötletek: Németh egész Makót vakbaráttá tenné

Makó - A párja vak, s őt kísérve sok ötlet fogalmazódott meg a makói Németh Pálban, miként lehetne akadálymentesebbé tenni a látássérültek számára Makót. Ötleteivel előbb lapunkat, majd a Hagymatikum fürdőt, most pedig a város polgármesterét kereste meg.
Újabb javaslatokkal állt elő a makói Németh Pál a vakok érdekében, ezúttal az egész várost érintően. Ő volt az, aki – mint megírtuk – vak párjával, a szegedi Pece Merilinnel bejárást tett a Hagymatikum fürdőben, és megmutatták Ékes József stratégiai vezetőnek, hol mit lehetne tenni annak érdekében, hogy a fürdő biztonságosabb legyen a látássérülteknek. A nyugdíjas mérnök egyébként először lapunk fogadóóráján vetette fel, hogy tenni kellene valamit a minél szélesebb körű akadálymentesítés érdekében, és mi is az ügy mellé álltunk.
 
A Deák Ferenc utcában még nem késő gondolni a vakokra - az új járdát még nem rakták le. Fotó: Szabó Imre
A Deák Ferenc utcában még nem késő gondolni a vakokra - az új járdát még nem rakták le.
Fotó: Szabó Imre

Mostani ötleteiről feljegyzést készített, és a listát kiegészítette a városszerte ismert makói vak masszőr, Pánczél János javaslataival is, majd találkozót kért Farkas Éva Erzsébet polgármestertől. Más ötletek mellett a legfontosabb az volt, hogy a most felújítás alatt álló Deák Ferenc utca járdáját lássák el vakvezető sávval egészen a Návay térig, illetve külön leágazásokkal a piachoz, illetve a padokhoz. Ilyen egyébként a városban néhány helyen, rövidebb szakaszokon már van. Hasonlót kértek a Teleki utcától a fürdő bejáratáig, és más forgalmas helyekre is. – Tisztában vagyunk azzal, hogy nem lehet a vakvezető téglasorok kedvéért feltúrni az egész várost, de az szerintem méltányolható kérés, hogy ha valahol egyébként is felbontják a járdát, oda építsenek be ilyet – mondta Németh Pál.

A félórás találkozóról Németh Pál azt mondta, a városvezető nyitottan fogadta kéréseiket. Pece Merilin egyébként korábban azt mondta lapunknak, hogy a makói belváros már a jelenlegi formájában is sokkal biztonságosabb a vakok számára, mint más városok, mert a járda legalább nem hepehupás – így aztán szívesebben sétálgat a Maros-parti városban, mint Szegeden.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hidegháborús bunker a makói fürdő mellett - Galéria

Hidegháborús bunker a makói fürdő mellett - Galéria
A makói Makovecz tér emeletes lakótömbjeinek egyike nem mindennapi titkot rejt: pincéjében egy a hidegháború idején épült bunker található a múlt rendszer megannyi rekvizítumával együtt. Tovább olvasom