Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Válás utáni kálvária Makón

Saját bevallása szerint óriási öngólt rúgott a makói Czene Ferenc, aki válása után az utcára került és most egy lakóautóban él, havonta harmincezer forintból. Nem vádol, nem hibáztat senkit – egyszerűen szeretné felhívni a figyelmet arra, hogy nagyon sokan tengődnek hozzá hasonló körülmények között.
Czene Ferenc a személyivel. Lakcím nélküli. Fotó: Szabó Imre
A harmincnyolc esztendős férfi kálváriája 2002-ben kezdődött, amikor nyolc évi házasság után elvált. Saját házrészét nagyvonalúan a két gyereke nevére íratta, ő pedig két szatyorral a kezében az utcán találta magát. Az első gondja az volt, hogy hová költözzön, mert a végtelenségig nem élhet vissza egyetlen ismerősének jóindulatával sem. Úgy gondolkozott, mehetne albérletbe, de akkor havi 30-40 ezer forintot kifizetne lényegében a semmiért, vagy megpróbálhatna egy új lakást venni – ám hamar kiderült, minthogy már nincs bejelentett lakcíme, egyetlen bank sem ad neki hitelt. Ugyanakkor, mivel rendes munkahelye van, a hajléktalan szállón sem fogadták be. Így aztán egy ideig egy barátja Maros-parti üdülőjében húzta meg magát, később pedig – korábban megtakarított pénzéből – egy lakóautót vásárolt magának. Ez jelen pillanatban szerelőnél van. Érdekes, hogy ezt sem tudta a saját nevére íratni, mert nincs lakcíme. Most – papíron – egy ismerőse tulajdonában van a lakókocsi, ő pedig kölcsönvette tőle.

Czene Ferenc május óta a makói fürdőben dolgozik uszodamesterként. Korábban biztonsági őr is volt. Gondjai azonban továbbra sem oldódtak meg. Megmutatta a papírjait: havi bruttó 68 ezer forintot keres, amiből a járulékok és a gyerektartás levonása után nagyjából harmincezer forintja marad. Ebből, azaz napi ezer forintból kellene megélnie – de hogyan? Vagy eszek, vagy alszok valahol – összegzi a helyzetet keserű öniróniával. Az önkormányzatnál is jelentkezett szociális támogatásért, ám – bár elmondása szerint együtt érzően fogadták a hivatalban – segélyt nem kapott, mert bruttó jövedelme meghaladja azt a határt, ami fölött ilyesmi már nem jár. Egyébként, minthogy az igazolványában az áll, hogy lakcím nélküli, még bankszámlája sem lehetne, ha a régi nem maradt volna meg. A lakcím nélküli élet egyetlen előnyös oldalát Szegeden tapasztalta meg: amikor az ellenőr meg akarta bírságolni, mert jegy nélkül szállt trolira, végül kénytelen volt összetépni a papírt, mert nem tudta hová küldeni.

Czene Ferenc azt mondja, megérti azokat a sorstársait, akik hasonló helyzetben inni kezdenek, lezüllenek, mert csakugyan kilátástalan így az élet. Ő azonban nem adja fel: dolgozik, mellette tanul és igyekszik talpon maradni – próbál pozitívan gondolkozni. Úgy gondolja, nagyon sokaknak kell az övéhez hasonló problémákkal szembenézni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Óföldeák Vass József képeslapján

Négy szép épületet megörökítő képeslapot adott ki falujáról az óföldeáki amatőr helytörténész, Vass… Tovább olvasom