Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Válság ellen bölcsőde

Makó - Január 2-án nyílik, és először 23 gyereket fogad a Búza utcai bölcsőde, amelyet teljesen fölszerelt, kulcsra kész állapotban adott át kedden a kivitelező Bodrogi Bau Kft. igazgatója, Bodrogi Ferenc Buzás Péter polgármesternek.
A ház tervein még a nemrég elhunyt Makovecz Imre építész is dolgozott Gerencsér Judit építésszel közösen. Az avatóbeszéd arról szólt, hogy bár Makón is mindenkit megérint a válság, nem szabad elfelejteni, hogy 2007-től és 2013-ig 8000 milliárd forintnyi uniós forrás érkezett-érkezik az országba. Részben ebből épült az M43-as. A makói önkormányzat arra számít, hogy a fiatalok itthon maradnak, családot alapítanak, dolgozni járnak, ezért újíttatta föl a gimnáziumot, a Kálvin-iskolát, ezért építtette a bölcsődét, és ezért építtet új óvodát is. A 40 férőhelyes Búza utcai bölcsőde 325 millió forintba került, ebből 200 millió a pályázaton nyert támogatás. Nagy szükség volt rá, mert a bölcsődei ellátást nyújtó Egyesített Népjóléti Intézménynél 120 százalékos volt a meglévő férőhelyek kihasználtsága. Szűcs Antalné, az intézmény megbízott vezetője szinte napra pontosan 30 éve, 1981. december 15-én kezdett dolgozni Makón gyermekgondozóként, akkor adták át a Kálvin téri bölcsődét. Neki ezért is nagy élmény volt látni ezt a házat, várni a játékokat, a fölszerelést, és tapasztalni, hogy ideálisak a körülmények. Garantálja, hogy itt a csintalanabb gyerekek sem fognak unatkozni.

Új intézmény Makón, 325 millió forintból. Nemcsak avatták, ki is próbálták. A szerző felvétele
Új intézmény Makón, 325 millió forintból. Nemcsak avatták, ki is próbálták.
A szerző felvétele

– Édesapám iránti tiszteletből jöttem el, kíváncsi voltam egyik utolsó munkájára – mondta lapunknak Makovecz Anna. – Nem tudom pontosan elmondani, mit érzek most. De nagyon jó itt lenni, vidám felnőttek és gyerekek között.

Olvasóink írták

 • 8. makovaros 2011. december 15. 19:39
  „Kedves Takavaka!
  Hát jobban érdekelnek a város ügyei, így utánajárok a dolgoknak. (Nagyjából annyi elég ha a testületi ülések előterjesztéseit átfutom (magát az ülést meg megnézem-jobb mint bármelyik műsor a tv-ben :D). Kb ennyi a rálátási dolog.

  De pályázatok:
  Most országszerte sincs annyi építkezés mint kéne. Ennek oka: kevesebb a pályázat, kevesebb a pénz illetve elhúzódik a közbeszerzés (cégválasztás). De persze tervek vannak. Pár pályázatról infó:

  Kerékpár út:
  Újak Építése. 2,4 km-es szakaszon.- Királyhegyesi, Szegedi utca, Csanád vezér tér
  Meglévők felújítása: Vasárhelyi utca , a Justh Gyula utca , Csanád Vezér tér.

  Kerékpár tárolók kialakítása: (pl az sztk-nál) már csinálják (pont ma láttam)

  Útépítés:
  Hunyadi Utca- Szép utca (Terv-tárgyalás alatt)
  Úri utca felújítása (Úri utcai körforgalomtól- a Makó elkerülő útig)- az állami út.

  Belvíz ellen:
  Zápor tározó kialakítása a Nagyér Csatorna környékin.

  További idei pályázatok!
  http://new.mako.hu/letoltesek/dokumentumok/20111214_19.pdf (a dokumentum vége)

  Bár ezek nem kaptak nagy nyílványásságot egyenlőre, Gondolom 1. Bese adták többségit, 2. a Közbeszerzési rész miatt nem tudni kb mikor valósul meg. Bár a városi honlapon azt a fejlesztési oldalt azért frissíthetnék néha.

  Járda illetve belvíz evező építésről (jövőre nézve) arról nem tudok semmit se mondani.”
 • 7. Takavaka 2011. december 15. 15:31
  „Kedves "makovaros" Azt gyanítom, hogy Neked némi rálátásod van a dolgokra. Ha segítenél ebben:
  Régebben sokat lehetett arról olvasni, hallani, hogy az önkormányzat hány pályázaton indult és milyen nagy százalékban lett sikeres. Újabban nagy a csend. Gondolom jelenleg is pályázik a város, biztosan vannak tervek is. Lehetne ezekről tudni valamit? Vagy esetleg "büntiben" vagyunk és már nem vagyunk annyira sikeresek, esetleg más ok van? Köszi.”
 • 6. makovaros 2011. december 15. 07:05
  „Szép grat hozzá, Hát igen elkezdődött a makói jó élet. Jönnek a munkahelyek 98%-kban kész a fürdő. Csak így tovább. Bölcsődére tényleg szükség van előbb utóbb sikerül megfogni az embereket hogy ne menjenek el.

  Kórházat meg sajnos nem a városon múlik hanem a fideszes kormányon.”
 • 5. Egyolvasó 2011. december 14. 17:24
  „Szép és gratulálok az átadáshoz, de ha nem lesznek munkahelyek, ha be zárják a kórházban a gyerekosztályt, akkor nem hiszem, hogy sok fiatal maradna makón.”
 • 4. vip007 2011. december 14. 12:22
  „3. Pierre_Quatre 2011.12.14. 12:05

  Jogos. Az nem iskola, hanem óvoda, és ráadásul Erdélyi püspök utca:) Majdnem stimmel:)
  Tehát: úgy tudtam ,hogy azt is felújítják, és azt is Makovecz tervei alapján”
 • 3. Pierre_Quatre 2011. december 14. 12:05
  „2: a MICSODA? Úri utcai iskola??”
 • 2. vip007 2011. december 14. 11:51
  „Én azt hittem, hogy az Úri utcai iskola Makovecz utolsó munkája. Ezek szerint nem.”
 • 1. papika56 2011. december 14. 11:15
  „Jó lenne ha a fiatalok nem mennének el Makóról, lenne elég munkahely, biztos megélhetés, a fiatalok mernének vállalni gyerekeket.
  Jó ilyen hírt olvasni. Kívánom, hogy sok gyerek szülessen, fiatalok éljenek boldogan, szép ez az épület ! Makovec utolsó munkája ---büszkék lehetünk rá !!!
  Mindenkinek BÉKÉS BOLDOG ÜNNEPEKET KÍVÁNOK !!! meg JÓ EGÉSZSÉGET !!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Diákok ajándékai határon túli gyerekeknek

Határon túli, erdélyi és csángó magyar gyerekeknek gyűjtöttek karácsonyra a makói Szent István Egyházi Általános Iskola diákjai. Tovább olvasom