Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Van-e jövője a makói vöröshagymának?

Makó - Van-e jövője a magyar, azon belül az eredeti makói vöröshagymának? – erről rendezett a minap közös fórumot a Hagyma Terméktanács és a Magosz makói szervezete. Egy biztos: a jövő héten megalakul a makói hagymások gazdaszövetkezete, ami új távlatokat nyit.
Egy korabeli újságcikket idézve Pásztor Vilmos, a makói székhelyű Országos Hagyma Terméktanács elnöke igazolta: a gazdák piaci problémái szinte semmit sem változtak 100 esztendő alatt. A fiatal szakember a helyi gazdakör és a terméktanács közös rendezvényén elemezte, mi kellene ahhoz, hogy újra piacképes legyen a Makón termő hagyma, és arra jutott, ami igazából nem újdonság: nagyobb hozamú fajtákra, standard minőségre és a tárolókapacitások bővítésére volna szükség.

Ízletes és kívánatos – portéka a makói hagymafesztiválon. Fotó: Frank Yvette
Ízletes és kívánatos – portéka a makói hagymafesztiválon.
Fotó: Frank Yvette

Alakul a gazdaszövetkezet

Jövő pénteken délután 4 órára a Makói Gazdasági Egyesület Úri utcai székházába várják mindazokat, akik szeretnének részt venni a makói gazdaszövetkezet megalapításában – jelentette be sajtótájékoztatóján Mágori Józsefné parlamenti képviselő és Jancsik János, a Csanád és Térsége Gazdakör elnöke. Ez a szövetkezet lesz az, amely kormányzati támogatással feldolgozóüzemet indíthat, visszahozhatja Makóra a hagymanemesítést, a kutatást és a fajtafenntartást, illetve a szaporítóanyag-előállítást.

Utóbbi mindenekelőtt pénz és pályázati lehetőség kérdése. Tárolásra azért volna szükség, hogy a betakarításkor az áru ne egyszerre, egy tömegben jelenjen meg a piacon leverve az árakat. A fajtakínálat bővítéséről, a stabil minőséget eredményező technológiák meghonosításáról a terméktanács is igyekszik gondoskodni: rendszeresen kér fel a témában járatos szakembereket előadások tartására – így volt ez a minapi hagymafórumon is. Tény: a most termesztett vöröshagymafélék hektáronként mindössze 40–50 tonnát hoznak, míg Hollandiában a 120 tonnás termésátlag sem ritka. Ha a hazai terméseredményeket sikerülne 70 tonna körülire feltornázni, a honi piacon már versenyképes lenne a magyar hagyma – vélekedett.

Ami pedig a klasszikus makói vöröshagymát illeti, Pásztor Vilmos szerint fajtanemesítéssel ugyancsak lehetne növelni a hozamot, 20–30 tonnáról akár 45-re – ennél tovább viszont nem, mert az már a beltartalom rovására menne. Úgy gondolja, ezt több ezer hektáron nem volna értelme termeszteni, ellenben jó marketinggel megtámogatva olyan prémiumtermék lehetne, mint mondjuk a borok között a tokaji.

Olvasóink írták

 • 8. pog 2012. február 26. 12:14
  „Az a baj , hogy mindig csak jövő időben beszélünk.konkrétum..!! Addig kell az ügyet szorgalmazni még van olyan ember a parlamentben aki tud segíteni...hangsúlyozom segíteni - nem pedig aludni-az ügy érdekében...”
 • 7. bo 2012. február 26. 08:50
  „Amíg a minőségen nem javítanak nincs! Szégyen gyalázat, hogy a makói hagymát nem merem megvenni, mert szinte biztos, hogy a kívülről egészségesnek tűnő hagyma belseje rohad! És nem egy-kettő a zsákból, hanem egytől-egyig mind!”
 • 6. Tibi71 2012. február 26. 08:50
  „A nagy Makói hagymatermesztők-kereskedők a makói fajta mellet ugyanúgy termesztik a francia,holland meg kitudja milyen külföldi fajtákat,azok sokkal többet teremnek. Ma már mindenkinek a PROFIT számít,mindenki többet akar,a magyar emberek meg azt veszik amelyik olcsóbb.

  Szerintem nincs jövője,ezek a hungarikumok csak Magyarországon hungarikumok,külföldön beleszürkülnek a kínálatba!
  Amíg itthon éheznek az emberek,addig ne is várjuk hogy akár 47000-ft-ból minőséget vásároljanak.”
 • 5. Egyolvasó 2012. február 26. 08:48
  „Ki az a Mágori Józsefné, tán csak nem az a hölgy aki olyan édesen aludt a parlamentben??
  Ha a munkájának akkora figyelmet szentelt, hogy aludt akkor a makói hagymáért sem hinném, hogy sok erőfeszítést tenne.”
 • 4. KamuNeni 2012. február 25. 10:50
  „Persze hogy van jovoje, Csak a marketing nem jo mert nincs aki logikusan gondolkozik es nem tanithatok!!

  Ha valaki mindent tud az nem tud semmit.!!
  Marketing, marketing marketing, Training training training”
 • 3. spiler 2012. február 25. 10:35
  „NINCS!!!!
  16%-al a nyugdijamat adóztatta meg100%-ot fizetek mostmár az inzulinért a teszt csíkért a tűért.....
  NEMÉRDEKEL MI LASZ MAKÓVAL és az ebből élökkel, , mindenkinek a magánügye ,hogy él meg....nelegyen senkinek se segély csak az aki tényleg beteg,MERT FIZETTEM A TB-T ÉS MOST MINDENT 100%-ON KELL MEGVEGYEK,,,,rajtam se segít senki csak a gyerekem!!!!!!!!elég volt.......mongyon le a kormány aki igy megvezette az embereket lesz itt még AZ ORBÁN KORMÁNY ÁLDOZATAINAK EMLÉKNAPJA.....csak meg kell élni
  csak az olcsóra telik ezért vagy a piaci kofától veszem vagy a tescoban”
 • 2. NoComment- 2012. február 25. 10:05
  „Nem sok jövője lehet ha a boltok polcain Made in ...... szerepel !!!!”
 • 1. ivancsomkin 2012. február 25. 09:36
  „70 tonna/ha ? Szerintem a hagyományos három éves makói hagyma képtelen ennyit teremni.A magról vetett öntözött az igen.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az önkormányzat fizeti a gyógykezelést

Mostantól még átmenetileg sem kell vállalniuk az egészségbiztosító által finanszírozott fürdőbeli gyógykezelések önrészét a makóiaknak. Tovább olvasom