Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Várólistán a makói helikopterleszálló

A kórházi sürgősségi betegellátóhelyhez jó helikopterleszálló is dukálna Makón. Az intézmény nyolcmilliós pályázatát támogatandónak ítélték, ám egyelőre nem jön a pénz. Ettől függetlenül a kórház most is tud fogadni helikopterrel szállított sérültet – havonta-kéthavonta ez elő is fordul.
Az év elején több más Csongrád megyei egészségügyi intézménnyel együtt a makói Dr. Diósszilágyi Sámuel kórház is benyújtotta pályázatát egy korszerű helikopterleszálló megépítésére. A makóiak pályázatát kedvezően bírálta el az egészségügyi tárca – tudtuk meg Baráth Lajostól, a kórház főigazgatójától, ám az biztos, hogy hosszú hónapokig még nem kezdődhetnek meg a munkálatok.

– Támogatandó minősítést kapott a pályázatunk, de értesítettek róla, hogy jelenleg nincs keret ennek a beruházásnak a kifizetésére, így várólistára kerültünk. Reméljük, hogy még ebben az évben megvalósulhat a korszerű leszállóhely, de félő, hogy a megszorítások eredményeképp már csak 2007-ben számíthatunk a támogatás kifizetésére – foglalta össze a főigazgató.

Tíz kórháznál lehet leszállni

Hazánkban egyébként jelenleg mindössze 10 helikopter-leszállópálya működik kórháznál, vagy közvetlen közelében. Ezért a légi mentések többségénél szükség van arra, hogy a helikopter landolása után mentő vigye be a beteget. Jövőre remélhetőleg a duplájára nő majd azoknak az intézményeknek a száma, ahol sürgős esetekben a mentőhelikopterek belül vagy az intézmény közvetlen közelében landolhatnak.

Megtudtuk: a sikeres elbírálásnál közrejátszott az a tény is, hogy nemrég megkezdte működését a sürgősségi betegellátó.
– Természetesen az intézmény jelenleg is tud fogadni helikopterrel szállított sérülteket, csak a parkoló néhol köves, füves felületén még kényelmetlen a betegek, sérültek mozgatása – mondta Baráth. A beruházást egyébként közel nyolcmillió forinttal tervezik, ebből a forrásból egy sima felületű és a mentőautók által is könnyedén megközelíthető leszállóhely készülhet.

Műhelyi Marianntól, a kórház sajtóreferensétől megtudtuk: havonta-kéthavonta érkezik sérült légi úton, zömmel balesetek elszenvedői szorulnak a gyors, helikopteres szállításra. Emellett gyakran igénybe veszik a helikoptereket a betegek átszállításánál is. A pályázat elbírálásánál azonban nem az esetszámok gyakorisága, hanem az elérhetőség biztosítása játszott fontos szerepet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Musicalszínész lett a makói gimnazista

Makón született, Csanádpalotán nevelkedett, és mivel a községi kislányok hétköznapjait élte, a… Tovább olvasom