Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Városuk szeretetét erősítették

Egyedi kezdeményezésre vállalkoztak fiatal makói értelmiségiek: egy nemrég véget ért programsorozatban a lokálpatriotizmust erősítették a városban és a környező településeken élő gyermekekben.
A helyi értékek szeretetére és tiszteletére buzdítottak több mint félszáz makói és a környező településeken élő általános iskolást azok a fiatal értelmiségiek, akik elhatározták: hagyományteremtő céllal egy lokálpatrióta tábort szerveznek a nyár utolsó heteiben. A helytörténeti és néprajzi ismereteken túl persze a szórakozásra, a játékra is maradt idő.

– A Makó és térsége lokálpatrióta-szövetség tagjaként jött az ötlet, hogy ismereteinket, tapasztalatainkat továbbadjuk a gyermekeknek is – fogalmazott a programsorozattal kapcsolatban Kormány Gábor főszervező. – Úgy látjuk ugyanis, a fiatalok egyre kevésbé tartják fontosnak gyökereiket, és éppen az ilyen, jó hangulatú táborok erősíthetik szeretetüket szülőhelyük iránt.

A rendezvényeken ötvennégy gyermek vett részt, a foglalkozásokat a helytörténeti értékek védelme iránt elkötelezett nevelők vezették. Számos meghívott is érkezett a táborba, hiszen az egyik program éppen az volt, hogy különböző szakemberek bemutassák, mi mindent tesznek nap mint nap. Így ügyvéd, pedagógus, színművész, orvos és ápoló is próbált kedvet csinálni a kicsiknek egy-egy pályához.

– A legnépszerűbb programok azok voltak, amelyeken a gyermekek megismerhették az ősi makói mesterségeket. Így a József Attila Múzeum kertjében berendezett központunkban a szíjjártó, a népi játékkészítő és az agyagműves, korongozó tevékenységébe is bekapcsolódhattak a vállalkozó szellemű táborozók. Persze a történeti emlékeket is fontosnak tartottuk: egy egész napos rendezvény keretében szakemberek részletesen bemutatták az egykori, nagypolgári Makó lakóinak életstílusát, hiszen az Espersit-ház kiállítása éppen ennek a szemléltetését szolgálja – foglalta össze Kormány Gábor. Hozzátette: a Kárpát-medence régmúltjával is foglalkozhattak a kicsik, hiszen kelevézvetés- és szkíta íjászbemutatót is tartottak nekik korhű jelmezekben.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kukoricatermelők aggódnak

Az időjárás nagyrészt kedvezett idén a kukoricának, a termelők azonban mégsem nyugodtak: nem tudják,… Tovább olvasom