Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Védett városképek – tyúkbéllel

Makó - Enyhíteni kényszerül országosan is példaértékű légkábel-építési tilalmán a makói képviselő-testület. Kiderült: az önkormányzat, ha a városkép védelméről van szó, egyre inkább számíthat polgáraira – a vezetékes szolgáltatókra azonban kevésbé.
Egyrészt új középületeiért, másrészt a régi parasztpolgári házak, utcák példaértékű megőrzéséért kapta az építész szakma egyik legrangosabb hazai elismerését, a Hild János-díjat Makó. Novák István főépítész azt mondja, országosan egyre nagyobb a becsülete a szakmán belül a régi polgári házaknak, amelyekből Makón nagyon sokat lehet látni. Egy részüket eredeti formájukban újították fel a tulajdonosok, de akinek nem telik erre, az is igyekszik vigyázni rá. A Szent István téren, az iskola melletti polgárház felújítója – aki pályázati támogatást is kapott a munkára a várostól – országos díjat nyert. A tulajdonosok gyakran nem örülnek annak, hogy a házukat muszáj eredeti formában helyreállítani, de Makón akadt olyan gazda is, aki a korábbi értékvédő rendelkezéseken föllelkesülve bevitte a városházára százévesnél idősebb házának eredeti terveit.

Makón utcaképeket is védenek, a cél az, hogy a jómódú, ízlésesen építkező ősök által létrehozott miliőt lehetőleg ne háborgassa semmi. Az út fölött keresztül-kasul áthúzódó vezetékek például kifejezetten zavarják. Aki megnézte például a szegedi Csongrádi sugárút és a nagykörút kereszteződését, tudja, miről van szó. Ám másként fest a vezeték egy forgalmas út fölött, és másként egy százötven-kétszáz éve változatlan ívű régi utcában. Utóbbit még érdemes és lehet is védeni. Ennek szellemében került be a helyi építési szabályzatba Makón 2006-ban, hogy „a települési értékvédelmi övezeteken" és ott, ahol új házak épülnek, a villamos hálózatot, vezetéket a „földbe fektetve kell építeni". Nem azt mondja az önkormányzat, hogy minden légvezetéket rögtön földbe kell tenni, hanem azt, hogy ha újat akarnak kihúzni, vagy a régit felújítják, annak már „alépítményben" a helye.

A Síp utca fölött az ég. Itt nem akart kábelt vezetni a szolgáltató a földben. Fotó: Karnok Csaba
A Síp utca fölött az ég. Itt nem akart kábelt vezetni a szolgáltató a földben. Fotó: Karnok Csaba

A városi képviselő-testület mai ülésére viszont készült egy módosítás, amelyben már az szerepel, hogy ez a kötelezettség a műemléki környezeten belül és az új építésű utcákban kötelező. A hivatal építési hatóságától úgy tudjuk, ezzel szűkül a védett terület. Ez a változtatás kompromisszum eredménye, több utcában ugyanis azért hiúsult meg 2006 óta a vezetékek fölújítása, mert bár szükség lett volna rá, a szolgáltatónak nem éri meg földkábelt építeni – nem telik rá neki –, és ezért a helybelieket éri hátrány.

Elhangzott ezzel kapcsolatban az érv, hogy az ilyen előírásokkal úgy járnak a városok, mint a közterületi dohányzási tilalommal. Egy rendelet pedig annyit ér, amennyit be lehet tartatni belőle. Másrészt mégis ronda látvány a sok tyúkbél, és a csikk is a járdán, és nem szabad belenyugodni egy érték pusztulásába csak azért, mert nehéz megvédeni.

– A Síp utca elején lakunk, nagyon örültem, amikor a T-Kábel elkezdett terjeszkedni Makón, mert kábeltévét szerettem volna, internetkapcsolattal – mondja Rácz Csaba, a városi tévé igazgatója, aki az általa vezetett médium adását még látta tetőantennával, a többi tévé adását azonban nem. – Megdöbbentünk, amikor a távközlési cégnél azt mondták, ne is álmodjunk arról, hogy mifelénk is vezetnek, mert ők nem teszik földbe a kábelt, a meglévő oszlopokra pedig nem engedik föl őket. Ez öt éve még gond volt, azóta részemről megoldódott: a digitális szolgáltatásra fizettünk elő, ehhez nem kell vezeték, és olcsóbb is.

Olvasóink írták

 • 11. rudi 2010. július 02. 13:36
  „Én szívesen felújítanám az általam érintett (közös tulajdonú) műemlék jellegű épületet az eredeti állapotát helyreállítva, csak lenne hozzá valamiféle támogatás, mert önerőből sajnos nem tudjuk finanszírozni.”
 • 10. rudi 2010. július 02. 13:34
  „Védett és műemlék épületek.... vannak közöttük amelyek nem csak egy kézben vannak, vagy nem magánkézben, pályázat azonban sem helyi sem országos szinten nincsen. Sajnos.”
 • 9. marta54 2010. július 01. 22:48
  „Mi lenne, ha a Szolgáltatók végre már s z o l g á l t a t n á n a k, nem csak magyarázkodnának ás kifogásokat keresnének!?”
 • 8. szilléri 2010. július 01. 18:24
  „7 Ezek szerint nem véletlen, hogy Makó a béka feneke alatt van! Életveszélyes a gondolkodásod! Tudod addig nyujtozkodj, amíg a takaród ér !”
 • 7. hajosinas 2010. július 01. 06:45
  „4.szilléri
  A légkábel és a földkábel kivitelezési költségei közötti különbséget senki nem vitatta.De ettől még az országos és helyi szabályok betartása mindenki számára kötelező.Ez nem kivánság műsor.Pontosan ez a probléma sok helyen a mai nagy demokráciában.Szeretik megmagyarázni az emberi és ki tudja milyen jogokra való hivatkozással,mikor miért nem tartanak be kötelező érvényű szabályokat.De ezt már leírtam az elöző hozzászólásomban is bár igaz nem ugyanezekkel a szavakkal.”
 • 6. Tony_Soprano 2010. július 01. 05:09
  „T:szilléri
  Nem hülyeség előttem is éktelenkedik egy, nem írom a kivitelezőt, sőt azt se kik gazdagottak meg az akkor elhelyezett dolgokon, menj a városban és nézd meg, igaz sok helyen betemette már a föld! Írod lásd közműtérképek, hát lehet lespórolták, ennyi!!!!!!! Ja csak hogy tudd a közműnél se tudnak róla, sőt a város egy részein azt se melyik szolgáltató vezetéke hol megy el, közműtérkép?????????”
 • 5. szilléri 2010. június 30. 22:22
  „3. Tony - amit írtál úgy hülyeség mint ahogy leírtad ! lásd közműtérképek!”
 • 4. szilléri 2010. június 30. 22:20
  „1 hajósinas ! A föld feletti közműépítés és a föld alatti építés között mindössze négyszeres az eltérés!
  Mondjuk a Honvédba biztos nem gazdaságos méterenként 15 -20 000 Ft -ért építeni.”
 • 3. Tony_Soprano 2010. június 30. 16:23
  „Ja és azt se felejtsük 94-98 között elviekben kiépítették a földalatti vezetékek pontjait, ez ebből állt hogy a betonkeretet lerakták, a csöveket meg eladták, pénz zsebbe ezért kell a légkábel! :):):):):D:D:D:D”
 • 2. sziszka1 2010. június 30. 15:13
  „Makó, Almási utca: egyik oldalt az áramszolgáltató vezetéket + nagyfeszültségű távkábel (ide nem engedik feltenni a t-home kábelét) mindkét oldalt járda alatt telefonkábel (amit közbeszerzésből építettek ki) egy szem telefon kábelnek ad otthont, pedig minimum a többszörösére lett tervezve! Az utca másik oldalán megint légkábel, az említett kábelszolgáltatónak megérte új póznákat állítani, és azon a saját kábelét elvezetni! Mondhatom szépen néz ki!
  Érdekes, hogy a valódi Nyugat-Európában már alig van légkábel!”
 • 1. hajosinas 2010. június 30. 14:22
  „Érdekes hozzáállás a szolgáltatók részéről a földkábel elleni álláspontjuk.Nemtudom,hogy amikor a működési engedélyüket kérik az önkormányzattól,miért nem nyilatkoznak akkor ezügyben így ? Az országos és helyi koncepciók, nem azért születnek,hogy egyes szolgáltatóknak gazdaságtalansági okokra való hivatkozással ,legyen miért a szolgáltatás minőségi hibáit megmagyarázni.Hanem azért,mert a civilizált ember, igyekszik elődeik hagyományát a pusztulástól megvédeni.A szolgáltatók pedig sziveskedjenek ezt tudomásul venni és ennek szellemében tervezni,kivitelezni.Ha ez nem tetszik, akkor váltsanak profilt,mert a fejlett társadalmakban ez így működik.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb körforgalom épül a 43-as makói szakaszán

Makó - Makón a főtéri körforgalom építése kapcsán vita folyik arról, hogy kell-e öt körforgalom a… Tovább olvasom