Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Védik az makó-újvárosi plébániát

A makó-újvárosi katolikus templomot és a plébániaépületet is védetté nyilváníttatná Varga Attila plébános. Az önkormányzat ma tárgyalja a helyi védelem ügyét. A százéves épületegyüttes nagyon rossz állapotban van.
Csaknem két éve uniós és városi támogatással újult meg a makó-újvárosi templom tetőzete. Az épület állapota azonban azóta sem javult, ma már a templom teljes rekonstrukcióra szorul a plébániával – tájékoztatott Varga Attila plébános, aki kérte: az egész épületegyüttest helyezzék védelem alá. A helyi védelemmel ugyanis elérhetővé válnak olyan pályázati források, amivel megkezdhetnék a felújításokat.

– Pontosan még fel sem mértük, hogy mekkora beruházásra lenne szükség, a helyzetről sokat elárul, hogy évek óta folyamatosan feláznak a falak, amit nem indokolna a százéves kor sem, hiszen jó pár, ennél is idősebb plébánia áll a környéken, és egyik sincs ilyen rossz állapotban.

Persze a műemléki védelemnek vannak hátulütői is, hiszen így mindennemű változtatáshoz az illetékes hatóság beleegyezését kell kérni, de meg kell próbálni, hiszen nagyon fontos, hogy a hitéletet ne ilyen rossz körülmények között kelljen megélnünk – foglalta össze a plébános.
A város képviselő-testülete védelem alá helyezte a a plébánia épületét is.
A kezdeményezést támogatta a város építészeti szakembere, Varga Imre. Az épület neogótikus stílusú, hasonló építészeti értéket képvisel emellett a makó-újvárosi városrészen a Szikszai György Általános Iskola Nagycsillag utcai épületegyüttese, amelyet a közelmúltban már igényesen felújítottak. Amennyiben a testület rábólint, szeptember elsejével kerül védelem alá az egész épületegyüttes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Máris lassult a forgalom

Érezhetően lassult a forgalom attól a sebességmérő és kijelző út menti táblától, amit a szakemberek… Tovább olvasom