Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Véget ért az ünnep

Véget ért az ünnepVáltozatos programok várták a makóiakat. Fotó: Szabó ImreA cikkhez tartozó galéria megnyitása
(Új ablakban)
Emlékezetes maradhat a makóiak számára a városnapok hétvégén zárult idei programsorozata, hiszen közel egy héten át koncertek, kulturális, szórakoztató és sportrendezvények sokasága várta őket.
A kikapcsolódás központja ezúttal is a város zászlókkal, léggömbökkel feldíszített, virágokkal teleültetett főtere volt, ahol megtartották az ilyenkor szokásos kirakodóvásárt is – még helyi kézművesek portékáiból is válogathattak az érdeklődők. Szebbik arcát mutatta város, és jól érezték magukat az ünneplők, akik óvatos becslések szerint is több ezren voltak.

A programsorozat idén azért volt sokkal gazdagabb, mint amilyen a városnap lenni szokott Makón, mert bár a település múltja közel 800 évre tekinthet vissza, ebben az évben van a város török vész utáni újjátelepülésének 320 éves jubileuma.
 
Galéria kép

Ezt a Pozsonyi Kamara 1699. május 7-én kiadott okleveléhez szokás kötni, amely négy esztendőre felmentette a visszatelepülőket mindennemű szolgálat és adó alól, hogy a török uralom idején elpusztult házaikat helyreállíthassák. 1990 óta ezt a napot tekintik a város születésnapjának.

Persze a jubileumi ünnepségsorozatnak a városnappal még nincs vége. A város emlékérmet veret tiszteletére, amelyet hamarosan bemutatnak, és holnap, kedden avatják fel a Deák Ferenc utcában a Makovecz Imre által tervezett új könyvtárat – és kiadványok, rendezvények is fogják köszönteni a jeles évfordulót.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Táncra perdült a Makovecz tér - Fotók

Táncra perdült a Makovecz tér - Fotók
Több mint másfélszázan ropták a táncot szombat délután a makói Makovecz téren - a Maros-parti város… Tovább olvasom