Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Végre felújítják a sváb házat

Megkezdődött Pitvaroson a viták kereszttüzében álló műemlék épület, a Kossuth utcai sváb ház rekonstrukciója. Egyelőre nem tudni, lesz-e pénz a felújítás befejezésére.
A munkával lassan halad a rekonstrukciót végző csapat: a vályogházat újra kell alapozni. Fotó: Gyenes Kálmán
A sváb ház azért volt sokáig viták célpontja, mert a romos épület a falu főutcájának szégyenfoltja volt. Egy Dunántúlról ide települt sváb család építtette nyolcvan-száz esztendeje, tornáca ezért a sváb építkezési szokásokat tükrözi, ugyanakkor magán viseli a helyi kisebbség, a szlovákok stílusjegyeit is – a helybeliek éppen e különös keveredés miatt nem értik, egyáltalán miért került az épület a tanácsrendszer végóráiban műemléki védelem alá. A vert falú, lényegében alap nélküli ház ráadásul az utóbbi évekre már olyan rossz állapotba került, hogy úgy nézett ki, egy ajtónyitásra összedől.

Az önkormányzat éppen ezért a legszívesebben lebontatta volna, és ezt szerette volna vele tenni a tulajdonos, a Kincstári Vagyoni Igazgatóság (KVI) is, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal azonban pert kezdeményezett a felújítás érdekében. A pert, amelyben az állam tulajdonképpen önmagával hadakozott, végül annak ellenére a műemlékvédők nyerték meg, hogy a felújítás gazdaságosan nem végezhető el. A rekonstrukció azonban csak most kezdődhetett meg, mert erre az igazgatóság regionális irodája csak tavaly nyáron kapott pénzt.

Tegnap a pitvarosi Kossuth utcában járva azt láttuk, hogy már megkezdődött az épület helyreállítása. Egyelőre az állékonyság megerősítése a cél. A munka lassan halad: a csapat először lépésről lépésre új alapot épít a ház alá, aztán később lebontják és újjáépítik a hátsó traktust, majd a tető megerősítése következik. A feladattal a KVI, mint korábban megírtuk, a hasonló munkák terén nagy tapasztalatokkal rendelkező Alföldi Műemlék-helyreállító Kft.-t bízta meg. A beruházásra egyelőre 15 millió forint van, ez az összeg azonban e belső munkálatokra és a műemléki helyreállításra már nem elegendő. Lele Gyula, a regionális iroda műszaki előadója lapunknak most úgy nyilatkozott: a rekonstrukció mostani fázisa az időjárás alakulásától függően március–május körül fejeződhet be, és várhatóan akkorra dől el az is, hogy lesz-e pénz már idén a folytatásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingyentelek nem csak makóiaknak

Könnyítettek a pályázati feltételeken Makón. Már nem kell helyi lakosnak lennie, és egy gyermeket… Tovább olvasom