Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Verseny a szélenergiáért Makón

Kőkemény verseny alakulhat ki a Makó környéki szélenergia kihasználásával kapcsolatban, legalábbis ezt sejteti a legújabb érdeklődő. Az önkormányzat nyitott akár egy erőműpark befogadására is, ám eddig minden cég csak vizsgálódott, konkrét ajánlat még nem érkezett.
Csaknem egy éve kezdte meg első tesztjeit Makón és a város környezetében a szélerőművek telepítésével foglalkozó e-Wind Kft. Akkor a cég konkrét szándékainak adott hangot egy a szél erejét elektromos árammá formáló szerkezet felépítéséről, a város önkormányzata pedig örömmel fogadta a megkeresést. A mérések eredményeit a kft. azóta sem hozta nyilvánosságra.

Ám mint azt Ortutay Miklóstól, Makó aljegyzőjétől megtudtuk: nemrég újabb jelentkező akadt, aki a város körüli szélenergia-lehetőségek feltérképezésébe fogott. Ezúttal azonban már nemcsak egy szélkerék, hanem egy erőműpark tervét fontolgatják.

– A városvezetés nyitott, hiszen ebből Makó profitálhat. De úgy tűnik, ennek az iparágnak a képviselői egyelőre még keresik a helyüket, felmérik lehetőségeiket, hiszen konkrét ígéretek egyik potenciális befektető részéről sem hangzottak el – fogalmazott az aljegyző.
Sikerült elérnünk az erőműparkot tervező cég munkatársát, Szarvas Tibort, ám a szakember különös indokkal kérte, hogy ne jelenjen meg vállalkozásának elképzeléseiről semmi konkrétum. Úgy véli, igen erős a verseny az alternatív energialehetőségeket kutató beruházók között, és biztos benne, ha konkurensei megtudják, ki és mit tervez, azonnal erre a területre települnek, és akkor cége kénytelen lesz felhagyni a Makó környéki kutatásokkal. Még azt is elmondta: jelenleg a beruházással kapcsolatos hatósági engedélyek beszerzése folyik, de igen aggályosnak tűnik a környezetvédelmi hivatalok döntése, hiszen Makó környéke több védett madárfaj vonulási útvonalában fekszik – mondta a szakértő.

A szélerőműprojektekkel kapcsolatban még megtudtuk: nem kizárt, hogy a szükséges 60-80 méteres magasságban az erőmű működtetéséhez megfelelő erősségű szél fúj Makó környékén is, de ennek bizonyításához hosszan tartó és pontos mérések szükségesek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jogvédő iroda Makón

Helyi polgári jogvédő irodát állít fel Makón a Fidesz az országos társadalmi önvédelmi testület… Tovább olvasom