Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

Versenyben a makói egyházi iskolák

Makó - Helyzeti előnybe került az integrált középiskolákkal szemben Makó két egyházi gimnáziuma, növekszik az érdeklődés a katolikus Szent István és a református Juhász Gyula iránt.
Most már nemcsak pedagógiai szemléletükben, hanem képzési rendjükben is valós alternatívát kínálnak, és a mostani, „gyerekhiányos időkben" is van elég jelentkező.

Élénkül az érdeklődés az egyházi gimnázium iránt, van, hogy az utcán állítanak meg szülők, és ott kell elmondani, milyen a mi iskolánk, és miben kínálunk mást – összegezte az utóbbi hetek, hónapok tapasztalatait Szűcs Péter, a makói Szent István Egyházi Általános Iskola és Gimnázium igazgatója.

Ennek a jelenségnek az az oka, hogy Makón 2007-ben a középiskolákat működtető megyei önkormányzat, és az alapfokú oktatást finanszírozó város is összevonta addig önálló intézményeit. Az egész megyére jellemző folyamat nem érintette a katolikus iskolát – csak a fenntartó változott: immár nem az egyházmegye, hanem a Miasszonyunkról Nevezett Szegény Iskolanővérek szerzetesrendje.

Nyelvóra a Szent Istvánban. Az angol tanítását nagyon fontosnak tartják.
Fotó: Frank Yvette

A megváltozott helyzetet a Szent Istvánban és a makói református szakközépiskolában, a Juhász Gyulában is igyekeznek a maguk javára fordítani.

– Szeretnénk, ha a korábbiaktól különböző, megújult arculatunkról ismernék a gimnáziumot, aminek a központjában iskolánk katolikus szellemisége mellett a mindennapok kihívásainak megfelelő szakmaiság áll – tette hozzá az igazgató. – Immár kiemelt szerepet kap a nyelvi oktatás, speciális tantervű, angol nyelvi tagozatot indítottunk a 7. évfolyamtól, illetve vállaljuk diákjaink felkészítését az angol és német középfokú nyelvvizsgákra. Újdonságot jelent, hogy a 10. évfolyamot követően tanulóink ingyenesen szövő- és keramikusszakmát sajátíthatnak el, ami része a művészeti nevelésnek, amit továbbra is kiemelten fontosnak tartunk.

Egyházi ovi – angolul

A városban egyedülálló kezdeményezésként idegen nyelvű – angol, német és francia – ovis csoportokat is indítottak ebben a tanévben a makói Szent Istvánban. Mindezt integrált képzés részeként képzelik el, hiszen a nyelvi szemléletű nevelés az általános- és középiskolában folytatódik.

A direktortól megtudtuk: míg korábban tudni lehetett, a problémás családokból jövő gyermekek oktatását vállalják a suliban, most a jó értelembe vett elitképzés felé nyitnak – hiszen a növekvő jelentkezésszámok lehetőséget adnak erre.

Nem panaszkodhat az érdeklődő diákok, szülők számát tekintve a Juhász Gyula Református Gimnázium és Szakképző Iskola sem – Horváth Éva igazgatónő elmondta: nehéz különválasztani, hogy ki dönt a szakmaiság, vagy a keresztény szellemiség miatt az intézmény mellett. Igyekeznek a pedagógiai hangsúlyt a szakmai képzések színvonalára helyezni, ők is nyitnak: immár humán tagozat is indul – így egyre több a jelentkező fiúk aránya.

– Nyilvánvaló: nem hozott hátrányt az iskolánknak, hogy a református egyház lett a fenntartónk, sőt a tanulókon is érezhető a szellemiség hatása, sokkal békésebb a hangulat. Mindemellett sokat elmond, hogy az elmúlt tanévben dupla első osztályt kellett indítanunk, pedig „gyermekhiányos" időket élünk – tette hozzá az igazgatónő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magánnyomozás Pénzes Henrietta ügyében

Magyarcsanád - A 2006. július 20-án felgyújtott és három héttel később súlyos égési sérüléseibe belehalt Pénzes Henrietta szülei egy tapasztalt, ma már nyugdíjas rendőrtiszt segítségét kérték. Tovább olvasom