Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Veszélyben az '56-os kiállítás

Csupán néhány tárgyi emlék került elő a makói pincékből-padlásokról 1956-tal kapcsolatban, pedig a város múzeuma tárlatot rendezne belőlük. A múzeumigazgató szerint ennek a korszaknak az emlékeit zömmel saját érdekükben semmisítették meg a lakók.
Tóth történész szemtanúként egy filmtekercset mentett meg az eseményekről. Fotó: Illyés Szabolcs
Csupán néhány tárgyi emlék került elő a makói pincékből-padlásokról 1956-tal kapcsolatban, pedig a város múzeuma tárlatot rendezne belőlük. A múzeumigazgató szerint ennek a korszaknak az emlékeit zömmel saját érdekükben semmisítették meg a lakók. Így látja Tóth Ferenc történész, az események szemtanúja és Gajdos Dezső is, aki szakmai instrukciókkal látta el a szovjet emlékmű ledöntőit, ezért – büntetésből – meg kellett szerveznie a helyreállítást.

Szinte teljesen kitörlődött 1956 emléke, nagyon kevés tárgy, dokumentum került elő – mondja Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum igazgatója. Az intézmény hónapok óta hirdeti: mindenki, akinél a forradalom és szabadságharc korszakát idéző használati tárgy vagy bármilyen képi, esetleg írott dokumentum található, azt ajánlja fel a múzeum őszre tervezett tárlata részére.

– Egy újság, egy plakát, egy – a forradalomhoz köthető – zászló, és egy eredeti, 1956-os munkalap jutott el a múzeumba, ami sokkal kevesebb, mint amennyire számítottunk, bár ez utóbbi dokumentum érdekessége, hogy tulajdonosa, a kenyérgyár egykori sofőrje még a fél évszázaddal ezelőtti bérjegyzékét is megőrizte – mondja Halmágyi Pál. – Valószínű, hogy a forradalom leverését követő években, saját érdekében mindenki igyekezett megszabadulni mindentől, ami az eseményekre emlékeztette.
Mindenek előtt igaz volt ez a fényképekre, esetleg filmszalagokra, hiszen az állambiztonsági szervek éppen ezek alapján azonosították a forradalmárokat, az események résztvevőit. Mondhatni: ezeket az éveket a hatalom szinte teljesen kitörölte a makóiak emlékezetéből.
Halmágyi hozzátette: beszélt valakivel, aki akkor középiskolás diák volt, s '57-ben minden írását, versét elégette, hogy nyoma se maradjon gondolatainak.

A ledöntő és helyreállító munkacsoport

Gajdos Dezső, a makói főtér szovjet emlékművének ledöntésében részt vevőket szakmai instrukciókkal segítette, és hallgattak is rá, hiszen mérnök. 1957 elején emiatt arra kötelezték, hogy szervezze meg az újbóli felállítást. Ő is sajnálja, hogy szinte semmi kézzelfogható nem maradt meg a forradalmi hetekből, hónapokból, pedig szívesen látná viszont például az obeliszket elmozdító kötelet vagy a létrát, amit akkor használtak. – Sajnos, én sem őriztem meg semmit, örültem, hogy a kötelező feladattal megúsztam, de maga a szobor, a csillag és a címer még mindig megtalálható a múzeumban – tette hozzá Gajdos Dezső.

– Kétszer is arra ébredtem, hogy az ávósok verik az ajtót, hogy adjam elő a filmtekercset, persze ez csak rémálom volt, hiszen ez a hatóság akkor, '57-ben már nem is létezett – idézi fel emlékeit Tóth Ferenc, a múzeum nyugalmazott igazgatója. – Középiskolai tanár voltam az események idején, és készítettem egy tekercsnyi fényképet az '56 október 26-i eseményekről – a gimnázium második emeletéről. Ezt még aznap előhívtam, és otthon őrizgettem, egészen a következő év februárjáig, ekkor vált számunkra is nyilvánvalóvá, hogy súlyos következménye lehet minden ilyen emléknek, ha az a rendőrség kezébe akad. Ezért egy fémkazettába helyeztem és a házunk padlásán rejtettem el a tekercset, amit így sikerült átmenekíteni. Egyébként úgy tudom, hogy ezenkívül csak Enyedi Zoltánnak, a Délvilág-Délmagyarország korábbi fotósának képei maradtak meg, hiszen ő akkor diákként az utcán készített felvételeket, így valószínűleg ifjúkorára nézve nem gyanították, hogy ilyen bizonyítékokat rejteget. Ám az ismert makói fényképészt, Dávid Imrét például meg is verték a kapitányságon, tettek arról, hogy véletlenül se maradjon az eseményeket megörökítő fotó a tulajdonában.
Tóth Ferenc egy most készülő '56-os kötethez engedélyezte mind a 34 képének megjelentetését.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

12 körzetben indít jelöltet a PSZM

Makó-Rákos kivételével az összes önkormányzati választókörzetben indít képviselőjelöltet a Polgári… Tovább olvasom