Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Visszabontották a makói fürdő leégett kupoláját

Makó - Lebontották a makói fürdő leégett kupolájának azt a részét, ami biztosan menthetetlen – hamarosan kezdődhet az újjáépítés. A tűz okát és a kár pontos mértékét tisztázó vizsgálat még tart.
Lyukas az épülőben lévő makói fürdő kupolája: lebontották belőle azt, ami biztosan menthetetlen, és újra kell építeni. Mint megírtuk, a Makovecz Imre által tervezett új épületegyüttes nagy kupolája éppen egy hete kapott lángra. A kupola felett előbb füstoszlop jelent meg, később több méteres lánggal égett a külső szigetelés. A szegedi és a makói tűzoltóknak egyórai munkájukba telt, amíg a környéken összesereglett több száz ember szeme láttára megfékezték a lángokat.

A tűzesetre most már a kupola lebontott része emlékeztet. A szerző felvétele
A tűzesetre most már a kupola lebontott része emlékeztet.
A szerző felvétele

A tűzben az 1500 négyzetméteres kupola harmada rongálódott meg kisebb-nagyobb mértékben, de a kivitelező Keviép Zrt. termelési igazgatóhelyettese, Sztermen Péter már másnap azt mondta lapunknak: bízik abban, hogy komoly szerkezeti bontásra nem lesz szükség, és a lemaradást egy-két hét alatt behozzák. Sztermen Péter most úgy nyilatkozott, a szakértői szemle még tart – várhatóan ma zárul, a végleges jelentés pedig néhány nap múlva várható –, de reményeik szerint további bontásra már nem lesz szükség, és hamarosan megkezdődhet az újjáépítés is.

Azt viszont továbbra sem lehet tudni, mi okozta a tüzet és mekkora a kár. Balázs Gábor, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság helyettes vezetője lapunknak azt mondta: mivel az előzetes engedélyeztetési eljárásban a makói tűzoltóság részt vett, a szegedit kérték fel a vizsgálat lefolytatására. Ez elvben 30 napig is eltarthat, várható azonban, hogy ennél hamarabb zárul le, eredményét pedig nyilvánosságra hozzák.

Olvasóink írták

24 hozzászólás
12
 • 24. makovaros 2011. szeptember 01. 12:24
  „23. Közvilágítási hibát itt lehet:- én az elsőre szoktam az ilyet írni, de szerintem küld el mindkettőre.
  ugyfelszolgalat@edf.hu
  elosztoi.kapcsolatok@edf.hu”
 • 23. lajosbácsi 2011. augusztus 31. 22:42
  „BÁRKI FELEMELNÉ A SZAVÁT???

  A Marczibányi téren NINCS közvilágítás!!!! ellenben fel van dúrva az aszfalt, méteres árkok húzódnak kordon, figyelmeztető tábla, vagy akár egy terelő-szalag nélkül!

  EZ ÉLETVESZÉLYES!!!!!!!!

  Hol lehet ezzel kapcsolatban reklamálni? kérem valaki írja meg!”
 • 22. SzaboImkác 2011. augusztus 31. 06:43
  „Érdekes és elgondolkodtató Francois feltevése, majd kiderül az évek múlásával! Az viszont biztos hogy makó 90% nem repdes a fürdő építése végett.
  T:19. kgb696 volt már egy pár per a Délmagyar történetében! Móra Ferenc azt is megírta, hogy boldogok a lelki szegények.Én nem a sajtós Szabó vagyok, csak névrokon.”
 • 21. dédi8 2011. augusztus 30. 21:25
  „Ebben teljesen igazad van!
  Azt a gy betűt tökéletesen ki tudják ejteni a külföldiek.
  De, ha már itt vagyunk legyen benne:
  - Fuzárium Fodrászat
  - Bördő Bár
  - Dikkölő Úszógumi Kölcsönző
  - Gerezd Fogyiklub
  stb.”
 • 20. dublin 2011. augusztus 30. 20:41
  „nincs semmi bajom ezzel a fürdővel ... nem vagyok építész, de a faszerkezet és a non-stop pára valahogy nekem egy kicsit baljóslatú páros ... ld. Szegedi fürdő kupolás verziója, ahogy azt már olvastam lentebb ... de jó, legyen ... viszont hogy lehetett ilyen nevet kitalálni egy fürdőre? a kupolái miatt? a lehető legeladhatatlanabb név az idegenforgalomban .. miért kell még ezt is ahhoz a nyomorult hagymához kapcsolni?”
 • 19. kgb696 2011. augusztus 30. 20:39
  „Mora Ferenc is megírta anno, jó kész vagy fiam! :D Kis lázas beteg. Feljelenteni magyar átok, beteges gondolkodás...Förtelem!”
 • 18. booo 2011. augusztus 30. 18:19
  „Szépen fejlődik Makó!
  Gratula az ott élő embereknek!”
 • 17. Francois 2011. augusztus 30. 18:13
  „T:16. Palacsinta
  Direkt"komplexusok" és nem komplexumok:D Mellesleg nem kell ehhez diploma hogy mindenki tudja ezek a fürdők pár éven belül tényleg " befürödnek és mennek a levesbe" már csak az a kérdés hogy ez szervezett vagy spontán dolog! :D Mert ugye csúnya dolog de pénzből él az ember:D”
 • 16. Palacsinta 2011. augusztus 30. 18:04
  „Komplexusok... :) Na ,azok vannak bőven!”
 • 15. Francois 2011. augusztus 30. 16:52
  „Azért olvasom itt évek óta a fórumozókat?! Lenne egy kérdésem felétek, mi van akkor ha azért építik mert bő 10-15 éven belül egy bizonyos ország állampolgárai ellepik keleteurópát, tehát mi itt rabszolgák leszünk bár munkahely tuti lesz:D Lehet nem is Buzás a hibás fentről kiadták fürdő , járda kell, románoknál szintén, mellé ott még ott az érintetlen tengerpart is........ részletezni akartam de szerintem a moderátor nem engedte..... azért az tuti hogy nem nekem, meg nem negtek , meg nem a románoknak épülnek ezek az ultramodern komplexusok.......”
 • 14. kelemenyke 2011. augusztus 30. 16:44
  „Bion köll az ilyen fürdőkomplexum!!!! ( mint ablakos tótnak a hanyattesés, aki a hátán vitte sz üveget)”
 • 13. Francois 2011. augusztus 30. 16:21
  „Tisztelt:12. embör 2011.08.30. 15:48
  Hoho félre az agarakkal:D Van körforgalmunk dögivel, retro omladozó társasházak ha kinéz a vendég a fürdő ablakábol:D Azért ne mond hogy ez söööööömmmmmiiiiiiiii!:D:D:D:D”
 • 12. embör 2011. augusztus 30. 15:48
  „Mi van átgondolva ???....vicccöltök :) Marosi gyógyiszap....hívjatok fel akárki ismerőst Kazincbarcikán, sülysápon, ajkán...szerintem fingja nem lesz mi az a marosi gyógyiszap. talán emiatt nem jönnek. Makovecz ,úgymond teleépítette az országot. Ha valaki érte és építészete miatt zarándokol,akkor biztos olyan helyre megy ahol Makovecz épületen kívül van szórakozóhely, szálloda, sétány, boltok,áruház,kávéházak, squash, sörözők,elegáns éttermek, gyermekeknek valami stb...Makón ugye ezek nincsenek. Termál víz van mindenütt. Gyógyvíz ..azt minősítik. De már szinte az van mindenütt." Jól át van gondolva" írta az egyik komment. Mások így látják,az efféle átgondolást”
 • 11. csiperke73 2011. augusztus 30. 15:15
  „Szegeden lebontották a kupolás fürdőt mert szétrohadt a kupolaszerkezet. Makón építenek egyet most ,hogy később ha szétrohad lebonthassák. <moderálva>”
 • 10. Mamini 2011. augusztus 30. 14:47
  „A kis gömböc egyszer úgyis kipukkan!”
 • 9. varadipal 2011. augusztus 30. 13:57
  „makovaros: átvan ez gondolva. De milyen nyelven? Tán csak nem átgondolták ezt?”
 • 8. makovaros 2011. augusztus 30. 13:46
  „Igen másol is épülnek fürdők, de itt több az előnye:
  1.) Marosi gyógyiszap
  2.) Makovecz létesítvén+ több Makovecz ház ami vonzák a túsistákat
  3.) Termál víz

  Higgyétek el átvan ez gondolva”
 • 7. Francois 2011. augusztus 30. 12:47
  „kgb696 2011.08.30. 12:16
  Hát van valóságalapja, talán meg van az oka, mért nem járok ilyen helyekre mint a Makói fürdő, többed magammal:D Egyébként most jelentettelek fel a sokadik név kiírásod végett! Jó szórakozást!”
 • 6. szilencium 2011. augusztus 30. 12:31
  „Nagyon naiv vagyok a kérdésben,de azt tudom,hogy hő hatására minden anyag szerkezete változik.Na most ennek a faszerkezetnek terveztek egy optimális élettartamot,normál körülmények közötti viszonttagságokra.Most azonban közbe jött egy rendkívüli hőterheléssel járó tűzeset,és ezután jönnek,majd az eredetileg tervezett terhelések,ugyan azon gerendáknak és egyéb tartó elemeknek.Naivan,félelmem az,hogy a minél kisebb károk érdekében,a látványos hibák kijavításra kerülnek,de a láthatatlan szerkezeti hibák elhanyagoltak lesznek.Pár év után,aztán előjönnek a szerkezeti hibák,és lakat kerülhet,az egyébként sem haszonnal kecsegtető beruházásra,mert a közelben található rengeteg és színvonalasabb fürdők miatt nem lesz érdemes újjá építeni.”
 • 5. Francois 2011. augusztus 30. 11:31
  „Tisztelt:3. embör 2011.08.30. 09:03
  Oda Kecskemétre nem megy a Román mert messze van ! :D Hál Istennek:D Bár ide se mert kint is tömegesével épülnek, pont Pecicán kezdődött egy giga beruházás, és láss csodát ott lesz versenymedence meg fák:D Lehet mink megyünk oda!”
24 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új bérlő a makói futballpályán

Havi ötezer forint plusz áfáért mindenestül bérbe adta Makó önkormányzata az Erdei Ferenc téri sporttelepet az M-Foci Kft.-nek. Tovább olvasom