Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 20°C | 28°C Még több cikk.

Visszakapta emléktábláját Juhász Gyula tölgye Makón

Makó - Felújítását követően visszakerült a Megyeház utcai, 200 éves kocsányos tölgy tövébe az az emlékkő, amely hirdeti: makói évei alatt szívesen pihent itt Juhász Gyula. Ami a táblán olvasható, csupán városi legenda, de ettől függetlenül is ez a város legértékesebb fája.
Védik, ültetik a fákat

A makói önkormányzatnak van favédelmi és fásítási programja, amely a védett fákat is felsorolja – tudtuk meg Farkas Éva Erzsébettől. A fák felülvizsgálata jelenleg is folyik, az év végéig minden választókerületben eldöntik a szakemberek, van-e köztük gyógyításra szoruló, illetve menthetetlen. A fák telepítése is folyamatos: a babafákon kívül idén például 500 csemetét ültetnek a kerékpárutak mentén, pályázati pénzből.
Majdnem pontosan egy évvel ezelőtt számoltunk be arról, hogy egyik napról a másikra váratlanul eltűnt a helyéről a Juhász Gyula-emlékkő a makói Megyeház utcai parkból. Az emlékkő egy terebélyes koronájú tölgyfa tövében azt hirdette, hogy gyakran pihent meg ott makói tartózkodása idején a költő. Azt már akkor megtudtuk, hogy a táblát nem távolították el: azért vitték el, hogy a park rendbetételével együtt felújítsák, felirata ugyanis már csak nehezen volt olvasható – most pedig meggyőződhettünk róla, hogy felújítva visszakerült a helyére.

A fa tövében tartott sajtótájékoztatón Farkas Éva Erzsébet polgármester elmondta, az önkormányzat a Megyeház utcai park rendbetételére, illetve az emlékkő felújítására 240 ezer forintot költött, Zeitler Ádám jobbikos városatya (utóbbi kezdeményezte a park megszépítését) pedig további 100 ezret adott képviselői alapjából – ebből helyeztek el itt két padot. A városvezető és a képviselő is azt hangsúlyozta: ez az ügy is példa arra, hogy a város érdekében készek párthovatartozástól függetlenül az együttműködésre.
Visszakapta emléktábláját Juhász Gyula tölgye Makón. Fotó: Szabó Imre - GALÉRIA
A tábla felirata egyébként egy városi legenda megörökítése, ugyanis bár kizárni nem lehet, nincs bizonyíték arra, hogy Juhász Gyula akár csak egyszer is leheveredett volna a fa lombja alá 5 éves ottani időszaka alatt. Forgó Géza muzeológus ezt először néhány évvel ezelőtt, egy városi nevezetességeket bemutató túra vezetőjeként mondta el, és később is megerősítette. Mint mondta, a tábla ahhoz köthető, hogy a város vezetése a 60-as, 70-es években mindenképp szeretett volna felmutatni valamilyen, a poétához köthető emléket. Az 1970-ben védetté nyilvánított, bő kétszáz esztendős kocsányos tölgy azonban ettől függetlenül is a város legöregebb, legértékesebb fája – eszmei értéke 5,8 millió forint.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fejlesztik az ipari parkot Makón

Fejlesztik az ipari parkot Makón
Teljes egészében közművesített lesz a makói ipari park, ha befejeződik a területén most folyó, 400 milliós beruházás.A fejlesztésnek köszönhetően akár kisebb területet igénylő vállalkozások is ide költözhetnek majd. Tovább olvasom