Délmagyar logó

2019. 02. 18. hétfő - Bernadett -1°C | 12°C Még több cikk.

Visszakérnék az örökséget a múzeumtól

Makó - Még életében a makói múzeum alapítványának ajándékozott 13 millió forintot, majd több 10 milliósra becsült vagyonát is az intézményre hagyta végrendeletében az azóta elhunyt, Makóról elszármazott Fodor Sándor. Hoppon maradt rokonai most visszakérnék az örökséget.
A rokonok által több 10 milliósra becsült hagyaték a tétje annak a vitának, ami a makói József Attila Múzeum alapítványa és a néhai Fodor Sándor rokonsága között zajlik. A Makóról elszármazott neves kereskedődinasztia tagja, aki az egész világot bejárta, még életében az intézmény alapítványának ajándékozott 13 millió forintot, majd végrendeletileg vagyonát is ráhagyta a múzeumra azzal a kéréssel, hogy cserébe rendezzenek be az épületben egy emléksarkot róla. Fodor Sándor tavasszal meghalt, a múzeum igazgatója a temetésen elbúcsúztatta, megemlékező olvasói levelet is írt róla lapunkban, az alapítvány azonban egyelőre mégsem kapta meg a hagyatékot. Az elhunyt hoppon maradt rokonai szeretnék megszerezni. Egyikük, aki azt mondja, hogy élettársa volt az elhunytnak, megtámadta a végrendeletet.

Halmágyi Pál múzeumigazgató a Fodor Sándortól ajándékba kapott tárgyakkal. A szerző felvétele
Halmágyi Pál múzeumigazgató a Fodor Sándortól ajándékba kapott tárgyakkal.
A szerző felvétele

Fodor Sándor unokaöccse, a Salgótarjánban élő Fodor Gyula e-mailben kereste meg lapunkat az ügyben. Azt állítja, nagybátyja megfeledkezett róluk a végrendeletben, pedig ők rendszeresen tartották vele a kapcsolatot. Egyébként is – mondja Fodor Gyula – a múzeum a mai napig nem rendezte be a végrendeletben kért emléksarkot. Ez a 13 milliós adományból megvalósítható, a többit ők szeretnék megkapni.

A makói múzeum igazgatója, Halmágyi Pál az emléksarokkal kapcsolatos kifogásra kézenfekvő magyarázattal szolgált: a hagyaték tárgyait még nem kapták meg – csak néhány, csupán nagyon szerény kiállításra alkalmas személyes tárgyat adott át nekik Fodor Sándor még életében. Miután átvették a hagyatékot, természetesen kialakítják az emléksarkot – ígéri az intézményvezető. Aki különben úgy gondolja, Fodor Sándor bizonyára okkal-joggal hagyta ki végrendeletéből a most háborgó rokonokat.

– Állunk az eljárás elébe, és természetesen tiszteletben fogjuk tartani a bíróság döntését – mondta Halmágyi Pál.

Olvasóink írták

  • 1. Hmmm... 2009. augusztus 30. 10:13
    „Milyen is ez az orokosodesi dolog? Neha meg a legjobbnak tuno testvereket is osszeugrasztaja. Vajon mi oka lehetett az orokhagyonak arra, hogy kizarja minden rokonat es ismeroset? Vagy o volt elviselhetetlen vagy a korulottelevok, ezen el lehet gondolkodni.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra megjelentek a hódok a Maroson

Magyarcsanád - Míg a körtvélyesi holtágba nemrég nagy csinnadrattával telepítették vissza őket, a… Tovább olvasom