Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Visszaveszik a pénzt a csanádpalotai fogorvostól, amit el nem végzett beavatkozásokért vett fel

Bebizonyosodott: olyan beavatkozások után is vett fel finanszírozást a korábbi csanádpalotai fogorvos, amelyeket a valóságban nem végzett el. A két beteg bejelentése alapján indult vizsgálat nyolc hónapig tartott, és a hatóságok is tanultak belőle.
„A ... főosztályunk által folytatott vizsgálat alátámasztotta az Ön bejelentését, ezért intézkedtünk az érintett szolgáltatónál a jelentett beavatkozások finanszírozásának visszavonásáról" – olvasható az e-mailben, amelyet a csanádpalotai Bisztrán Györgyné kapott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő Ellátási és Koordinációs Főosztályától pénteken.
 
Bisztrán Györgyné az ügyfélkapu adatai alapján tudta meg, hogy fogorvosi ellátásban részesült. Archív fotó: Karnok Csaba
Bisztrán Györgyné az ügyfélkapu adatai alapján tudta meg, hogy fogorvosi ellátásban részesült. Archív fotó: Karnok Csaba

A szintén csanádpalotai Brútyó Boglárka ugyanilyen tartalmú elektronikus levelet kapott. A két hölgyről tavaly többször írtunk, első alkalommal júniusban (2017. június 2.: Csak papíron kezelte őket a fogorvos). Bisztrán Györgyné egy hivatalos levél miatt megnyitotta az interneten az elektronikus ügyfélkapuját, és lánya tanácsára megnézte az orvosi beavatkozások rá vonatkozó listáját. Döbbenetére azt olvashatta, hogy 2016. április 13-án fogorvosi ellátásban részesült, pedig ilyenre nem emlékezett.

Elment a rendelőbe, ahol megtudta: a papírok szerint olyan fogát gyógyította a doktornő, amelynek a helyén 23 éve egy pótlás van. Tehát azt nem kezelhette. Bisztrán Györgyné kérdezte a fogorvost, miért tett ilyet, de nem kapott választ. Utóbb kiderült, 2017. április 21-én is elszámolt a nevén egy kezelést, holott akkor sem járt a rendelőjében: utoljára 2011-ben volt ott, azóta nem. Az említett beavatkozások után a tb 22 ezer 396 forint finanszírozást fizetett a fogorvosnak.
 

Amit tapasztalt, Bisztrán Györgyné megosztotta lapunk Makón élek nevű Facebook-csoportjában. Ennek hatására mások is megnézték betegéletútjukat, és hasonlókat tapasztaltak. Köztük Brútyó Boglárka is elmondta nekünk, hogy a doktornő – papíron – három fogát kihúzta, és betömött egyet. Holott neki eddig egy fogát húzták csak ki, Pitvaroson.

A két hölgy bejelentést tett a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél (NEAK), és vállalták a nyilvánosságot is, abban a reményben, hogy bebizonyosodik az igazuk. Nincs sok ilyen állampolgár. Eddig mintegy félmillióan nézték meg a betegútjukat, és ötezren jelezték, hogy valami nem stimmel. Amit a csanádpalotai vizsgálatról menet közben megtudtunk, abból azt lehetett leszűrni, hogy nincs igazán bejáratott útja egy ilyen eljárásnak. A NEAK ellenőrizte a palotai fogorvos nyilvántartását, és akkor azt állapította meg, hogy a papírok rendben vannak.

Bevonta a vizsgálatba a Csongrád Megyei Kormányhivatal Hódmezővásárhelyi Járási Hivatalának Hatósági Főosztályán működő Népegészségügyi Osztályt. Ott meghallgatták a két bejelentőt, majd augusztusban hatósági vizsgálatra kérték fel a kiszombori szakfelügyelő főorvost, Gyergyóújfalvi-Lázár Istvánt. Ő mondta, amikor kétszer is átnézte és dokumentálta a két hölgy fogazatát, hogy ilyen vizsgálat az ő praxisában még nem fordult elő.

Bisztrán Györgynének és Brútyó Boglárkának ezután hónapokig kellett várnia az újabb fejleményre. Januárban lapunk megkérdezte a NEAK-ot a vizsgálatról, de nem kaptunk konkrét információt. A Csongrád Megyei Kormányhivatalnál is érdeklődtünk, későbbre ígértek választ. Múlt héten aztán megtudtuk, hogy Juhász Tünde kormánymegbízott az esetről tárgyalt a NEAK-kal. Ez a megbeszélés olyan eredménnyel zárult, hogy az alapkezelő újból visszatért az ügyre. A kormánymegbízott javasolta: tisztázni kell, melyik hatóságnak meddig tart a jogköre és a feladata az ilyen eljárásokban.

A két csanádpalotai hölgynek küldött levélben az is olvasható, hogy azokat a beavatkozásokat, amelyekről bebizonyosodott, hogy csak papíron történtek meg, törölték a betegéletútjukból.

Az érintett csanádpalotai fogorvost tavaly több alkalommal is felhívtuk, kértük, mondja el, mit gondol a történtekről, de nem nyilatkozott. Még év közben kezdeményezte a csanádpalotai önkormányzatnál a szerződésének felbontását, december 31-i hatállyal. A település helyettesítéssel pótolta.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olvasónk írta - Makó más szemmel

,,Makón nagy a szegénység" - mondja az olvasó. Senki sem vitatja, hogy városunkban is van ilyen, de… Tovább olvasom