Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vita a modern homlokzat körül Makón

Bár az utcaképhez igazították, a város főépítésze szerint az Úri utca új tömbje mégsem illik a makói városképbe. A tulajdonos elmondta: szándékuk épp egy klasszicizáló homlokzat építése volt, ám a tervtanács teljesen átalakíttatta eredeti tervüket.
Bár az utcaképhez igazították, a város főépítésze szerint az Úri utca új tömbje mégsem illik a makói városképbe. A tulajdonos elmondta: szándékuk épp egy klasszicizáló homlokzat építése volt, ám a tervtanács teljesen átalakíttatta eredeti tervüket. Ez azonban nem vette el a kedvüket a további beruházásoktól a makói belvárosban, most egy 50 boltos üzletközponton gondolkodnak.

A klasszicizáló építészeti stílusú polgári házak és a szintén klasszikus formavilágot idéző városháza által határolt utcaképbe „nőtt bele" nemrég egy kifejezetten modern stílusú tömbház. Mint megtudtuk, a műemléki környezet miatt tervtanács döntött arról, miként is kell kinéznie annak, amit a kivitelezők végül meg is valósítottak, ám a főépítész szerint – hasonlóan sok más új épülethez – a makói jelleg hiányzik a homlokzatból.

– Szeretném, ha a jövőben a belvárosi környezetbe épülő új házak terveit pályázaton választaná ki a tanács – mondta Novák István. – Az eredeti makói stílusjegyeket: a sajátos oromfalat és a belvárosi polgárházak hangulatát sajnos nem látom viszont az új épületekben. Persze, emiatt egyetlen beruházást sem hiúsítunk meg, és helye van a modernnek is, de legalább nekünk, a szakmának egyet kellene értenünk ebben.

Az ingatlant építtető cég képviselője, Kovács Sándor elmondta: a beruházás befejezése csúszott, mert az egymást közt is sokat vitázó tervtanács döntött a társasházuk homlokzata felől – ami végül teljesen más lett, mint amit az eredeti koncepció szerint meg akartak valósítani.

– Több mint egy hónapig állt a munka, és az a mókás az egészben, hogy szándékunk szerint eredetileg egy klasszicista díszítőelemekkel felruházott homlokzatot alakítottunk volna ki, de a tanácsban amellett, hogy voltak érvek a korabeli látványvilág megőrzése mellett is, végül a modernpártiak véleménye döntött, így le kellett csupaszítani a homlokzatot, és teljesen másképp néz ki most a végeredmény, mint ahogy mi megálmodtuk – mondta Kovács Sándor, aki végül is örül, hogy nem gördült elháríthatatlan akadály az építkezés útjába. Mindez nem szegte kedvét vállalkozásuknak: továbbra is Makón, sőt kifejezetten a belvárosban keresnek telkeket, házhelyeket, ugyanis úgy vélik: hiányzik egy igazi polgári bevásárlóközpont. Ennek homlokzati stílusáról immár előre egyeztetnének az illetékesekkel.

– Előzetes felmérésünk alapján akár egy ötven üzletes központot is könnyedén értékesíthetnénk, csak egyszerűen nincs telek a történelmi belvárosban, pedig itt volna értelme egy ilyen beruházásnak. Tovább keressük a házhelyeket, esetleg a lebontandó ingatlanokat is a környéken – tette hozzá a vállalkozó.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A makói ellenzék szerint aggályos a kérdőív

Három makói önkormányzati képviselő szerint tartalmi és etikai aggályok egyaránt megfogalmazhatók… Tovább olvasom