Délmagyar logó

2019. 03. 21. csütörtök - Benedek 0°C | 14°C Még több cikk.

Vita a nagylaki ellenőrzésről

A Romania Libera című román lap állítja, a magyar vámhatóság viszont cáfolja, hogy a nagylaki átkelőn néhány napja a magyar vámosok elvették volna a hazánkba érkező románoktól a magukkal hozott élelmiszert.
Fotó: MTI/Németh György
– Magyar ellenőrzés miatt senkinek sem kellett várakoznia a belépésre az elmúlt 17 napban, Románia csatlakozása óta – jelentette ki tegnapi, nagylaki sajtótájékoztatóján magyar és román újságíróknak Márkus András, a Vám- és Pénzügyőrség dél-alföldi regionális parancsnoka.

Hozzátette: nincs tudomása róla, hogy kollégái bárkitől is élelmiszert vettek volna el, de ha kiderül, hogy ilyen mégis történt, akkor az illető vámost felelősségre vonják. Mindezt azért mondta el, mert a szomszédos ország sajtója a napokban arról cikkezett, hogy magyar vámosok élelmiszert vettek el román utasoktól, és a szigorú ellenőrzés miatt sokat kell várni a határon. Mint elhangzott, a magyar–román szakaszon jövedéki adóellenőrzést és kérelemre vámkezelést végeznek, eközben – a nemzetközi szabályoknak megfelelően – ellenőrzik a fuvarozók pihenési idejét és vezetői engedélyét. Ez azonban nem akadályozhatja az utasok áthaladását, ezért a személyi és úti okmányok ellenőrzését a többi ellenőrzéstől elkülönítik.

A Romania Libera című román lap január 8-án írt arról, hogy Nagylaknál a magyar vámosok kiürítik a román autók csomagtartóját, állítólag tömegével alázva meg az európai országokban dolgozó, ottani munkahelyükre visszatérni akaró románokat. Az újság szerint a magyar vámosok kidobatták a kocsijukban talált élelmiszereket, így a töltött káposztát, sajtot, a pálinkát és a kolbászféléket is, ráadásul az ellenőrzés miatt négy órára nőtt a várakozási idő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénzbüntetés a rendőröknek

Nyolcvan-, illetve százezer forintos pénzbüntetéssel sújtották azt a két rendőrt, akiknek a bíróság… Tovább olvasom