Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Vita Apátfalván a tanévkezdési támogatásról

Törvényesen, de nem igazságosan döntött az apátfalvi önkormányzat, amikor a legszegényebb iskolás diákoknak kevesebb támogatást adott, mint az önkormányzati dolgozók gyermekeinek – állítja Károlyi Sándor. Az apátfalvi cigány kisebbségi önkormányzat vezetőjének felháborodása nem jogos – véli a szociális bizottság elnöke.
Károlyi Sándor a falu rászorulói nevében méltánytalannak érzi a döntést. Fotó: Karnok Csaba
Nemcsak a romák, hanem a nehéz anyagi körülmények között élő magyarok ügyét is fölvállalta a kisebbségi önkormányzat elnöke, Károlyi Sándor, amikor több tucatnyi támogatásigénylést nyújtott be az önkormányzat egészségügyi és szociális bizottságához. A kisebbségi politikus ily módon kért segítséget a tanszervásárláshoz. A bizottság a megnevezett családoknak kétezer forintos segítséget ítélt meg.

– Egyszeri támogatásként kértünk három-háromezer forintot minden nehéz sorsú apátfalvi család iskolás gyermeke után, ám az összesen csaknem ötven érintett gyakorlatilag ezer forintot fordíthat tanszervásárlásra – véli Károlyi. – Az önkormányzat által megítélt összeg felét ugyanis a tankönyvekért vissza kell fizetni. A felháborító azonban nem ez, hanem az, hogy az önkormányzat dolgozói tízezer forintos segítséget kaptak iskolás gyermekeik után.

– Aki közalkalmazottként vagy köztisztviselőként dolgozik, a falu tehetősei közé tartozik. A jobb módúak gyerekeire tehát tíz-tízezer forintot költött a falu, míg a legszegényebbek közül sokan egy ezresből kell, hogy beszerezzék a táskát, ceruzát, füzetet – sorolta Károlyi Sándor, aki úgy fogalmazott: Apátfalva költségvetése elbírná a szegény diákok jelentősebb támogatását.

– Nincs valóságos alapja Károlyi Sándor felháborodásának, hiszen a település anyagi lehetőségeihez mérten segítünk a rászorulókon – mondta Korom Zoltán, az apátfalvi képviselő-testület egészségügyi és szociális bizottságának elnöke. – Az önkormányzati dolgozók számára törvény ad lehetőséget a tízezer forintos iskolakezdési támogatásra.

Megtudtuk: a település alkalmazásában állók számára adható legmagasabb összeg 19 ezer forint lenne az iskolások után, így a község anyagi helyzetéhez mérten méltányosnak tekinthető a megszavazott támogatás. A falu egyébként hitelből működik, így a már elkülönített összegnél többet nem tudnak a szegény családokhoz eljuttatni. Egyéni kérelmek benyújtására viszont minden rászorulónak lehetősége van.

– Három gyermekünkből kettő iskolás, és megmondom őszintén: még a legszükségesebbeket sem tudtuk megvenni nekik, hiszen nagyon nehéz anyagi körülmények között élünk – panaszolta az Apátfalván élő Szilvási Gábor. – A gyermekek már elnyűtték a tavalyig használt iskolatáskát, újra azonban már nem futotta, így a következő fizetésig sajnos biztos, hogy nejlonszatyorban kell vinniük a könyveiket, de szinte minden taneszközre szükségük lenne.

Szilvási Gábor azonban hozzátette: erről a helyzetről nem az önkormányzat tehet, hiszen inkább jobb kereseti lehetőségekre lenne szükség, és akkor nem fordulna elő ilyen probléma.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Iskolabuszok viszik Makóra a diákokat

Az új tanévben iskolabuszok szállítják Makó és a környező falvak között a bejárós diákokat. A hét… Tovább olvasom