Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 11°C Még több cikk.

Víz alatt a zombori bicikliút

Hetek óta csaknem teljesen járhatatlan a Kiszombor és Makó közötti bicikliút Marostól nyugatra fekvő szakasza, amelynek jókora része víz alá került. Így a zombori biciklisták a veszélyes 43-asra kényszerülnek. Az önkormányzat a bonyolult tulajdonoshelyzet miatt tehetetlen.
A kerékpárosok előtt két út áll: a víz vagy a 43-as. Fotó: Segesvári Csaba
Idén júniusig csaknem harminchatmillió forintos kár keletkezett a kiszombori kerékpárút burkolatában. Több szakaszon húszcentis, vagy ennél is mélyebb víz borítja az aszfaltot. Gyakorlatilag járhatatlanná vált a szakasz, így a biciklisták a 43-as főútra kényszerülnek – természetesen szabálytalanul.

– Borzasztó érzés a főúton kerékpározni, sokszor tudom: ha kinyújtanám a bal kezemet, elvinnék a 80-90-nel elhúzó kamionok. De mi mást tehetnénk? A legtöbb zombori még mindig a biciklit választja, ha Makóra szeretne bejutni, így, viszont ez valóságos életveszély. Ha nem tudják megcsinálni az utat, akkor legalább táblával jelezzék, hogy felhajthatunk a 43-asra! – panaszolta a Kiszomboron élő Kovács Róbert, aki ismerősének az esetét is megosztotta velünk. Ő is a főútra kényszerült, mire egy rendőrautó állt meg mellette, és jelezték, menjen a bicikliútra, ám azon húszcentis víz állt. Erre azt mondták: menjen a Maros-töltésen. Akkor azonban még védelmi készültség volt érvényben, így ott sem biciklizhetett büntetés nélkül. Kénytelen volt hát leszállni a nyeregből, és úgy továbbmenni.

Megtudtuk: most, az ár levonulásával megoldást jelenthet a töltés, ám ha csak egy kevés eső is esik, az is teljesen járhatatlanná válik. A dolgozók mellett keserű tapasztalatokat szereznek a gyermekükkel együtt útnak indulók is. Egy makói anyuka, aki kisfiával Makóról szeretett volna Zomborra kerekezni, keserűen számolt be róla: csuromvizesek lettek, mire átértek a tönkrement szakaszon.

Szegvári Ernőné, Kiszombor polgármestere természetesen tud a problémáról, és jogosnak tartja a lakosok felháborodását, ám az önkormányzatot eddig tehetetlenségre kárhoztatta az úttal kapcsolatos jogi helyzet. A jelentős összegre ugyan lehetne pályázni, de ezt megnehezíti, hogy a közútkezelővel, az útgazdálkodási igazgatósággal, a MÁV-val és a műszaki és információs kht.-vel együtt összesen öt tulajdonosa van a szakasznak, a pályázatot így együtt kellene benyújtaniuk, ami szinte megszervezhetetlen. Az ügy érdekében egyébként a napokban megkeresték a térség országgyűlési képviselőjét is, így a tulajdonrendezésben reménykedhetnek, hiszen a kerékpárutat mai napig az önkormányzat kezeli, tartja fent. A település vezetése egyébként eddig sem tétlenkedett: benyújtották kárigényüket a megyei területfejlesztési tanácshoz és a katasztrófavédelmi igazgatósághoz is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb temetőbotrány Makón

Ismét panasszal jelentkezett a makói belvárosi római katolikus egyházközség temetőjével kapcsolatban… Tovább olvasom