Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Vizsgálják a makói fürdőépítést

Makó - Leállhat a makói fürdő építése, az uniós támogatás kifizetése is, mert a város kamatmentes kölcsönt adott a Makói Fürdőfejlesztő Kft.-nek, ez pedig ellentétes az EU szabályaival – nyilatkozta két fideszes gazdasági szakértő. Az önkormányzatnál viszont érvényes, aláírt szerződésről beszélnek.
„Jogsértően nyújtott kamat nélküli tulajdonosi kölcsönt a makói önkormányzat az élményfürdő beruházójának. A törvényes helyzet megteremtéséig a másfél milliárdos uniós támogatást nem fizetik ki" – állapította meg tényként a Hír Televízió tudósítása, amely Weszely Tamásra, a Fidesz gazdasági szakértőjére és Bakos Tamás makói gazdasági szakértőre hivatkozik. Weszely feltételes módban arról beszél, hogy a regionális, illetve a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség várhatóan felülvizsgálja a makói beruházást, „és egészen addig, amíg ez a felülvizsgálat nem megy végbe, valószínűleg kifizetni sem fognak uniós támogatást, ez a probléma odáig vezethet, hogy az építkezés is leállhat."

Ez pedig azért várható a két szakértő szerint, mert a 3,5 milliárdos makói fürdőépítést Makó úgy finanszírozza, hogy saját cégének, a Makói Fürdőfejlesztő Kft.-nek kamatmentes tagi kölcsönt folyósít, ez az építés önereje. Csakhogy – mutat rá Weszely Tamás és Bakos Tamás – ez a pénzügyi terv nem felel meg az Európai Unió elvárásainak. A Hír Televízió bemutatta azt a levelet, amelyet ez ügyben küldött a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség a Fürdőfejlesztő Kft.-nek. Ez arra hívja fel a figyelmet, hogy az uniós szabályok szerint a kamatmentes tagi kölcsön jogellenes támogatás, mert a kedvezményezett jogosulatlan gazdasági előnyhöz jut általa. A tudósítás szerint a kamat visszafizetése évente 300 millió forintot vinne el, és így elúszna a fürdő remélt haszna.

A makói önkormányzat viszont arról tájékoztatott, hogy a fürdőfejlesztés pályázatát az eddigi minősítések során mindig rendben találták, a regionális fejlesztési ügynökségnek és a bírálóbizottságnak sem volt még kifogása, és ez áll a megkötött támogatási szerződésben is, amely érvényben van, és ennek értelmében zajlik az építkezés is. Az önkormányzatnál azt közölték: Buzás Péter ma délelőtt sajtótájékoztatót tart az ügyben.

A regionális fejlesztési ügynökségnél azt mondták, engedélyt kell kérniük arra, hogy ez ügyben az újságnak nyilatkozhassanak. Az ügynökség egyik munkatársa arra hívta fel a figyelmünket, hogy egy ilyen levél üzleti titoknak számít.

Olvasóink írták

66 hozzászólás
 • 66. nemcsaknéző 2010. szeptember 22. 10:18
  „Nagyi! Nekem az a lényeg, hogy a képmutató, szemtelen piaci légy stílusú banda végre bebizonyítsa, hogy vége az utópiának. Kötcsei beszéd megvan? Aztán lehet menni a templomba hinni, isteníteni; a választásokra meg ÉSSZEL tekinteni, és ha így megy tovább, örülni a lehetőségnek..”
 • 65. nagyi8 2010. szeptember 15. 22:18
  „Ja igen.

  Nekem az a lényeg, hogy az
  igaztalan, balatonöszödi hazugság részese az MSZP-SZDSZ-PSZM-MDF milliárdos, csicskás Buzás
  a 2010. október 3.-i helyi választáson megbukjon.

  Utána elindulhat egy lassú megtisztulás Makón és a Kistérségben is.
  .”
 • 64. nagyi8 2010. szeptember 15. 22:13
  „Igaz?

  A nagyszájú, beképzelt, milliárdos vörös bárót, Buzást, becitálták a legújabb hírek alapján az NFÜ-be.

  Sok lehetőség áll fenn:

  Egyik az, hogy az állam besegít anyagilag, de Buzás lemond a polgármesterségről a Mágoriné javára.
  Másik az, hogy indul polgármesterségen, de megfullad segítség nélkül a fürdő anyagi terheibe.
  Harmadik az, hogy leáll a fürdő építkezés, nem kap pénzt addig, amíg újra pályáznak helyes adatokkal.

  Várom a többi lehetőségeket.
  .”
 • 63. kgb696 2010. szeptember 15. 21:56
  „Végig olvasva az egészet, arra jutottam, hogy itt mindenki hülye, ha jobbos ha balos!
  Minkét tábor olyan embernek ad igazat és olyan embert képvisel, aki önző, konok és hatalom vágyó!
  Inkább senki ne szavazzon addig míg nem találtok olyan embert aki tenni is akar nem csak hatalomhoz és sok pénzhez jutni!
  Nézzétek meg a Legyőzhetetlen című filmet és rájöttök, milyen az a politikus aki, azért akart az lenni, hogy tegyen az országáért, hogy jobb legyen!
  Nem pedig azért mint a magyar politikusok, hogy hatalmuk és sok lopott pénzük legyen!!!!!
  Ha majd mutattok egy embert akiben bízni lehet, akkor szavazok, addig szavazzanak az elfogult idióták akik hajlamosak reggeltől estig vitázni 3 idiótán!”
 • 62. Vontrapp 2010. szeptember 15. 21:06
  „Oké, tudom, hogy Buzás hazudott. Kinek és mit? 1. 20 évig minden évben 300 m Ft ráadáskamat vagy csak egy bizonyos időszakot terhel extra 300 m Ft, amit nem vallottak be a pályázatba, mert akkor még veszteségesebb lenne és akkor már nem támogatja az EU? Ez a sokat emlegetett fenntarthatósági szempont?”
 • 61. dédi8 2010. szeptember 15. 20:47
  „Nem jól érted. Sokkal nagyobb a baj, mint azt ezeken az oldalakon, vagy a makói tv-ben elismerik. Buzás kegyetlen mód bebukott, akkorát hazudott, hogy azt már nem lehet palástolni. Viszont az senkinek sem érdeke, hogy a fürdő ne épüljön meg. Viszont Mágoriné, most megpróbál segítséget szerezni a kormánytól, hogy mentse, amit lehet.
  Nagyon szimpatikus számomra ahogyan az ügyet kezeli. Elismerte, hogy hibázott: elhitte amit Buzás mondott nekik. Nem gondolta, hogy Buzás ekkora tételben is képes hazudni, lopni, csalni. Viszont most megpróbál segíteni a városon. Mentségére szolgáljon, hogy legvadabb rémálmainkban sem gondoltuk, hogy a szocik mire képesek. Sajnos szerintem ez még csak a jéghegy csúcsa.”
 • 60. Vontrapp 2010. szeptember 15. 18:32
  „Ha jól értem a Bakos-Weszely és Buzás érveit-ellenérveit: Buzás lehet hogy le tudja nyeletni az NFÜ-vel a az évi 300 m Ft-os becsapásukat, de azért a makóikat becsapta és 300 m Ft-tal többe kerül a kaland, mint a lakossági fórumokon hirdette?”
 • 59. maggyarok 2010. szeptember 15. 17:00
  „viro 2010.09.15. 13:54
  8 osztállyal nem lehet indulnod.”
 • 58. scott1 2010. szeptember 15. 15:21
  „Miért nem indultál az idein? Szerintem Te igazából a virágkötő versenyen akarsz bizonyítani a mesterednek. Talán majd jövőre! A virágbeszállító is maradhat az eddigi, és szegfűt is köthetsz majd nyugi :)”
 • 57. viro 2010. szeptember 15. 13:54
  „Szavazzunk Mágorinéra és akkor indulhatunk a jövő évi hagymapucoló versenyen!”
 • 56. nagyi8 2010. szeptember 15. 07:57
  „55. Vontrapp 2010.09.15. 07:17:

  Köszönöm a választ.
  Mivel Wezsely a Fidesz érdekeit képviseli, a helyzet világos.
  Fideszes lett.

  Most Szabó hallgat. Nehéz lesz neki az MDF-es kisiklástól megszabadulni....

  De van egy másik dolog.
  A Fidesz és főleg Mágoriné, Orbán, Nagy Gy.
  1) Végig tólták a Buzás fürdő tervet. Óriási, milliárdos károkat okoztak évekre a városnak.
  A fürdő ma BRUTTÓ 8 milliárd felett jár.
  a) Építési költség 3.5 milliárd.
  b) Veszteség megszavazva ELŐRE 2009.11.04.-én: 3 milliárd
  c) Deviza veszteség kb. 1.5 milliárd.
  d) Kamat és kezelési költség 300 millió évente, 20 évre mennyi lesz ez ?????

  2)
  Lehet, hogy a mostani Fidesz-szinház előre meg volt rendezve az MSZP-SZDSZ-Fidesz-PSZM között.
  Akkor is a (helyi) Fidesz egy szégyen.

  3)
  Ha pedig valós konfliktusról van szó ma,
  akkor a legnagyobb dilettánsokkal állunk szemben a Fidesz részéről:
  Hülyék és felelőtlenek azok, akik a Búzásban és bandályában bíztak és biznak a jobboldalról.

  4) Akik pedig tolták és tolják a Buzás szekerét, azoknak valamilyen hasznuk van abból.

  .”
 • 55. Vontrapp 2010. szeptember 15. 07:17
  „Nagyi8: Felénk úgy mondják, hogy Szabónak és Weszelynek "köszönhetik" a Fideszesek, hogy Martonosi 2006-ban megbukott és helyette jöhetett Mágoriné. Ezt én az ő hibájuknak tartom. Ha ők akkor nem sietik el, most nincs Mágoriné. Martonosi most befutó lenne.
  Szabó MDF-s ténykedését nem ismerem, de tavasszal Buzás, Mágoriné, Fidesz Feri, stb. közül őt tartottam a legalkalmasabb, legszimpatikusabb országgyűlési képviselőnek. Lerí róla hogy nem megélhetési politikus. Járt nálam céduláért személyesen!, programfüzetet küldött, városi tv-s vitában ő mondta egyedül, hogy nem lehet ogy képviselő és polgármester is egyszerre valaki és hogy Buzás nem végezte jól a dolgát. Hogy élne Szegeden? Makón látom délelőtt, délután valami színescimkés autóba!
  Lehet hogy Weszely és Szabó újra Mágorinét segíti? Weszely a fürdős témával? Szabó a nemindulással? Ez azért kevés lesz a győzelemhez. Te mit hallottál?”
 • 54. 1makói 2010. szeptember 14. 21:56
  „Ok.
  Megvan!”
 • 53. 1makói 2010. szeptember 14. 21:53
  „Ungarn
  A 24-es hozzászólásban lévő szöveg honnan való?
  Ez valahonnan másolva van, ugye??”
 • 52. Lokálpatrióta 2010. szeptember 14. 21:51
  „47 exchange: ha figyelmesen végigolvastad volna az előzőekben leírtakat (nagyi8 teljesen profi a témában, amiért tisztelem) + néha megnéznéd a testületi üléseket, akkor tisztában lennél azzal, hogy Imre nem a fidesz mellett szavazott, hanem a fontosabb döntéseknél (fürdő, 3 milliárdos hiány) folyamatosan az mszp ellen (míg mondjuk Mágoriné nem, ami felettéb érdekes) - lássuk be, az hogy valami ellen vagy vki mellett szavazok az nagyon nagy különbség.”
 • 51. scott1 2010. szeptember 14. 21:48
  „Volt egy hír az országos médiában: egy önkormányzat munkatársa előzetesbe került, mivel az elmúlt 6 évben több esetben is az önkormányzat pénzéből a saját számlájára is utalt. Az utolsó 5 évben titkosszolgálati módszerekkel figyelték már... Pedig nem volt pártfunkcionárius, csak egy tized rangú senki. Nem csinált NB1-es kézilabda csapatot az őszi választásokra, hogy legyen egy kis élet a csarnokba... nem épített az ipari parkba - új munkát is ígérve - hogy végre nem legyen tök üres... nem épültek beruházások a volt tulajdonára... nem gyulladtak ki helységek az ismerősei érdekeltségeinél... nem akart mindenben tulajdonrészt szerezni... ezek tükrében a helyi önkormányzatban szerintem nem lehet senkinek sem egy rossz szava se.
  És végül, pártfegyelemből adódó szavazással támadni egy FIDESZ képviselőt - miközben ezzel egy olyan MSZP-s politikus mellett kardoskodunk aki 2006 és 2010 között minden parlamenti szavazáson a pártja álláspontját képviselte - nem biztos, hogy szerencsés.”
 • 50. paffabűvös 2010. szeptember 14. 21:08
  „Egyszer volt, hol nem volt, élt az erdőben egy rókafiú a mamájával.
  Ez a rókafiú nagyon nem szeretett dolgozni. A mamája szomorú volt és szégyellte a fiát.
  Egyszer, végső elkeseredésében a mama segítséget kért az állatok királyától:
  - Te kedves oroszlán, adj munkát a fiamnak az erdőben, szavamat adom, hogy jól fog dolgozni, az erdő lakóinak érdekét szolgálja majd, akárcsak én.
  Így is lett. A kis róka elkezdett dolgozni, dolgozott és dolgozott. Mivel esze volt elég, így egyre felelősségteljesebb munkákat kapott, egyre több fizetést, na és teljes bizalmat.
  Egyszer csak csörgött az oroszlán telefonja. A medve hívta, hogy megköszönje neki a kis róka szolgálatát. A buta medve nem tudta, hogy azt már nem kellett volna elmondania, mennyi tallér volt a borítékban, amit véletlenül a rókafiú asztalán felejtett.
  Kicsivel később a varjú elkárálta, hogy a rókafiú ismét borítékot kapott az egyik megbízótól.
  Itt ért véget a rókafiú rövid pályafutása az erdőben.
  Azóta bosszúból kivágott egy-két fát, mérget csepegtetett az ivóvízbe, most pedig el akarja kábítani az erdőlakókat.

  Jó éjszakát mindenkinek.”
 • 49. Ungarn 2010. szeptember 14. 21:01
  „nagyi8: Igen,az.”
 • 48. magdi1970 2010. szeptember 14. 20:47
  „Emberek ez az exchange 100-as? Mert én kétlem.”
 • 47. exchange 2010. szeptember 14. 20:42
  „Magyar: "ő mindig úggy szavazott ahogy a fidesz tette."
  Na ná majd úgy szavaz, mint az MSzP-sek? akkor ezek szerint mégse független mert mikor a Fidesz nem szavazta meg a kátyúzási előterjesztést akkor a egész város várt 3 hónapot még pluszba hogy megcsinálják! (mert ők politikai cirkuszt csinálnak.) Ja meg mikor a a Erdei csarnokot nevezték el sokan támadták (a fideszből) érdekes módom a koszorúzáskor ott áltak a első sorba. De tudnék ilyet rengeteget mondani.

  Racoon: ok, rendben ez jogos.

  39. Írd le a nevem ha télleg tudod (mert eddig amit mondtál semmit se bizonyítottál csak rágalmazol itt mindenkit egy pletykát általad közült infót nem bizonyítottál be kérdés? MIÉRT NEM?. Különben is iskolásként nem érdekelhet a politika???? Bár ezt bebizonyítani úgyse tudom hogy télleg diák vagyok. aki elhiszi az elhisszi aki nem az nem.Amúgy iskolásként érdekel a politikai már régen eldöntöttem hogy képviselő akarok lenni (ehhez meg tanulni kell hogy mit kellene csinálniuk, eljárni fórumokra, informálódni stb. ebbe mi NEM HIHETŐ magyarázd már meg. Amúgy szerintem te vagy beépített ember mert olyan dolgokat mondasz amiket egy külsős nem tudhat most VAGY CSAK KITALÁLOD VAGY TE VAGY A BEÉPÍTETT EMBER. most már énis rágalmazok te is ezt tetted.”
66 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Le fogják csapolni a makói lavórt

Makó - Át akarja venni az állam az összes vízelvezető mű fönntartásának feladatát, a vízügyes… Tovább olvasom