Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Volt egyszer egy Korona Szálló

Makó - A német újraegyesítés előtti időszak volt a fénykora a makói Korona Szállónak, amely 1992-ben zárt be – az önkormányzat az épület emeleti részét újra hotellé alakítaná. Utolsó igazgatója, Mészáros Sándor szerint ennek akkor van értelme, ha az új szálló igényesebb lesz, mint a régi a maga korában volt.
Szállodává akarja visszaalakítani az önkormányzat a makói Korona emeleti részét, ahol most üzleti és konferenciaközpont működik irodákkal; hamarosan megbíz egy céget a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével – adtuk hírül nemrégiben. Az egyébként szépen felújított, a főtér hangulatát meghatározó épületben 1992-ig fogadtak vendéget. A hotel utolsó igazgatója Mészáros Sándor volt, aki 36 évet dolgozott itt. Mondhatni a Korona volt az élete, hiszen tanulóként kezdte. Ő úgy emlékszik: a Csongrád Megyei Vendéglátó Vállalat égisze alatt működött hotel fénykora az 1990-es német újraegyesítés előtti időszak volt. Akkoriban sok keletnémet és lengyel vendégük volt, aki a bolgár tengerpartra tartott. A makói Korona volt a Balkán előtt az utolsó hely, ahol érdemes volt aludni, és lehetett egy jót enni.

Ilyen volt a Korona Szálló az 1970-es évek elején. Halász Tamás képeslapgyűjteményéből
Ilyen volt a Korona Szálló az 1970-es évek elején.
Halász Tamás képeslapgyűjteményéből

Persze az is tény, hogy a Korona az akkori rangsor szerint a legalsó kategóriába tartozott. A berendezésével nem volt probléma, a felszereltsége viszont nem felelt meg a modernebb követelményeknek: 72 férőhellyel rendelkezett, 15 szobája volt, közte 2 lakosztály – saját fürdőszobája azonban csak ez utóbbi kettőnek volt. Egy szoba az utolsó időszakban 1000, egy lakosztály 1500 forintba került egy éjszakára. Jellemző volt, hogy az igényes vendégek inkább Szegeden kerestek szállást. Ugyanakkor a Korona mégis meghatározó része volt a város életének, hiszen éttermében egymást érték a bálok, lakodalmak, rendezvények – olykor egyszerre kettő is, egy a földszinten, egy az emeleten. Amikor futott a szekér, a szállodát, az ételbárt, az éjszakai bárt, az éttermet, a konyhát és a cukrászüzemet is beleszámolva 120 ember dolgozott itt.

Mészáros Sándor egykori munkahelyének bejáratánál. A szerző felvétele
Mészáros Sándor egykori munkahelyének bejáratánál.
A szerző felvétele

Mészáros Sándor azt mondja, a szállodává való visszaalakításnak akkor van értelme, ha magasabb színvonalú lesz, mint volt annak idején. Nyugdíjasként kíváncsian várja, mi lesz a tervekből, de kétségei is vannak. Úgy tapasztalja, az átmenő forgalom most még nemigen áll meg Makón, és jó kérdés, hogy az új fürdő kedvéért mennyien maradnak itt. – Ahhoz, hogy egy szállodakomplexum jól működjön Makón, mindenekelőtt fizetőképes kereslet kell – mondja, és hozzáteszi: ennek egyelőre nem látni nyomát.

Olvasóink írták

 • 3. barátfüle 2011. október 04. 16:32
  „Az kétségtelen, hogy a fürdő vendéget fog vonzani. Mindaddig, míg ez a vonzás nagyobb, mint a város szállás kapacitása, a szállásadóknak nem kell aggódni a vendégekért. A KORONA helyileg igen kedvező, tehát azt javaslom, hogy a szállodát újítsák fel. Az étteremmel egy időben elkészült az egész épület engedélyes terve. Ebben 54 ágyas szállodai rész lett megtervezve úgy, hogy minden szobának legyen fürdőszobája, a sarki épületrészek lakosztály jellegűek. Ekkor alakult ki az emeleti körfolyosó, a belső udvar is.
  A földszinten a volt gyorsétterem helyén tervezték a recepciót és előcsarnokot. A szállodavendégeknek terveztek udvari parkolót és garázst.
  Az emeleten lenne büfé, konditerem, szauna.
  Az étterem szolgáltatná a reggelit ill a félpanziót, ami jót tenne az étterem forgalmának is. Végre lehetne számítani hosszabb távon arra, hogy az üzemeltető nem dobja be a törülközőt.
  Hiszem, hogy van fizetőképes vendég. Viszont csak akkor fog ide jönni, ha színvonalas szolgáltatást kap. Ha a szállodává alakítást lekéssük, akkor ütemet vesztünk. A szállás nélküliség visszaüt a fürdőre (bezárt szolgáltatások, csökkentett létszám stb), a nívótlan fürdőszolgáltatás meg nem vonzza a befektetőket.
  Üzenem a döntést hozóknak, hogy a tervező szerzői joga még él. A tervet aktualizálni kell. Ehhez csak az eredeti tervezőnek van joga.”
 • 2. dmonlájn 2011. október 04. 14:45
  „1. papika56 2011.10.04. 09:39

  Mészáros úrnak teljesen igaza van. A fürdő nem fog annyi - legalább egy éjszakázó - vendéget vonzani, hogy beleöljön Makó egy ilyen bizonytalan üzletbe.
  Tény: átmenő forgalom alig van, hisz az autópálya mindent visz, ami van az meg max a Szegeden bevásárolt románok adják!
  A szállodának akkor lenne értelme, ha lenne az új fürdőben OEP által is támogatott beutaló rendszer kiépítve, ahol a gyógyulni vágyók több hétig is megszállnának. Ez a része nem tudom lesz-e, egyáltalán szóba került?”
 • 1. papika56 2011. október 04. 09:39
  „Teljesen egyet értek Mészáros S. -ral. Igen a régi szép idők ! de sok bálon ott voltunk.Minden hétvégén remekhangulatú táncos estek voltak. Amit a Koronából eddig felújítottak az nagyo igényes,szép. A szálloda részt is ilyen igényesen újíttják fel , a fürdő biztos vonzása miatt hátha lesz vendég is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szombaton temetik Makovecz Imrét

Makó - A Kossuth-díjas építész temetése október 8-án, szombaton lesz a Farkasréti temetőben. Tovább olvasom